Obavijesti

Sport

Komentari 1

Vodio me švedski izbornik, taj ne odustaje od svoje vizije igre

Vodio me švedski izbornik, taj ne odustaje od svoje vizije igre
5

Kad smo s Nörrkopingom postali prvaci, bila je ludnica. Šveđani nisu toliko emotivni kao mi, a a vikenda je tamo svetinja. Oni ne piju svaka dva, tri dana, već jednom u dva tjedna i onda se tako sastave da ne znaju kući!, priča nogometaš Varaždina

VIDEO

"Vatreni" u nedjelju na Maksimiru (18 sati) u trećoj utakmici Lige nacija dočekuju Švedsku.

Švedska dolazi nakon pobjede protiv Rusije 2-1 u prijateljskom susretu. Šveđane od lipnja 2016. godine vodi Jane Andersson, trener koji je prije vruće izborničke klupe, od 2011. godine vodio Norrköping. S njim je 2015. godine osvojio naslov prvaka Švedske.

Pokretanje videa...

Trening Hrvatske nakon Švicarske 03:23

U to vrijeme u momčadi koju je vodio sadašnji švedski izbornik igrao je Nikola Tkalčić (30), sadašnji igrač Varaždina. On je u redove švedskog prvoligaša stigao također 2011. godine iz tadašnjeg NK Varaždina.

- Mnogo toga u svojoj karijeri mogu zahvaliti upravo ovome treneru. Osvojili smo naslov Švedske, bilo je to prava ludnica u gradu. Stvarno za povijest - priča nam Tkalčić, koji je za Norrköping nastupio 108 puta i postigao je osam golova.

varazdin

Tkalčić ističe da sadašnjeg švedskog izbornik krasi izuzetna studioznost.

- On je vrlo smiren, no kad osjeti nepravdu poludi i stane iza ekipe. Vrlo je studiozan u pripremi susreta i ima specifičnu viziju nogometa od koje ne odustaje ni pod koju cijenu - priča nam Tkalčić, koji za Norrköping nastupao do 2018. godine.

Kasnije je igrao za norveškog prvoligaša Sarpsborg 08, pa za norveškog drugoligaša Aalesund, gdje je bio na posudbi, dok je posljednji angažman prije prelaska u redove varaždinskog prvoligaša imao u švedskom drugoligašu Jönköpings Södri.

World Cup - Round of 16 - Sweden vs Switzerland

Tkalčić, rodom iz Konjšćine, zaljubio se u Švedsku i planira se vratiti na sjever Europe. No, nije se zaljubio samo u zemlju nego i u Evelinu s kojom je već godinama u vezi.

- Plan je vratiti se na sjever Europe - smije se Tkale, koji se vrlo brzo prilagodio na skandinavski način život.

- Predivno je živjeti u Švedskoj. Ono što je posebno lijepo je priroda, a budući da je moj hobi ribičija dosta vremena sam provodio u sportskom ribolovu - dodao je Tkalčić.

A vrijedi li za Šveđane da su hladni i da se "obloču" za vikend?

- Da, Šveđani nisu toliko emotivni kao mi ili neki drugi državljani s Balkana. No, ima to svoje prednosti. A što se tiče vikenda u Švedskoj, on je tamo svetinja. Rijetko tko radi prekovremeno, a kad radi to se uvijek dvostruko plaća. Što se tiče uživanja alkohola. Oni ne piju svaka dva, tri dana, već jednom u dva tjedna i onda se tako sastave da ne znaju kući - objašnjava.

Što se tiče kvalitete švedskog klupskog nogometa naspram hrvatskog, Tkalčić daje prednost 1. HNL.

- Ma naša liga je mnogo jača. Deset klubova je i gotovo svaki svakoga može pobijediti, a u prvoj švedskoj ligi bi po meni samo tri najbolja kluba bila konkurentna u 1. HNL - objašnjava Tkalčić.

World Cup - Round of 16 - Sweden vs Switzerland

No, kakav status nogomet ima u Švedskoj?

- Nogomet i hokej su u Švedskoj podjednako popularni, a na nas Hrvate u nogometu gledaju kao bogove - dodaje.

Popularnosti nogometa u Švedskoj sigurno je svojim igrama i pojavom doprinio Zlatan Ibrahimović, kojem su u rodnom Malmöu podigli spomenik.

- Njega, kao i svugdje, i u Švedskoj ili vole ili ne vole. Nema tu sredine. Šveđani kao njegova nasljednika vide napadača Sociedada Alexandera Isaka - dodao je Tkalčić, koji je svlačionicu u Norrköpingu dijelio sa švedskim reprezentativcima Kenom Semom, igračem Watforda, i Sebastianom Anderssonom, stoperom Kölna, koji će zbog ozljede propustiti susret s Vatrenima.

Što se tiče trećeg susreta 3. kola Lige nacija Tkalčić prednost daje Dalićevim izabranicima.

- Hrvatska sigurno ima bolju momčad. Njihova najveća opasnost je Emil Forsberg iz Leipziga, no vjerujem da ćemo naći rješenje za njega i stići do prve pobjede u Ligi nacija - zaključio je 30-godišnji igrač Varaždina koji se trenutno oporavlja od ozljede zadnje lože.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja