Obavijesti

Sport

Komentari 44

'Gospodo Brbić i Perasović, pa tko vodi ovaj klub? Vi ili ulica?'

'Gospodo Brbić i Perasović, pa tko vodi ovaj klub? Vi ili ulica?'
1

Predstavnik Našega Hajduka Ante Bakalić na startu Skupštine želio razjasniti neka pitanja kojima se često manipulira u javnosti. Zamolio je čelnike kluba da oštro reagiraju na takve insinuacije

VIDEO

Na Poljudu je od 11 do 17 sati trajala Skupština Hajduka kojoj je predsjedao predsjednik Vinko Radovani. Okupilo se 60-ak dioničara i čelnika Hajduka, koji su podnijeli izvješće o radu u proteklom razdoblju, nakon čega su uslijedila i pitanja dioničara.

Skupština Hajduka imala je 10 točaka dnevnog reda. Od vlasnika 536.432 dionice na Skupštini je bilo nazočno vlasnika njih 485.250, odnosno 90,45 posto temeljnog kapitala, čime su ispunjeni uvjeti za održavanje Skupštine.

POGLEDAJTE VIDEO: Hajduk na Maksimiru

Pokretanje videa...

Hajduk na Maksimiru 00:37

Prvi se za riječ javio Ante Bakalić ispred Našeg Hajduka, koji je zatražio od predsjednika Skupštine dvosmjernu komunikaciju između:

Gospodine Brbiću, tko vodi ovaj klub, vi ili ulica?

- Ja.

Tko vas je odabrao i tko vas jedini može smijeniti?

- Nadzorni odbor.

Tko odgovara za rezultate kluba?

- Ja kao predsjednik i moji najbliži suradnici.

Je li vam se itko iz Našega Hajduka miješao u poslovne i kadrovske odluke?

- Ne.

Gospodine Perasoviću, tko je birao članove NO Hajduka kome ste na čelu?

- Članovi kluba na demokratskim izborima.

Tko vodi klub, vi ili ulica?

- Mi.

Je li se vama itko miješao miješao u vođenje kluba ili ga vodite samostalno?

- Apsolutno samostalno.

Je li vam se itko od navijača ili Uprave NH miješao ili samostalno vodite klub?

- Isključivo samostalno.

- Molim vas da ubuduće oštro reagirate na konstrukcije u dijelu javnosti i medija koje tvrde da je suprotno od ovoga što ste rekli - zaključio je Bakalić.

Uslijedila je druga točka dnevnog reda, Financijski pregled poslovanja, i izvješće predsjednika uprave Marina Brbića koji je ukratko ponovio sve što se u klubu događalo, prije svega o sportskom dijelu, prvoj i drugoj momčadi, Akademiji...., a onda o financijama, o kojima je govorila financijska direktorica Martina Jurjević.

Kapital raste petu godinu za redom

- Već petu godinu za redom kapital raste, što znači da dobro i pozitivno poslujemo i da se oporavljamo. Račun dobiti i gubitka pokazuje da smo završili godinu s 4.6 milijuna kuna plusa. Jasno je da su posljedično ispadanju od Gzire pali prihodi od ulaznica, tv prava, 'match day prihodi'...Rashodi su skoro na identičnoj razini, samo je struktura drugačija. Plaće, bonusi igrača narasli su 23% u odnosu na 2018. godinu, dok su troškovi trenera, zaposlenika, administrativnih osoba porasli 2.2 milijuna kuna. Suma sumarum, poslovni prihodi je gori nego prethodnih godina za 10 milijuna kuna, ali kad se uzme plus u transferima od 97 milijuna kuna, to  daje 4.6 milijuna kuna dobiti.

Za riječ se javio Luka Domikulić iz Našega Hajduka, koji je upozorio na neke pogreške i nedosljednosti u materijalima. Poput izostavljanja usklađenja sa Zakona o sportu, poput pravomoćno osuđenoga Nevena Šprajcera koji zastupa Savezu i sjedi u Hajdukovoj loži, kao i sedam točaka koji su tražili od HNS-a.

Jeste li odustali od implementacije Zakona o sportu u cijelosti, a rekli ste da je to vaš fokus?
- Već sam rekao da razgovor nema alternativu, ali i da znamo s kim sjedamo za stol. Zadnji pokušaj bio je oko Udruge prvoligaša, mislili smo da ćemo djelujući izvan HNS-a, ali svi znamo da je na ključnom sastanku samo Slaven Belupo podržao taj prijedlog. Vidjeli ste našu prezentaciju... Svi u četiri oka kažu da je to super, ali kad doe do glasovanja nema hrabrosti da se nešto odluči. Moj stav i Hajdukov stav je pregovori da, ali kad ne ide, okrećemo se sebi. Pokušali smo djelovati i na TV prava, pokušaji manipulacije istima, za koje ne vjerujem da će ikad biti realizirani – odgovorio je Brbić.

Cilj ovisi o financijama

Domikulić je tražio od Brbića i da kaže koji je cilj za narednu sezonu, koji su planirani budžeti do kraja godine i konstatirao kako je ovisnost o rezultatima velika.
- Troškovi rasta sportskog segmenta u zadnjih pet godina je tri puta veći. Sve raste osim rezultata, Hajduk ima drugi budžet, druga najveća ulaganja u ligi, a u 2018./'19 godini smo bili četvrti, ispali smo u Europi od Gzire i u osmini kupa od Gorice. Rast troškova pokriva se transferima igrača, ali stabilni prihodi su jako malo rasli...

'Onima koji uzimaju mito nema mjesta u našoj loži'

Dioničar Bojan Ivošević apelirao je na oštriji odnos s HNS-om. 

- Ljudima koji su sakatili ovaj klub, uzimali mito..., nema mjesta u loži Poljuda. Nas navijača Hajduka ima 2 milijuna, ali svega 10.000 fanatika koji su uvijek tu kad dogori. Kad donosite odluke po pitanju HNS-a, imajte u obziru tih 10.000 navijača. Pet godina imamo pozitivna izvješća i to nas mora zadovoljavati, ali to više ne može biti alibi. Rezultati nisu dostojni ulaganja i normalno je da se to propituje, da se pitamo je li u redu da budete i dalje na ovoj funkciji. Čak i bez vašega obećanja. Preveliki budžet? Jasno je da ste pokušali, kockali ste se...  Na kockici su brojke od jedan od šest, trebali ste  dobiti bilo što osim jedan, ali ste dobili jedan. Nedavno je Lokomotiva prodala igrača za 14 milijuna kuna i to tako i objavila. Zašto mi ne bi bili avangarda i javno komuniciramo takve brojke, da se sportski segment ne mora kasnije pravdati. Ako može Lokomotiva, ako mogu klubovi u Italiji i veliki dio svijeta, možemo i mi naći načina. U konačnici, svaki ugovor se registrira u HNS-u i sve se može saznati s dva poziva... Mislim da možemo biti pozitivan primjer te transparentnosti – pitao je Brbića, na što je Brbić replicirao: 

- Nikome nije drago kad takve spodobe ulaze u našu svečanu ložu, ali imamo obavezu prema HNS-u, mi možemo jedino izbaciti takvu osobu iz lože, ali ne ako nije pravomoćno osuđena. Rezultati? Kockali smo se, vidjeli smo prečicu kojom možemo ući i vratiti uloženo u igrače, vjerovali da ćemo to na ovaj način vratiti. Svi smo bili uvjereni da možemo, bili smo i drugi, prokockali smo sve i to isključivo zbog naših slabosti. Imali smo puno prilika, jednom pobjedom bi dramatično promijenili stvari. Odgovornost je moja, ja sam taj koji je to na preporuku sportske struke potpisao. Objava javna? Po ugovorima to nemamo pravo – odgovorio je Brbić, a Radovani dodao: 

- Ja sam bio optimist kada je u pitanju odnos s HNS-om, ali više nisam. Hajduk je na jednoj europskoj razini, ako ne i svjetskoj razini obavio razgovore sa relevantnim ljudima iz jakih liga, čak i iz drugih sportova. Mi smo željeli argumentirano dokazati koliko je to dobar put, ali zbog bojazni reakcije čelnih ljudi HNS-a, prijedlog nije prošao. Ono što nam preostaje je Skupština HNS-a, mi smo više puta ukazivali na potrebu promjene ZOŠ-u.

Klub je u boljem stanju nego prije

Dražen Klarić upitao je Brbića je li klub danas u boljem stanju nego prije, na što je Brbić odgovorio kako je. 

Josip Tadinac upitao je što se promijenilo u odnosu na prošlu skupštinu na kojoj je kazano kako je Hajduk primoran prodavati 7 -10 milijuna eura igrača da bi mogao preživjeti. 

- Operativni rezultat i dalje pada, a transferi su i dalje značajan dio prihoda. Poslovne prihode je teško dignuti u kratkom roku – odgovorila je financijska direktorica kluba Martina Jurjević, koja je na pitanje o likvidnosti kucnula rukom o stol i kazala kako je ''Hvala bogu za sada sve dobro'', ali nije željela u detalje. 

Ispričao se potom predsjednik NO Benjamin Perasović predsjedniku Huljaju ako se kojim slučajem osjetio uvrijeđen njegovom izjavom kako su bili šokirani kad su došli u klub jer nije bilo na računu novca za više od dvije plaće. 

Nas je to tada šokiralo, ali nismo znali da je to uobičajeno poslovanje, da dolazi novac od transfera Palaverse... Jasmin Huljaj je ostavio klub u puno boljem stanju nego što ga je preuzeo.

Druga točka dnevnog reda prihvaćena s 485.248 glasova za i 2 protiv prihvaćena odluka o financijskom pregledu poslovanja.

Financijska direktorica Martina Jurjević objasnila da su Hajdukovi prihodi u prvoj polovici ove godine 40,5 milijuna kuna, dok su rashodi na razini 61 milijun kuna, no upadaju u oko manjci prihoda kako zbog pandemije tako i utakmica bez gledatelja, te da je prihod od transfera pao za 42,5 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, jer nije bilo prodaja, kao i da ih je iznenadila 'čestitka' Uefe koja je uplatila 92.000 eura na ime sudjelovanja Lovre Kalinića u prethodnim kvalifikacijama.

'Korona će pogoditi jedino nas'

- U hrvatskom nogometu korona će pogoditi jedino naš klub, jer drugi gledatelja ni nemaju.  Imamo informacije kako će se i sljedeća sezona startati bez gledatelja, i sve europske utakmice bit će bez gledatelja, posljedično tome neće biti ni match daya, neće biti ni komercijalnih prohoda... - ustvrdio je Brbić pa nastavio:

- Stanje je teško i neizvjesno. Mi smo u ožujku stavili klub u stanje hibernacije, osigurali smo sredstva za tri mjeseca mirovanja, dosta troškova je stavljeno na čekanje, u drugoj fazi smo u pregovorima s igračima i zaposlenicima dogovorili da se 20% odriču trajno, a 40% na šest mjeseci. Napravili smo nekoliko humanitarnih akcija prikupljanja sredstava... Kad je počelo natjecanje i kad smo vidjeli da nema gledatelja zahvalili smo pretplatnicima postavljanjem naljepnica na istoku, nešto smo i ulaznica prodali... U u rujnu ćemo u čast 110. rođendana kluba pokrenuti novi album sa sličicama i tu očekujemo značajne prihode, dogovaramo i ulazak u igricu FIFA 2021. U tijeku je sustav modernizacije rasvjete, u dogovoru s HEP-om u vrijednost 2 milijuna kuna zamijenit će se sva rasvjetna tijela osim reflektora, i to će se financirati iz uštede na struji...

'Rupa se pojavila zbog ispadanja'

Sportski direktor Ivan Kepčija govorio je o sportskom segmentu: 
- Na počeku sezone povećana je investicija u igrački kadar, to je napuhalo budžet, a nakon ispadanja pojavila se rupa u budžetu koju je dodatno produbila korona. Naš cilj je pobjeđivati, razvijati se i biti održiv, a cilj iduće sezone je biti prije svega biti održiv, želimo iz faze neizvjesnosti klub dovesti u sferu održivosti, i onda krenuti u nove investicije. Smanjivat će se fond plaća prve momčadi, pozicionirati naše igrače koje želimo plasirati dalje na tržištu. Mi kao klub želimo pretendirati na naslov prvaka i igranje u kontinuitetu u Europi, no moramo biti svjesni stanja u kojem se nalazimo. Ako želimo sportski rezultat, moramo imati financijske izdatke, plaćati odštete kako bi bili kompetitivni - rekao je pa nastavio:

- Mi moramo uzeti najbolje iz našeg bazena, moramo iscijediti sve što se nudi, od svakog Palaverse, Vuškovića... napraviti maksimum, a za prvu momčad napraviti doselekciju iz cijeloga svijeta. Vodeći naravno računa o novcu koji možemo potrošili. Zbog toga u zimu nismo više trošili...

- Ako iz Akademije dva igrača u generaciji uđu u prvu momčad, onda je to super, ako treći i četvrti uđu treba pogledati zbog čega je to, je li to zbog dobre generacije, dobroga rada ili nečega drugoga... Sve momčadi koje se natječu za naslov prvaka svake lige su stariji od prosjeka lige. Mi smo mlađi dvije godine i zbog toga nam treba strpljenja. Ovoga ljeta moramo malo podići prosjek godina, treba nam igrač u zrelim i ozbiljnim godinama koji će okuražiti mlađe i pomoći mu da odraste.

'Imamo u B momčadi mlade s devet tisuća eura mjesečno'

- Cilj nije ostvaren, željeli smo biti drugi, nismo, moramo analizirati gdje se pogriješilo i da te pogreške ne ponavljamo. Mi smo klub koji pretendiramo na jedan od nacionalnih trofeja i Europu. 

- Moramo bolje izbalansirati i troškove momčadi. Imamo igrače primjerice u B momčadi koji imaju stipendije od pet, sedam ili devet tisuća eura mjesečno, što je OK za recimo Tottenham ali ne za Hajduk, to ne održava niti vrijednost igrača u prvoj ligi.... To nije ni razvojno, dati igraču signal sa 17-18 godina da je uspio... Za svako godište napravit će se okviri i kategorije, koliko im želimo ponuditi i na taj način štiti klub višegodišnjim ugovorima, a ne kvariti im mozak niti obiteljsku situaciju. Koliko puta mi je otac nekoga igrača rekao da mu je teško jer mali zarađuje više od njega...

Zamjenik voditelja Akademije Andro Fistonić kaže kako Hajduk želi biti Oxford nogometa, a ako netko želi za novcem, neka ide tamo gdje mu se nudi. 

- Imamo raznih primjera, od roditelja s kojima nešto dogovorimo, a onda dođe društvo iz Zagreba i ponude im tri puta više, kao i roditelja koji kaže da je bio u BiH i dobio 10.000 eura na ruke, a mi mu nudimo stipendiju do 2.000 kuna. S tim se mi svakodnevno nosimo....

'Kamp je sve bliže'

Kada je u pitanju kamp, predsjednik Marin Brbić potvrdio je kako bi Hajduk trebao dobiti besplatno 70.000m2 zemlje na području Divulja na 50 godina. 

- Sada je sve na nama, koliko ćemo biti umješni u potrazi za novcem. Sad kad imamo nešto čvrsto iza sebe, idemo u tom smjeru, europski fondovi, partneri... Šira je priča da cijela parcela ima oko 330.000 m2, na kome u budućnosti klub može investirati i u hotele i od toga živjeti, jer se zemlja nalazi neposredno uz more.

U ime Našeg Hajduka po pitanju četvrte točke dnevnog reda javio se Luka Domikulić koji je tražio odgovore.

- Za 2020. klub je planirao iskorak, u tom budžetu temeljen je na dva pretkola kvalifikacija LP i odigravanje grupne faze EL, što bi smanjilo ovisnost kluba o prodaji igrača..... Ovakve prilike ne dolaze svake godine, dogodine je nema, dogodine drugo mjesto vodi u konferencijsku ligu, a to je treći rang... A prihodi u trećem rangu je dvostruko manji od drugoga ranga.... Predsjedniče, dojam je da ste vi pokušali osvojiti drugo mjesto, pokušali ste ući u Europu, pokušali ste stabilizirati financije, pokušali ste vratiti Udrugu prvoligaša, pokušali ste s TV pravima, pokušali ste ojačati upravu, pokušali ste... Dojam je da ste puno toga pokušavali...

Ante Krnić imao je pitanje za Brbića kakav je plan vraćanja 40% primanja koja su zbog korone obustavljeni igračima. 
Korona kriza se nastavlja, dio budžeta će se rasteretiti i situacija će biti znatno bolja. No mi danas ne znamo što će biti za pet dana, a kako ćemo znati što će biti u studenome. Jučer smo dobili nagovještaj da neće biti gledatelja ni u idućoj sezoni i u ovom času nešto tvrditi je apsolutno nemoguće.

Brbić dobio pokude i pohvale

Josip Tadinac također je kritizirao Brbića citirajući njegove riječi i poteze iz prošlih vremena. 

- Hajduk ima najgori rezultat u Europi, u kupu i u HNL-u, a kako stoji konkurencija? Dok smo mi trošili 22 milijune eura, odnosno 166 milijuna kuna, Rijeka je na 119 milijuna, Osijek je na 112 milijuna, strašna Lokomotiva na 29 milijuna, uvijek neugodna Gorica na 22 milijuna, Varaždin na 8 milijuna... Ne samo da je užasan rezultat, nego i sve suprotno brojkama prezentiranima na prošloj skupštini...

Dražen Klarić upitao je Ivana Kepčiju i Marija Stanića hoće li oni napustiti klub ako ode Marin Brbić. 

- Nas je doveo gospodin Brbić, imamo izvrsnu suradnju drago nam je da je dobio podršku u ovoj situaciji od Nadzornog odbora. U slučaju da na neki način ne osjećamo podršku nas kao tima smatramo da kao tim želimo djelovati i nadamo se da će gospodin Brbić nastaviti.... - kazao je Kepčija a Stanić dodao: 

- Bilo koja promjena nije dobra, a šo će biti ako i kako bude, o tom po tom. Sve je to na papiru lijepo, i Strategija i Kodeks.... ali moje je mišljenje da Strategiju treba pisati netko tko je tu najmanje tri godine.

'Zatvorite ego u zatvor i izgubite ključ'

Toni Baletić je ispred Našega Hajduka u točki u kojoj se izražava zadovoljstvo radom člana uprave kazao:

- Strašno smo razočarani i šokirani 'topljenjem mozga' zbog situacije sa HNS-om. Nama kao navijačima, čalnovima i suvlasnicima nije jasno da svi vidimo gdje to vodi, a u klubu naivno ne vide tko su ljudi u HNS-u i kakav će biti ishod. Također, šokirani smo i 'slučajem Šibenik', i sportskom strategijom i užasnim sportskim rezultatom.

- Imali smo Gziru, Goricu, pa kad stavimo sve u kontekst vremena, ekstremnu histeriju i ludilo, a vi, vi posegnete za slamkom spasa, kažete da ćete biti drugi i igrati kvalifikacije Lige prvaka. I onda kad nas pitaju zašto vas ne kritiziramo, kažemo, čovjek je od riječi, stavio je glavu na panj, pustimo ga da radi. I nikad Hajduk nije imao fanatičniju podršku. I onda dolazimo do farse oko ostavke, neostavke... Žalosno mi je što se koristimo nametnutim tezama iz maksimirske PR agencije. Kome može pasti na pamet NH staviti u interesnu sferu koji imaju ikakve negativne animozitete prema vama koji vodite klub? Ljudi su ogorčeni i bijesni svime što sam naveo. Sukladno svemu nećemo vam dati razrješnicu za 2019. godinu, to je jedino ispravno i odgovorno u pravom smislu riječi. Članovi i dioničari Hajduka zaslužuju realizaciju, a ne pokušaje. Pogledajte se u ogledalo, zatvorite ego u zatvor i izgubite ključ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica