Obavijesti

Sport

Komentari 22

Zbog šaha je rušio Rafu Nadala i Đokovića, u Lijepoj Našoj je sve počelo, a slavio je s Modrićem

Zbog šaha je rušio Rafu Nadala i Đokovića, u Lijepoj Našoj je sve počelo, a slavio je s Modrićem
9

Prošlog je četvrtka proslavio 19. rođendan, a brojne rekorde već je porušio. Alcaraz je budući 'No.1'. U to možemo biti sigurni...

VIDEO

Ako već niste, zapamtite ime Carlos Alcaraz (19) jer taj će španjolski golobradi mladić jednog dana zasigurno biti na 'teniskom Olimpu' ako ga, naravno, zaobiđu teže ozljede. Zašto je to bilo tako lako za konstatirati? Jer je sa tek navršenih 19 godina postao prvi tenisač koji je srušio Rafaela Nadala i Novaka Đokovića na istom zemljanom turniru. A još je tinejdžer...

Punim imenom i prezimenom Carlos Alcaraz Garfia rođen je 5. svibnja 2003. u Murciji od roditelja Carlosa i Virginije, a ima i tri brata - Alvara, Sergija i Jaimeja. Tenisom se počeo baviti u dobi od četiri godine ponajviše zbog oca, koji je nekoć također bio igrač. A ako je rođen u to vrijeme u Španjolskoj, jasno tko mu mora biti uzor. 

No, vratimo se na početak. Sa navršenih 15 godina, Alcaraz je ušao među profesionalce igrajući Futures i Challengers turnire, a 2020. zaigrao je na svom prvom ATP turniru - Rio de Janeiro. Ipak, svojevrsni početak uspona pripisat ćemo Hrvatskoj jer ovdje je sve počelo, točnije u Umagu. Nakon ispadanja sa Wimbledona prošle godine, Alcaraz je stigao u Lijepu našu kao sedmi nositelj vjerojatno nikad jačeg turnira u Umagu. Redom je nanizao Pouillea, Martina, Krajinovića, Ramosa, da bi u finalu legendarnom Gasquetu prepustio tek četiri gema za premijernu titulu na Touru. Alcaraz je tada postao najmlađi tenisač s ATP titulom od 2008., kao i najmlađi osvajač Umaga. Podsjeća li vas takva dominacija na nekoga? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Španjolac Carlos Alcaraz pobjednik je ATP turnir u Umagu

Nešto prije prve titule započeo je suradnju s nekadašnjim prvim reketom svijeta Juanom Carlosom Ferrerom što se ispostavilo kao puni pogodak. Legendarni Španjolac i osvajač Roland Garrosa 2003. ga, zanimljivo, ne uspoređuje s 'kraljem zemlje', već all-round Švicarcem.

- Teško ga je usporediti s Rogerom Federerom, ali ako moram navesti nekoga sličnog Carlosu bio bi to netko tko igra agresivno i tko je sposoban izvesti razne stvari na terenu, a Roger je najbolji u tim situacijama. On može igrati na bilo svakoj podlozi na razne načine - povukao je Ferrero usporedbu između Alcaraza i legendarnog Švicarca.

Inače, u slobodno vrijeme Alcaraz igra golf, a obožava nogomet. Možda se druži s Garethom Baleom? Kako god, kao i njegov idol Nadal, Alcaraz je veliki navijač Real Madrida, a spomenuti dvojac je bio među počasnim uzvanicima na proslavi 35. naslova španjolskog prvaka 'kraljevskog kluba'. Tamo je, naravno, za fotografiju 'žicao' Luku Modrića.

Dok se deset najboljih tenisača svijeta (osam ih je igralo) pripremalo za premijerni ATP Finals u Torinu, Alcaraz je stigao u Torino kako bi pokorio mlađu konkurenciju. Rune, Nakashima, Cerundolo, Baez pa Korda. Pet mečeva, jedan izgubljeni set, i titula najvećeg talenta je u 'džepu'. 

Ispostavilo se da je to bila uvertira za ono što je uslijedilo. Poraz u pet setova od Berrettinija na Australian Openu ga nije pokolebao. Štoviše, otad je izgubio tek dva meča. U Rio de Janeiru, Alcaraz je došao do prvog ATP 500 naslova nakon čega je odlične predstave nastavio u Indian Wellsu gdje je poražen od svog idola Nadala. A onda je kao grom iz vedra pokorio Miami. Fucsovics, Čilić, Tsitsipas, Kecmanović, Hurkacz i Ruud. Ova šestorka iz samog svjetskog vrha uzela je tek jedan set mladom Španjolcu.

ATP Masters 1000 - Madrid Open

Alcaraz se vratio 'zemlji' u Monte Carlu, tamo je i doživio posljednji poraz, koji nije za njega imao preveliki značaj budući da je potom Tour preselio u njegovu domovinu. Barcelona? Može! Neuvjerljiv start protiv Kwona, potom 'šamaranje' Munara i Tsitsipasa pa čupanje dvije meč-lopte protiv De Minaura. Za kraj 'mirno' finale protiv sunarodnjaka Carrena-Buste, kojem je prepustio tek pet gemova. 

- Oporavak i spavanje prije mečeva ključni su za mene. I šah mi također pomaže jer ako si fokusiran, glava ti radi. Pomaže mi da budem mentalno brži, da promatram igru i previđam poteze protivnika, strategiju. U šahu, kao i tenisu, ako se pogubiš na trenutak partija je zakomplicirana. U tom aspektu, to su dvije srodne discipline - otkrio je Marci svoju rutinu uoči mečeva.

A sada smo u Madridu. Basilashvilija i Norrieja je riješio bez većih problema, a onda ostvario povijesni uspjeh spojivši pobjede protiv Rafe i Novaka. A sada mu slijedi peti finale u karijeri, u sva četiri dosadašnja je slavio. Na drugoj će strani biti Alexander Zverev, branitelj naslova. Bez obzira na ishod finala, Alcaraz će od ponedjeljka biti šesti igrač svijeta, a jednog dana i prvi. U to budite sigurni...

ATP Masters 1000 - Madrid Open

Neki od rekorda koje drži Carlos Alcaraz

Najmlađi sudionik glavnog ždrijeba Australian Opena u muškoj konkurenciji
Najmlađi pobjednik meča u Madridu u muškoj konkurenciji
Najmlađi osvajač naslova na Touru od Keija Nishikorija (Delray Beach Open 2008.)
Najmlađi španjolski osvajač turnira na Touru od Rafaela Nadala (Sopot 2004.)
Najmlađi tenisač četvrtfinalist US Opena u 'Open Eri'
Najmlađi osvajač u povijesti Miamija u muškoj konkurenciji
Treći najmlađi osvajač Mastersa (Chang, Nadal)
Prvi Španjolac s titulom u Miamiju
Prvi u povijesti koji je pobijedio Nadala i Đokovića na istom zemljanom turniru
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti
NEUNIŠTIV JE

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti

Modrić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Barcelonom (3-2) i opet bio ključan čovjek svoje momčadi...
VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...
KAO BRZI VLAK

VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...

Već mjesecima se diskutira o tome hoće li hrvatski maestro ostati u Real Madridu i sljedeću sezonu. Nema više ključnu ulogu kao nekada, većinom ulazi s klupe, ali u svakoj minuti pokaže koliko vrijedi