Obavijesti

Sport

Komentari 36

Zasjenio Pelea na Marakani, a njegov je penal kopirao i Messi

Zasjenio Pelea na Marakani, a njegov je penal kopirao i Messi
5

Hajdukova 'desetka' zauvijek će ostati njegova, teško da će je ikad obući bolji i omiljeniji igrač od Jerkovića, kome su navijači iz ulice u kojoj je odrastao napravili i transparent: ''Radunica kala mala, Juru velikana dala''

VIDEO

Za starije navijače Hajduka nema dileme, Jurica 'Jure' Jerković legendarna je desetka i jedan od najvećih igrača u klupskoj povijesti, stožerni igrač 'zlatne generacije' koja je harala jugoslavenskim i europskim nogometom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Preminuo je Jurica Jerković! Otišla je prava ikona Hajduka
Preminuo je Jurica Jerković! Otišla je prava ikona Hajduka

O brojnim velikim utakmicama i rezultatima koje je postizao ispisane su kartice teksta, no veličina Jurice Jerkovića nadilazi osam trofeja koje je osvojio sa svojom 'zlatnom generacijom' i poštovanje koje su mu iskazivali suigrači, ali i protivnici.

Hajdukova 'desetka' zauvijek će ostati njegova, teško da će je ikad obući bolji i omiljeniji igrač od Jerkovića, kome su navijači iz ulice u kojoj je odrastao napravili i transparent: ''Radunica kala mala, Juru velikana dala''. Hajduk mu je ukazao počast da upravo on postavi kamen temeljac na početku gradnje stadiona Poljud.

'Jurica Jerković bio je jedan od najvećih nogometaša Hajduka'
'Jurica Jerković bio je jedan od najvećih nogometaša Hajduka'

A koliko je Jerković prirastao srcima navijača, možda i najbolje svjedoči anegdota iz tih vremena. Otac i sin krenuli su na Stari plac pogledati neku važnu utakmicu Hajduka, i kad su već došli blizu stadiona, otac se sjetio da je zaboravio ulaznice, pa je poslao sina natrag kući. Nakon nekog vremena vidi on sina kako sav zadihan trči prema njemu i viče:

- Tata, tata…

- Ma šta je, brzo govori - uzrujao se otac čekajući dok sin dođe do daha.

- Mama je u postelji sa susidom Lovrom - konačno procijedi sin kroz suze hvatajući zrak. Otac se uhvati za glavu i prekori sina:

- Mulac jedan, skoro me zbog tebe kolpalo, mislija sam da Jure neće igrati...

Istina ili anegdota manje je važno, no plastično oslikava kakav je igrač bio Jerković, i koliko su ga navijači voljeli. A bio je takav igrač da je zasjenio čak i legendarnog Pelea na njegovom oproštaju, pred 200.000 gledatelja na kultnoj Maracani.

Ušao je s klupe reprezentacije Jugoslavije u drugom dijelu i zabio spektakularan gol s nekih 25 – 30 metara, gol koga se i danas mnogi sjećaju. A igrao je Jerković i protiv drugog velikana, Diega Maradone, i to za reprezentaciju svijeta 1987. godine, na humanitarnom susretu u Italiji.

Iako je za reprezentaciju odigrao 43 utakmice, Jerković nije uvijek bio ljubimac izbornika, tako ga je jednom Vujadin Boškov po njegovom mišljenju neopravdano izostavio s popisa, a Jerković je čekao i dočekao priliku da mu se revanšira kad je Boškov s Vojvodinom došao u lipnju 1973. u Split. Hajduk je slavio 7-0, a Jerković je nakon utakmice u kojoj je zabio dva gola izjavio da ga je Boškov valjda ovaj put primijetio.

Šjor Juru pamtim iz vremena kad je pokrenuo Radio Pressing, bio je pionirski pothvat, trosatni radio program koji je svakodnevno emitirao isključivo sportski sadržaj. Pa iako je svakodnevno navraćao u studio koji se nalazio na splitskoj Vidilici, nikad, ali baš nikad se nije miješao u program, sugerirao teme ili goste… Štoviše, tek jednom smo ga uspjeli nagovoriti da se javi u program, i to prigodno, povodom prve godišnjice emitiranja. Kad god bi ga pitali za komentar ili izjavu, samo bi odmahnuo:

- Ma nemojte mene, nisam vam ja važan - samo bi kratko kazao i spustio se kat niže, kod svog prijatelja i suigrača Ivice Šurjaka.

A upravo su on i Šurjak izveli kazneni udarac koji su mnogi kasnije kopirali. pa čak i Lionel Messi. U Splitu je gostovala reprezentacija Jugoslavije povodom 70. rođendana Hajduka, a penal je Jerković izveo tako da je samo lagano gurnuo loptu koju je Šurjak pospremio u mrežu iza nemoćnog golmana Pantelića, a ovaj je odmah potrčao prosvjedovati sucu zbog 'neregularnog' gola…

Nakon nogometne karijere posvetio se Jerković i poslu managera, radio je i kao sportski direktor Hajduka, koji je uvijek pokušavao dovesti najbolje, pa je tako radio na transferima Mijatovića, Savićevića, Šukera…

No kako su u to vrijeme neke druge stvari bila važnije i nadilazile okvire sporta, a u čemu se on nije najbolje snalazio, transferi nisu realizirani, a Jerković je izbjegavao pričati o detaljima. Zbog Hajduka je gotovo i glavu izgubio kad je pri povratku s Kosova preživio pad zrakoplova skupa s novim igračem Hajduka Ardianom Koznikuom po koga je otputovao.

U zadnjih nekoliko godina mučio se s kroničnom bolešću zbog koje je izbjegavao pojavljivanje u javnosti, no nije propustio doći na rođendansko slavlje svog suigrača, legendarnog Petra 'Pere' Nadoveze.

Šjor Jure počivajte u miru…

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe