Sport

Komentari 86

Zagreb kao London: Postaje li Prva liga najesen tramvaj-liga?

Zagreb kao London: Postaje li Prva liga najesen tramvaj-liga?

Iduće bi sezone u našoj prvoj ligi moglo igrati pet klubova iz Zagreba i okolice, plus pet iz ostatka Hrvatske. Stanko Mršić i Ivan Katalinić kažu da to nikako nije dobro

Montevideo, glavni grad Urugvaja, ove sezone u prvoj ligi ima 13 od 16 klubova. London ih je u Premiershipu imao šest, a Zagreb bi iduće sezone s okolicom mogao imati pet.

Uz Dinamo, Zagreb i Lokomotivu, tu će biti zaprešićki Inter, a prigodu da uđu u prvu ligu kroz doigravanje imat će i Sesvete. Mogla bi to biti u pravom smislu te riječi “tramvaj-liga”.

- To nije dobro, da baš toliko klubova u prvoj ligi dolazi iz istoga grada - kaže legendarni trener HNL-a Stanko Mršić.

On je u svojih 20-ak godina rada u Hrvatskoj, vodio klubove u mnogim sredinama. Od Zadra, Varteksa, Osijeka, Cibalije, Pule, Međimurja, radio je u gotovo svim hrvatskim regijama.

- Nema više onih starih nogometnih sredina u prvoj ligi. Vinkovci, Varaždin, Šibenik, sad će i Zadar u drugu ligu. To je jako loše. Nekad je prvenstvo bilo zanimljivo zbog toga što su klubovi dolazili odsvuda - dodao je Stanko Mršić.

Ivan Katalinić još je jedan legendarni trener naše prve lige. I on je prošao “sito i rešeto” HNL-a. U njegovo su vrijeme prvenstva bila mnogo izjednačenija.

- Oni koji su financijski moćniji idu dalje, to je vrlo jednostavno. Ovi koji ispadaju, sami su za to krivi. Nekad je i Dalmacija imala po četiri-pet klubova u prvoj ligi, daleko su ta vremena - počeo je Katalinić, pa nastavio:

- Vidim da mnogi govore kako je Liga 10 puni pogodak. S tim se nikako ne mogu složiti.

Trener koji je Hajduk odveo do četvrtfinala Lige prvaka smatra kako se ponovno mora nešto mijenjati u HNL-u.

- Mislim da je Liga 12 najbolje rješenje za naš nogomet. Zašto? Tada bi se ponovno neke sredine poput Vinkovaca, Šibenika, mogle naći u prvoj ligi. Igrala bi se Liga za prvaka i Liga za ostanak. Vjerujem da bi u tom slučaju razlike na vrhu bile mnogo manje - kaže Katalinić.

I on je, baš kao i Stanko Mršić, osudio odluku HNS-a koji je dva kola prije kraja prvenstva Zadru uskratio licenciju za prvu ligu.

Navikli su Mršić i Katalinić na zanimljivija prvenstva, nekad se odluke ipak nisu donosile za zelenim stolom. No sad su neka druga vremena, vremena u kojima Dinamo za neka gostovanja praktički i ne treba koristiti autobus. Pet klubova iz Zagreba i okolice, plus pet iz drugih krajeva Hrvatske. To bi mogla biti budućnost HNL-a.

Najčitaniji članci