Obavijesti

Sport

Komentari 2

Austrija uzela zlato u ekipnom skijanju, Shiffrin bez medalje

Austrija uzela zlato u ekipnom skijanju, Shiffrin bez medalje

Nisam razočarana. Imala sam puno razočaravajućih trenutaka na ovim Igrama, danas nije jedan od njih. Danas mi je čak najdraža uspomena iz Pekinga, rekla je američka skijašica Mikaela Shiffrin

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Zimske olimpijske igre 13. veljače , Peking
Sortiranje događaja
KONAČNA LJESTVICA ODLIČJA

Norveška je daleko najuspješnija nacija na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i postavila je novi rekord u broju zlatnih medalja.

Posljednjeg dana Therese Johaug popravila je zlatni rekord na 16, uz 8 srebrnih i 13 brončanih medalja. Nijedna nacija dosad nije osvojila toliko na Zimskim igrama, a prethodni rekord bio je 14 zlatnih medalja, što je uspjelo Norveškoj i Njemačkoj 2018. i Kanadi u Vancouveru 2010.

Njemačka je u Pekingu osvojila dvije zlatne medalje manje nego 2018., ali su ipak drugi, dok je Kina s devet zlata i ukupno 15 odličja na trećem mjestu.

Amerikanci su osvojili osam zlata, kao i Švedska i Nizozemska, dok je Rusija deveta sa šest zlata.

Ukupno je 29 zemalja osvajalo odličja u Pekingu.

24sata
BRITANKAMA ZLATO U CURLINGU

Curlingašice Velike Britanije osvojile su prvu zlatnu medalju za svoju zemlju na Igrama u Pekingu svladavši u finalu Japanke s 10-3. 

Ekipa skipperice Eve Muirhead ponovile su uspjeh Britanki iz Igara u Salt Lake Cityju, a sa srebrom muške reprezentacije koja je u subotu izgubila od Švedske, Britanija je najuspješnija zemlja u curlingu.

Japan je popravio je svoje treće mjesto iz Pyeongchanga, kada su svladali upravo Britaniju u utakmici za broncu prije četiri godine.

U subotu je Švedska pobijedila Švicarsku s 9-7 i osvojila broncu. 

NJEMAČKOM BOBISTU 4. ZLATO

Njemačka posada s pilotom Francescom Friedrichom pobijedila je u bobu četverosjedu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Friedrich je u Pekingu osvojio zlato i u bobu dvosjedu, pa je ponovio dvostruki uspjeh iz 2018. godine i s četiri olimpijska naslova izjednačio rekord svog sunarodnjaka Andrea Langea.

On je također četvrti vozač u povijesti nakon Amerikanca Billyja Fiskea (1928., 1932.), istočnonjemačkog Meinharda Nehmera (1976., 1980.) i Andrea Langea (2002., 2006.) koji je dvaput zaredom osvajao olimpčijsko zlato u bobu četverosjedu. 

Friedrich se sada s 31 godinom može smatrati najboljim vozačem u povijesti sa svoja četiri olimpijska naslova, svojih jedanaest naslova svjetskog prvaka, devet ukupnih i 65 pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu. 

Friedrich i njegove kolege Thorsten Margis, Candy Bauer i Alexander Schüller bili su 37 stotinki sekunde ispred druge njemačke posade koju je vozio Johannes Lochner, dok su broncu osvojili Kanađani s Justinom Krippsom, koji su sa samo šest stotinki pretekli treću njemačku posadu i spriječili posvemašnju dominaciju.

Njemačka je pobijedila u devet od deset natjecanja na stazi Yanqing u sankanju, skeletu i bobu, a nisu slavili samo u monobobu, ženskoj disciplini koja je debitirala na Olimpijskim igrama u Pekingu i koju je osvojila Amerikanka Kaillie Humphries.

MALEC ZAVRŠILA 52.

Norvežanka Therese Johaug pobijedila je u posljednjoj utrci svoje olimpijske karijere, u masovnom startu na 30 kilometara skijaškog trčanja slobodnim stilom, ostvarivši svoje treće pojedinačno zlato na Igrama u Pekingu, dok je naša Vedrana Malec zauzela 52. mjesto.

Johaug (33)  je na dominantan način svoju olimpijsku karijeru zaključila zlatom, 16. za Norvešku na Igrama u Pekingu, što je rekord jedne zemlje na Zimskim olimpijskim igrama.

Norvežanka se na ovim Igrama pridružila elitnom krugu trostrukih olimpijskih prvaka uz još predstavnika u skijaškom trčanju, Rusa Aleksandera Bolšunova, norveške biatlonkinje Marte Roeiseland i nizozemske brze klizačice Irene Schouten, iza jedinog četverostrukog laureata iz Pekinga, Norvežanina Johannesa Boea u biatlonu.

Amerikanka Jessie Diggins osvojila je srebro s čak 1:43 minuta iza Johaug, dok je Kerttu Niskanen iz Finske uzela broncu.

Utrka je pomaknuta naprijed za tri i pol sata zbog jakog vjetra i hladnoće na planini Zhangjiakouu. 

Vedrana Malec je završila utrku s zaostatkom od 16:24 minuta za Johaug, što joj je donijelo 52. mjesto u konkurenciji 65 skijašica-trkačica.

SHIFFRIN BEZ MEDALJE

Austrijska mješovita ekipa u sastavu Katharina Huber, Katharina Liensberger, Katharina Truppe, Stefan Brennsteiner, Michael Matt i Johannes Strolz osvojila je zlato u ekipnom natjecanju alpskog skijanja na ZOI u Pekingu.

Austrija je osvojila zlato u mješovitoj ekipnoj paralelnoj disciplini alpskog skijanja, pobijedivši u finalu Njemačku, dok će Mikaela Shiffrin napustiti Olimpijske igre u Pekingu bez medalje nakon što su Sjedinjene Američke Države izgubile od Norveške u borbi za treće mjesto.

Utrke za zlatnu i brončanu medalju odlučile su kombiniranim vremenom nakon 2-2 u pobjedama.

Shiffrin, koja se natjecala u svih pet pojedinačnih disciplina, nadala se da će otići s barem medaljom iz ekipnog natjecanja, ali je izgubila tri uzastopne utrke jer je njezina ekipa završila kao četvrta.

Amerikanka nije uspjela završiti u tri od svojih pet pojedinačnih utrka na Igrama - veleslalomu, slalomu i kombinaciji - ali je rekla da je uživala u timskom natjecanju.

"Nisam razočarana. Imala sam puno razočaravajućih trenutaka na ovim Igrama, danas nije jedan od njih. Danas mi je čak najdraža uspomena iz Pekinga", rekla je novinarima.
Ekipno natjecanje u svom drugom izdanju nakon što je predstavljen u Pyeongchangu 2018., pomaknut je sa subote zbog vjetra, a vjetar je i dalje bio jak u nedjelju, a temperature ispod nule, dok su se skijaši su se skupili pod dekama u cilju. 

U polufinalu je Austrija pobijedila Norvešku, dok je Njemačka bila bolja od Sjedinjenih Američkih Država 3-1.

Komentari 2