Obavijesti

Sport

Komentari 4

'Zlato u Ateni osvojili su jedući hamburgere, danas je drukčije'

'Zlato u Ateni osvojili su jedući hamburgere, danas je drukčije'
10

Prije su svaki dan htjeli pojesti nekakav hamburger, ćevape... Sad biraju što će pojesti. Promijenile su im se navike, no i dalje ponekad odu na pizzu ili tako nešto, kaže liječnik Kauboja Tomislav Kukin

VIDEO

Pred Kaubojima je polufinale Svjetskog prvenstva. U petak će biti ili mi ili Norvežani. Ako gledamo povijest - onda mi. Hrvatskoj će to biti šesto polufinale na svjetskim prvenstvima, a samo jedanput smo izgubili, od Danske 2013. godine. 

Naši reporteri iz Francuske pričali su s jednim od najzaposlenijih ljudi u hrvatskoj reprezentaciji, a ne radi se o golmanu, pivotu ili nekom drugom, već o liječniku Kauboja Tomislavu Kukinu.

Kakvo je stanje sa Šebetićem?

- Magnetska rezonancija pokazala je da nema značajnijeg oštećenja. Mislimo da će biti spreman za Norvešku. Ostali igrači? Uvijek ima poteškoća, ali to je tako. Ne prođe natjecanje, a da nemamo poteškoća. To rješavamo u hodu. Nemamo nekakvih ozbiljnih komplikacija i ozljeda - kaže nam dr. Tomislav Kukin.

- Kroz teškoće se ekipe stvaraju. Kad od početka ide dobro, to obično ne završava dobro. Pogledajte samo našu reprezentaciju. Tko nam je davao šanse da ćemo doći do polufinala? Duvnjak dođe iscpljen, s tim svojim koljenom, morate izmisliti nekakvu novotariju da ga dovedete u red... Medicinska skrb o tim dečkima je daleko od onoga što bi jedan profesionalac trebao imati. Zasad to ide dobro.

Kako u dva dana sredite zglob Šebetiću koji jedva hoda?

- Da je došlo do pucanja ligamenata, ne bismo mogli ništa. Tehnologija je uznapredovala, imamo taj stroj za hlađenje, kojeg zovemo 'game ready'. Stroj pritiskom ispumpava edem ili nateknuće u zglobu ili mišiću. No ni to ne može riješiti potrgani mišić. Rekli ste da sam najzaposleniji čovjek, nisam, to su trojica naših fizikalnih terapeuta. Rade i do tri ujutro, onda im se i ja priključim. Rade sjajan posao.

Slažete i prehranu Kaubojima

- Nema tu neke velike tajne. Kroz desetljeće rada izgradio se sustav organizirane prehrane gdje unaprijed s hotelima dogovaramo kakva će biti hrana. Izbor je velik pa nemamo problema. Postoji kreativan pomak u njihovim navikama. Prije su svaki dan htjeli pojesti nekakav hamburger, ćevape... Sad biraju što će pojesti, obrok koji bi im pomogao oporaviti se, razbistriti glavu. Tu su se promijenili.

Može li se s hamburgerom osvojiti SP?

- Jedan rukometaš mi je rekao: 'Doktore, mi smo u Ateni jeli McDonald's i osvojili smo zlato'. Tada je to bilo moguće, danas više ne. Pazimo da jedu voće, povrće... Kad je utakmica, dečki biraju lagani doručak i isto tako lagani ručak. Kad se vraćamo onda uzmu nešto 'teže' što je normalno. Kad je utakmica u 20.45, ručamo oko 14 sati. Kasnije imamo nekakav 'snack'. Igrači tu i tamo napuste našu prehranu i završe na hamburgerima, pizzama... Ali nije to tako često. 

Kakva je bila hrana dosad na SP-u?

Malo nas je iznenadila hrana u Rouenu. Baš je bila neukusna, nismo bilo zadovoljni. No u Montpellieru je bilo savršeno. Baš onaj mediteranski štih. I ovdje u Parizu je super. Teško je baš zadovoljiti sve ukuse.

Igrače učite spavati?

- Prošle godine, pripreme za Poljsku, svi igrači mi se žale da ne mogu spavati. To nikako nije dobro, treba se pripremiti za utakmicu, oporaviti, a oni ne mogu zaspati. Tu nastupam ja. Tablete otpadaju jer usporava reflekse. To baš treba biti vještina. Malo uz vježbe disanja i ide to.

Najteži zadatak?

Dovesti Duvnjaka u pravu formu. Na SP-u u Španjolskoj imao je tešku infekciju koja je nalikovala na gripu. Da nismo uspjeli u 24 sata oporaviti ga za meč za medalju... Slično je bilo lani kad je došao iz Njemačke. Bio je dosta fizički i psihički potrošen. Morali smo jako paziti, on nam je ključan igrač.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Uživo iz Pariza: Liječnik hrvatske reprezentacije Tomislav Kukin o stanju naših rukometaša Reporteri: Dubravko Miličić i Marko Vidalina

Posted by 24sata on 26. siječnja 2017
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...
SLOVENCI SLAVE

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...

Slovenija je pobijedila Hrvatsku 31-30 za svoju prvu medalju u povijesti. Hrvatska je igrala čudesno, vodila je osam razlike, a onda je na 20 minuta 'nestala'. Poklonili smo Slovencima broncu...

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš
ŽIVOTNA PRIČA ZLATKA HORVATA

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš

Bilo je nekih ponuda, zvali su me i iz inozemstva, ali kad god bi došla neka ponuda, Zagrebova bi bila još bolja. I svaki put bih ostao, kazao je Zlatko dok je objašnjavao svoj cijeli jedan život u Zagrebovu dresu
Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda
IZ FRANCUSKE

Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda

Možete zamisliti kako je jučer bilo Zlatku Horvatu na sedmercu u zadnjoj sekundi za finale Svjetskog prvenstva. Poruke podrške stižu sa svih strana - Dario Šarić, Mario Mandžukić, braća Sinković...