Obavijesti

Sport

Komentari 19

Životna priča Schmeichelovih: Je li sin nadmašio tatu Petera?

Životna priča Schmeichelovih: Je li sin nadmašio tatu Petera?
1

Legenda i velikan Manchester Uniteda s jedne i njegov sin, engleski prvak i junak Leicestera, s druge strane. Obojica su ostavila traga u Premier ligi. Je li sin uspio nadmašiti tatu?

VIDEO

Da kojim slučajem nije bio sin svjetski poznatog golmana Manchester Uniteda, Kasper Schmeichel (30) bi karijeru vjerojatno gradio u rodnoj Danskoj. Branio bi po danskim niželigašima, sanjao da nastupi za svoj Kopenhagen i nadao se da će netko od većih klubova 'baciti oko' na njega.

No, njegov put je bio drugačiji. Njegov otac je veliki Peter Schmeichel, koji je rođenje svojeg jedinca dočekao u dresu Hvidovrea. Pet godina poslije, mali se školovao u Manchesteru, a tata je igrao za legendarnu generaciju '92. Pet godina kasnije, Peter Schmeichel je branio za Manchester United. Sir Alex Ferguson nije dugo razmišljao jednom kad ga je vidio na velikoj sceni. Platio ga je 505 tisuća funti Brondbyju što je kasnije nazvao "pogodbom stoljeća".

I bila je. Schmeichel Senior je za United branio osam godina iako je na Teatar snova stigao kada mu je bilo 28.

Možemo samo pretpostaviti kakav je bio život sina svjetski poznatog nogometaša i jednog od najboljih golmana u povijesti, koji je četiri puta dobio Uefinu nagradu za golmana godine (dva od četiri puta osvojio je prestižnu IFFHS-ovu nagradu 1991. i 1992.). Puno odricanja, medijske pažnje, događanja, aktivnosti, koječega, a najbitnije od svega - puno, puno usporedbi sa slavnim ocem jednom kada je zakročio u nogometni svijet.

Bilo je to za vrijeme očeva igranja u Sportingu kada je Kasper počeo pohađati nogometnu akademiju Estorila. Mali Kasper znao se fotografirati s očevim medaljama i sanjati da bi jednoga dana to mogao i on. Ako može tata, zašto ne bih mogao i ja, pomislio je.

Put niželigaša

Priliku je dobio u Manchester Cityju nakon što je stari Schmeichel rekao zbogom zelenim travnjacima. Međutim, karijera je krenula neočekivanim tokom. Engleski prvoligaš nije dijelio njegove ambicije i nije vidio potencijala u čovjeku koji će kasnije osvojiti Premier ligu. Posudba u Darlington pa Bury, Falkirk, Cardiff, Coventry... Prvu pravu priliku i bijeg iz bezdana posudbi pružio mu je trener Notts Countyja Steve Cotterill, ali pravi čovjek iza svega je Sven-Goran Eriksson, koji ga je kupio za 1,75 milijuna eura. Eriksson je bio direktor kluba.

Iako je izborio promociju s novim klubom, Schmeichel Jr. je morao otići. Razlog je bio... pa donekle i bizaran. Zarađivao je 15 tisuća funti tjedno, a pošto ga je dovela grupa Munto Finance (današnji Qadbak Investments, grupa koja je kupila Notts County za jednu funtu, a kasnije neuspješno probala otkupiti i momčad Formule 1 BMW Sauber), koja je klub na kraju sezone prodala za njegovu pravu tržišnu vrijednost, Schmeichel je pristao raskinuti ugovor i otići. Novca više nije bilo, a tadašnji menadžer smatrao je da ima previsoku plaću.

Potpisao je ugovor s Leedsom kao slobodan igrač, a tada je krenula priča koja je već nebrojeno puta ispričana. Na kraju sezone potpisao je za Leicester City, gdje se po drugi put u karijeri sastao sa Svenom-Goranom Erikssonom. Ispast će da je legendarni švedski stručnjak bio jedna od ključnih karika Kasperove karijere, a usporedio ga je i s najboljim engleskim golmanom Joeom Hartom.

S Leicesterom je izborio promociju u Premier ligu u sezoni 2013/14, a iako su im predviđali grčevitu borbu za ostanak, dvije sezone kasnije šokirali su svijet i stigli do naslova engleskog prvaka. Bila je to čarobna godina Claudija Ranierija u kojoj je Schmeichel odigrao sve i jednu utakmicu. Do svojeg prvog naslova engleskog prvaka stigao je u dobi od 29 godina - isto toliko imao je i tata Peter kada je osvojio prvi naslov s Unitedom.

Ma, mogu i do naslova Lige prvaka

A kada je nakon utakmice s Portom, pod svjetlima Lige prvaka, stisnuo ruku svojem idolu Ikeru Casillasu, nije bilo ponosnijeg čovjeka od Schmeichela starijeg. U sinoćnoj utakmici protiv Seville ponovo je bio junak. Obranio je penal, imao nekoliko izvanrednih intervencija i jedan je od najzaslužnijih što je Leicester došao do povijesnog uspjeha i plasmana u četvrtfinale Lige prvaka.

Kako god završila, ova sezona će biti uspjeh. Ali neka ne čudi ako se kojim čudom dogodi da 'lisice' podignu i 'uhati' trofej. Ima nešto u tim Schmeichelima...

A kad Kasper jednog dana ode, neka čarolija traje još malo. Čini se da je Schmeichelima golmanstvo u genima. A ako je suditi prema cilju jednog od njih, kroz par godina imat ćemo novog heroja. Maleni Max Schmeichel, sin Kaspera Schemichela, ima samo jedan cilj u životu - biti golman kao tata i djed.

Neka oklade počnu. S kim će mali Max osvojiti Premier ligu - Bradford, Ipswich, Bristol, Crewe...?

A sada vas pitamo za mišljenje - tko je bolji golman, otac ili sin?

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta