Obavijesti

Sport

Komentari 17

Životna priča golmana koji bez bubrega brani za Hrvatsku...

Životna priča golmana koji bez bubrega brani za Hrvatsku...
2

Nastradao sam ni kriv ni dužan, samo sam htio pomoći, kad sam se sagnuo dobio sam nož u leđa. Kad sam saznao da sam ostao bez bubrega prvo sam pomislio na Ivana Klasnića, govori Pešić

VIDEO

Danas je Ivan Pešića (27) velika hrvatska uzdanica, čovjek koji je protiv Egipta pokazao da može biti prevaga na golu, ali i golman koji je protiv Španjolske morati biti još bolji. Pristisak je ogroman, i na njega i na cijelu momčad, ali ako se itko zna nositi sa stresom, s problemima, to bi trebao biti upravo simpatični Peša.

Pokazao je to i u situaciji kad je, nakon iznenađujuće promjene na golu, kad su izbornik Babić i trener golmana Losert odlučili postaviti ga u momčad umjesto Filipa Ivića. Oči javnosti bile su uperene u njega, morao je dokazati da ta odluka nije bila pogrešna, a on je to učinio tako lako, jednostavno, mirno, gotovo sa smiješkom.

Uostalom, nakon utakmice se uglavnom smješkao.

- Kako je bilo? Dobro, odradio sam ovo na svježinu - uz osmijeh je govorio Pešić nakon Egipta, skromno ističući zasluge suigrača.

- Dobro, obranio sam nešto, uključujući i ona dva sedmerca, tako da mogu biti zadovoljan.

Kad počnemo priču o stresu i problemima, moramo se vratiti na veljaču 2009. godine, na noć na 7. na 8. veljače. Tad 20-godišnji golman bio je igrač mađarskog Veszprema, velika nada, projekt za budućnost. Bilo je i tad priča o nekim mladenačkim ludostima, u rukometnim krugovima znalo se da Peša voli izaći, zabavljati se, govorilo se i da mu takav način života radi probleme u rukometnom napretku. I te noći je izašao van, u nekakav noćni klub sa suigračima...

Nastavak priče je poznat. Došlo je do frke, nekakvi tipovi koji pripadaju polusvijetu ušli su u sukob s rukometašima, počeli su se potezati i noževi, a epilog svega bila je smrt Rumunja Mariana Cozme, Pešićeva suigrača na kojeg su se napadači posebno namjerili. Teško je ozlijeđen srpski reprezentativac Žarko Šešum, a Pešić je dobio nož u leđa. 

- Nastradao sam ni kriv ni dužan, samo sam htio pomoći, kad sam se sagnuo dobio sam nož u leđa. Kad sam saznao da sam ostao bez bubrega prvo sam pomislio na Ivana Klasnića - govorio je nakon operacije Pešić, kojem je život spasio bivši srpski reprezentativac Uroš Vilovski.

- Bila je to večer kao svaka druga, slavili smo rođenje djeteta našeg suigrača. Odjedanput je, kao grom iz vedra neba, izbila tučnjava. 

- Ajde, događa se, ali baš da čovjek mora izgubiti život... - tužnim glasom pričao nam je Vilovski tijekom SP-a 2011. dvije godine nakon noći koja je svim sudionicima obilježila život.

- Vidio sam da Ivan gubi puno krvi i pješke sam ga odveo do bolnice koja je, srećom, bila u blizini. Svaki dan sam ga obilazio u bolnici, bio uz njegove roditelje, ali takvo nešto svatko bi napravio u toj situaciji - pričao nam je tad Vilovski.
Pešiću je odstranjen mu je bubreg i nakon toga je krenuo dugotrajan oporavak. Nasreću, uspješan, jer Pešić danas brani, živi od rukometa i za rukomet. 

Mladenačke nepodopštine danas više nisu dio njegova života, s jednim bubregom radi svoj posao jako, jako dobro. Toliko dobro da ga u Meškovu, klubu u kojem brani, drže kao kap vode na dlanu. U Bjelorusiji je već starosjedioc, ondje je od 2013. Iz Veszprema je otišao vrlo brzo nakon nesreće, sljedeće tri godine proveo je u dresu Zagreba, ali nije se uspio do kraja nametnuti.

Nakon sezone u Mariboru završio je u Bjelorusiji i ondje procvjetao kao golman. 

Rođen je u Rijeci, no njegov grad je Senj, u koji se uvijek rado vraća, kad god ulovi malo vremena, kako bi vidio obitelj, prijatelje, grad koji toliko voli... Rukometna priča počela je u Zametu, gdje su mu kao klinci predviđali veliku golmansku karijeru, a "mentor" mu je bio sedam godina stariji Ivan Stevanović.

Brzo je Peša otišao dalje, svojim putem, a putevi su im se opet spojili u reprezentaciji. U Norveškoj, na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Riju, blistali su u duetu, a sad će opet zajedničkim snagama pokušati odvesti Hrvatsku do polufinala SP-a. Jedan na golu, drugi na klupi, raspored čak i nije toliko važan.

Jedino je važno dobiti te Španjolce i preseliti se u Pariz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...
SLOVENCI SLAVE

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...

Slovenija je pobijedila Hrvatsku 31-30 za svoju prvu medalju u povijesti. Hrvatska je igrala čudesno, vodila je osam razlike, a onda je na 20 minuta 'nestala'. Poklonili smo Slovencima broncu...

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš
ŽIVOTNA PRIČA ZLATKA HORVATA

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš

Bilo je nekih ponuda, zvali su me i iz inozemstva, ali kad god bi došla neka ponuda, Zagrebova bi bila još bolja. I svaki put bih ostao, kazao je Zlatko dok je objašnjavao svoj cijeli jedan život u Zagrebovu dresu
Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda
IZ FRANCUSKE

Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda

Možete zamisliti kako je jučer bilo Zlatku Horvatu na sedmercu u zadnjoj sekundi za finale Svjetskog prvenstva. Poruke podrške stižu sa svih strana - Dario Šarić, Mario Mandžukić, braća Sinković...