Obavijesti

Sport

Komentari 27

Zabio je prvi gol na Poljudu, bio pomoćnik Wengeru 18 godina: 'On je hodajuća enciklopedija'

Zabio je prvi gol na Poljudu, bio pomoćnik Wengeru 18 godina: 'On je hodajuća enciklopedija'

Teško je, tko to zna, možda nisam sposoban za ovo. Mislim na posao trenera. Morate znati puno više od samog nogometa i morate biti dobri na više razina. Ne bih bio dobar trener, rekao je Primorac jednom prilikom

VIDEO

Lukša Jakobušić prošli je tjedan sjeo na predsjedničku stolicu Hajduka, uzeo metlu u ruke i pomeo sve pred sobom. Klub su napustili savjetnik Mario Stanić, sportski direktor Ivan Kepčija pa kao posljednji i trener Hari Vukas.

Pogledajte video: Hajduk smijenio Marija Stanića

Pokretanje videa...

Jakobušić smijenio Stanića 08:07

Splićani su u seriji od tri poraza, igra nije na razini već neko vrijeme, situacija oko kluba nije baš bajna, a Jakobušić je bio svjestan da su instant promjene nužne. I za kormilo doveo legendu kluba! Bile će u narednom razdoblju voditi veliki Boro Primorac (65) koji od prošle godine obnaša ulogu šefa Akademije Luka Kaliterna.

E sad. Teško je reći hoće li to biti na duže razdoblje, ali ipak je za pretpostaviti kako je on privremeno rješenje dok klub ne pronađe trenera. A bolje rješenje nisu mogli pronaći jer je riječ o čovjeku koji je čak 18 godina bio pomoćnik velikom Arseneu Wengeru. No Primorac će morati vaditi kestenje iz vatre jer je Hajduk u jako lošoj situaciji. Nakon osam odigranih utakmica uspio je skupiti mizernih deset bodova, a Dinamo uz utakmicu više bježi već 13 bodova. 

Čitlučanin rođen u Mostaru došao je u Hajduk iz Veleža 1978. godine, bio je u zlatnoj generaciji koja je ispala protiv HSV-a u četvrtfinalu Kupa prvaka 1980. Za Hajduk je kao obrambeni igrač odigrao 283 utakmice i zabio 53 gola te osvojio naslov prvaka bivše države 1979.

Primorac je poznat i po tome što je zabio prvi gol u službenoj utakmici u povijesti Poljuda. Bilo je to u prvom kolu Kupa prvaka protiv Trabzonspora u rujnu 1979. (1-0). Otišao je u inozemstvo 1983. Tri je godine bio u Lilleu, a četiri u Cannesu, gdje je završio igračku i počeo trenersku karijeru 1990.

hajduk hsv

Primorac je visoko inteligentan i iskusan trener, a uz to je i pravi poliglot. Izvrsno barata francuskim, engleskim, japanskim, njemačkim, španjolskim, portugalskim, talijanskim i hrvatskim. Šefa Wengera upoznao je početkom 1980.-ih u Cannesu gdje je Francuz bio pomoćni trener, a Primorac igrač. Trenerski rivali su postali u francuskom prvenstvu 1993. kada je Wenger bio u Monacu, a Primorac je preuzeo Valenciennes - i upravo tada se dogodilo jedan od najvećih nogometnih skandala u Francuskoj koji je još dodatno zbližio ovaj dvojac. 

Tadašnji igrač Valenciennesa, Jacques Glassman, priznao mu je kako je zajedno s još dvojicom suigrača namjerno pustio utakmicu Marseilleu koji je na kraju postao prvak, a legendarni hajdukovac nije htio dopustiti da takva nepravda prođe ispod tepiha. Predsjednik Marseillea Bernard Tapie je htio kupiti njegovu šutnju, ali Primorac je to sve odbio i bio je ključni svjedok na sudu gdje su zbog namještanja pale brojne zatvorske kazne.

Split: Posljednji ispraćaj Stanka Poklepovića na groblju Lovrinac

Na samom početku trenerske karijere, s 39 godina, bio je nepoželjan u francuskom nogometu, ali postojao je jedan čovjek koji je to sve gledao sa strane i divio se njegovoj hrabrosti. Bio je to legendarni Arsene Wenger koji ga je pozvao kod sebe.

Zajedno su radili tri godine u japanskoj Nagoya Grampus Eight momčadi gdje je započeo njihov sjajan odnos.

- Odlično se nosio s tim jer nije uvijek problem suprotstaviti se, nego se nositi s posljedicama. Ispričat ću vam tu priču jedan dan i bit ćete iznenađeni - rekao je Wenger jednom prilikom.

Francuski trener je 1996. godine postao trener Arsenala i sa sobom poveo Boru. Fantastično su funkcionirali čak 18 godina za kormilom londonskog kluba, a mnogi se i dan danas pitaju zašto se Primorac nije posvetio samostalnoj karijeri.

Arsenal v Udinese. Champions League Play-Off, 1st Leg.

On je jedan od onih koji je uvijek na raspolaganju igračima, a mnogi su ga prozvali nogometnom enciklopedijom.

- Nitko ne smije podcjenjivati njegovu važnost za Arsenal. On je sastavni dio njega i radi uz bok Arseneu. On je apsolutno hodajuća enciklopedija u svijetu nogometa. Mogli ste ga pitati za bilo kojeg igrača i on bi vam rekao koliko ovaj ima godina, koliko je težak, kojom nogom igra i kompletnu listu njegovih navika. On i Arsene također dijele mišljenje da su najvažnije stvari u nogometu tehnika, tehnika i samo tehnika - rekao je za Primorca Bob Wilson.

A njegov bivši igrač Phillip Senderos kaže:

- Boro Primorac ne sjedi uz liniju, on ide na tribine kako bi utakmicu vidio iz drugog kuta. Ako šef nije vidio nešto, Boro je uvijek bio tu s dodatnim informacijama kojima bi zatim prilagođavali pozicije i taktike.

Arsenal v Udinese. Champions League Play-Off, 1st Leg.

S Arsenalom je osvojio tri Premier lige i čak sedam FA Kupova, a bio je, uz Wengera, stvoritelj Invinciblesa koji su 2004. godine došli do naslova bez poraza. I po izjavama bivših igrača, jasno je koliku je važnost imao za 'topnike'. Bio je Wengerove oči i uši, ukazivao je na pogreške, savjetovao ga i uvijek bio tu za igrače.

- On je ljubazan čovjek i vrlo popularan. Vjerojatno je i bliži s igračima Arsenala nego Wenger jer je bio u njihovoj poziciji kao igrač - rekao je legendarni Ray Parlour, a Paul Merson dodao:

- Boro je nogometni luđak koji mi je mnogo pomogao kada sam se vraćao poslije ozlijede. Sjećam se da sam pomislio: 'Ovaj čovjek zna što radi'. S njim se također moglo vrlo lako razgovarati i bio je dostupniji nego Wenger.

Arsenal manager Arsene Wenger, coach Boro Primorac and Pat Rice in the stands

Mnogi se i dan danas čude zašto se nije posvetio samostalnoj karijeri jer je imao apsolutno sve kvalitete za to. No, uvijek je govorio da ne bi bio dobar trener, a kao pomoćnik je mogao davati svoj maksimum.

- Teško je, tko to zna, možda nisam sposoban za ovo. Mislim na posao trenera. Morate znati puno više od samog nogometa i morate biti dobri na više razina. Ne bih bio dobar trener. Ne bih mogao izdržati pritisak nošenja s medijima. Zapravo, nisam ozbiljnije razmišljao o tome - kazao je Primorac jednom prilikom.

I nakon čak 27 godina i one epizode u Valenciennesu, Boro će opet biti trener i to u najdražem klubu. U svome Hajduku gdje je ostavio ogromnu ulogu kao igrač. 

- Ovo je moj klub i vrlo rado sam prihvatio novu ulogu znajući da me ne čeka niti malo lagan posao. Pokušat ću Hajduk vratiti gdje mu je mjesto, a to je vrh. Ova momčad može puno bolje nego što rezultati pokazuju - rekao je Boro Primorac nakon imenovanja.

Iz kluba su poručili kako će Boro na klupi biti u narednom razdoblju, a to vjerojatno znači da će poslužiti kao privremeno rješenje dok Hajduk ne pronađe trenera. A Mijo Caktaš, Jairo i ostali igrači su dobili pravu privilegiju.

Vodit će ih čovjek koji je trenirao legende poput Henryja, Bergkampa, Piresa, Lehmanna, Vieire, Kanua... Ima li veće motivacije za izlazak iz krize?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja