Obavijesti

Sport

Komentari 47

Zlatko Dalić: I Ronaldo i Messi trebali su doći i čestitati Luki

Zlatko Dalić: I Ronaldo i Messi trebali su doći i čestitati Luki
1

Iako je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo, Griezmann nije bio toliko dominantan u momčadi. Vjerujem da će Luka Modrić uzeti i treću nagradu, Zlatnu loptu, rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić

VIDEO

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić dao je ekskluzivni intervju za arapsku verziju Goala, a pričao je o uspjehu na Svjetskom prvenstvu, tjeranju Kalinića iz reprezentacije, Luki Modriću...

Jeste li očekivali Hrvatsku u finalu SP-a?

- To je nešto što smo sanjali, kao i većina sudionika. Vjerovali smo u momčad, u našu kvalitetu. Znali smo da imamo iskusne igrače u najvećim klubovima i da su sposobni dobiti bilo koju momčad na SP-u. No vrlo je teško osvojiti medalju na takvom turniru jer imate 10 momčadi koje mogu dobiti svakoga. Morate biti u top formi, zdravi, imati dobro ozračje u momčadi i ponešto sreće usput.

Kako ste pripremali momčad za finale SP-a protiv Francuske?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Za takvu utakmicu ne treba posebna motivacija, to je najveća utakmica u životu. Analizirali smo Francusku baš kao i svakog drugog suparnika i tražili plan kako igrati protiv njih. Mislim da smo odradili jako dobro, igrali smo odlično u prvom poluvremenu i nesretno gubili. Francuska je sjajna momčad, nije se lako vratiti dvaput u istoj utakmici, pa su zadržali vodstvo i kapa im dolje. Ali ja sam ponosan na momčad. Nakon 50 dana priprema, toliko treninga, utakmica, putovanja, medijskih aktivnosti... još su igrali na najvišoj razini. Ponosan sam.

Nakon utakmice rukovali ste se s Pogbom...

- Odličan je igrač i čestitao sam mu na zasluženoj pobjedi, a on je bio pun poštovanja prema našoj momčadi i igri. Na toj razini većina igrača i trenera poštuje suparnike jer svi znaju koliko je truda i odricanja potrebno da se dođe do finala SP-a.

Kako ste uspjeli izvući toliko puno iz Dejana Lovrena?

- Dejan je odličan igrač, što pokazuje i u Liverpoolu. Nije lako igrati stopera, ovisiš o ostatku momčadi. Ako cijela momčad igra obranu dobro, stoperima je lakše, a ako ostanu izloženi na širokom prostoru, ni najbolji ne mogu zaustaviti najbolje napadače. Kad je Liverpool igrao dobro, i Dejan je igrao dobro, pa u finalu Lige prvaka bio im je ponajbolji igrač. A Hrvatska je na SP-u igrala dobro, disciplinirano i Lovrenu i Vidi bilo je lakše da i oni budu na najvišoj razini. Sigurno je bio među najboljim braničima na SP-u.

Nikola Kalinić je maknut iz reprezentacije nakon prve utakmice s Nigerijom.

- Ne volim pričati o prošlosti. Bila je to odluka koju sam osjećao da moram donijeti i nije bila laka situacija ni za igrače, ni za Nikolu ni za mene, ali tako je kako je.

Je li odluka o isključenju Nikole Kalinića vaša ili HNS-ova?

- Moja je to odluka. Izbornik je taj koji donosi takve odluke, nitko drugi.

Kako ste uspjeli zaustaviti Messija protiv Argentine?

- Za mene je on najbolji na svijetu, ali njemu je teže igrati za Argentinu nego Barcelonu i pokušali smo iskoristiti ono što smo smatrali malim slabostima u argentinskoj momčadi. Ključ je bio da budemo disciplinirani i da slijedimo naš taktički plan, a to su igrači i napravili. Pokušali smo spriječiti da lopta uopće dođe do Messija i zaustaviti ga brzo u prostorima gdje voli primiti loptu. A koliko god bio dobar, nogomet je ipak momčadski sport. A Hrvatska je jednostavno bila bolja u toj utakmici od Argentine.

Vaš komentar Luke Modrića i osvajanja nagrade za najboljeg igrača na svijetu?

- Vrlo sam ponosan na njega. Zaslužio je sve te nagrade u 2018. jer nitko nije postigao i napravio više od njega. Ne vidim tko je bio bolji od njega.

Očekujete li da Griezmann "otme" Zlatnu loptu Luki Modriću?

- Ne, vjerujem da će Luka uzeti i Ballon d'Or. Novinari su uvijek birali vrlo mudro i ne sumnjam da će prepoznati da je Luka imao najbolju godinu. Iako je Francuska osvojila SP, Griezmann nije bio toliko dominantan u momčadi. Iako bi France Football vjerojatno volio da Francuz uzme nagradu, uzdam se u objektivnost novinara koji glasuju.

Dalić je bio počašćen što se našao u finalu izbora za najboljeg trenera svijeta.

- Ne trebam puno govoriti o tome, zasluge idu igračima.

Ronaldo nije došao na proglašenje.

Luka zaslužuje sve nagrade u 2018., Ronaldo i Messi su odlični igrači koji su zaslužili toliko velikih nagrada i vjerujem da bi bila lijepa gesta da su čestitali Luki osobno. Ali, to je njihova odluka, ja tu ne mogu ništa...

Poruka Ivanu Rakitiću?

- Dokazana klasa u veznoj liniji, sretan sam što je nogomet karijere odigrao za reprezentaciju u Rusiji. Uz Modrića je bio ključan u vezi i pomagao nam da uspostavimo dominaciju u svakoj utakmici. To što je godinama prvotimac u Barceloni govori dovoljno. Veliki je vođa, poštuju ga u svlačionici i sretan sam što će nastaviti igrati za Hrvatsku i nakon SP-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram