Obavijesti

Sport

Komentari 37

'Znam da poslije Velike Gospe pada atmosfera, padaju treneri'

'Znam da poslije Velike Gospe pada atmosfera, padaju treneri'
1

Kad razgovaramo o pojačanjima, pokušavam biti korektan, ali nekad me prebaci, kaže trener Hajduka. "Palaversa? Sjest ćemo i vidjeti što je najbolje za obje strane. Igračevu želju moramo poštovati"

VIDEO

Dva dana nakon početka priprema za novu sezonu trener Hajduka Siniša Oreščanin održao je prvu konferenciju za medije na kojoj je govorio o planovima za nadolazeće ljeto.

- Vodit ćemo velik broj mladih igrača na pripreme prve momčadi. Radili so u tišini tijekom proljetnog dijela prvenstva, osluškivali, gledali... Očekujemo i nadamo se da bi do kraja mjeseca moglo biti novih igrača. Željeli bismo da to bude što prije, ali krenuli smo rano s pripremama, prijelazni rok tek počinje. Treba biti strpljiv i čekati.

Palaversa bi mogao i otići?

Ante Palaversa, mladić na posudbi iz Manchester Cityja, od potpisa za engleski klub igrao je puno manje nego ranije, Oreščanin ga vadi iz igre kako se ne bi ozlijedio. Prema ugovoru s otočkim klubom, Hajduk će dobiti 40.000 eura za svaku utakmicu koju Palaversa odigra najmanje 45 minuta u godinu i pol (do lipnja 2020.). Maksimalni iznos bonusa je 1,200.000 eura, odnosno 30 utakmica, a povuče li ga City ranije k sebi, isplatit će Hajduku cijeli iznos.

- Pričao sam s njim, sjest ćemo i vidjeti što je najbolje za obje strane. Najvažnije je poštovati želju igrača. Imamo dobar i iskren odnos. Momčad je uvijek na prvom mjestu i mislim da nisam pogriješio - rekao je Oreščanin i dodao:

- Mladi igrač mora se adaptirati na neke stvari. Svi smo nestrpljivi, i menadžeri i ostali žele sve odmah i sad. Krasan je momak, mlad je igrač i želim mu svako dobro bez obzira na to što će se dogoditi.

Oreščanin nije bio osobito rječit kad je riječ o ciljevima za iduću sezonu.

- Hajduk je klub koji teži najvišem. Europsku ligu igramo od prvog kola i cilj je otići što dalje. Naravno da sve ovisi o ždrijebu jer jednom igraš s Brondbyjem, jednom s Evertonom. Pričekat ćemo ždrijeb pa ćemo biti pametniji. HNL? Htio bih spustiti lopticu. Nadogradili smo neke stvari i sada, uz moguća pojačanja i dodatne stvari, još bolji rad. Olakotna je okolnost da od sljedeće sezone više momčadi ulazi u Europu. Pokušat ćemo težiti najvišem - kaže Six.

Neka pokažu da smo pogriješili

Govorio je i o atmosferi oko kluba.

- Svake godine nakon Velike Gospe pada atmosfera i padaju treneri. To je izazov i mislim da možemo proći kroz tu cestu. Uvijek stoji teza: odgovornost, a ne demagogija.

- Odlaski Luke Pasaričeka i Franka Kovačevića? Pouke se uvijek mogu izvući, može se pogriješiti. Hajduk neće biti u minusu ako je ono što se piše točno. Mladi igrači uvijek su rizik, oni su kvalitetni i želim im uspjeha u karijeri. Neka pokažu da smo pogriješili.

Reprezentativce Miju Caktaša (Hrvatska) i Ardiana Ismajlija (Albanija) očekuje prilično kratak odmor.

- Priključit će nam se 21. lipnja kako bi se regenerirali i očistili glavu. Krenut će s radom na pripremama u Sloveniji. Što se Posavca i Bradarića tiče, gledat ćemo Europsko prvenstvo U-21 i odlučiti ovisno o situaciji - kaže Oreščanin.

Ne osjeća opterećenje navijača za rezultatski iskorak.

- Kad smo preuzeli momčad 27. studenog, složili smo plan i bili uvjereni da ćemo ući u Europu. Noviji igrači kao što je Svatok svjesni su da je Hajduk velik klub i teži najboljem.

Nekad me prebaci pa bude povišenih tonova

Otkrio je koja mu je uloga u dovođenju igrača.

- To je jedan miks. Trener bi trebao biti najodgovorniji. Kad razgovaramo unutar kluba, pokušavam biti korektan, ali nekad me prebaci i bude povišenih tonova. Želio bih da trener bude taj koji na kraju amenuje određenog igrača. Možda sam idealist.

- Kakve igrače tražimo? Gledamo svakakve opcije, možda i posudbe. Treba biti spretan i kvalitetan i sve to objediniti. Traže se igrači ispod radara. Da nije neka cijena, a da bude dobar. Ali tu postoji rizik da dođe do promašaja.

Kakve su šanse da se Hajduk povede Dinamovim primjerom pa igra s dvije momčadi, jednom u HNL-u, a drugom u Europi?

- Htio bih to, ali pitanje je može li se. Naš način igre i period godine, ljeto i teške vrućine, sve to utječe. Nije lako igrati svaka tri dana. Pokušat ćemo se kroz pripreme adaptirati na nove situacije. Samo smo dvaput imali europski tjedan, tri utakmice u sedam dana. Prvi mi je bio pokazatelj - Istra, Dinamo, Osijek. To nam je dobro iskustvo kako bi to trebalo izgledati. Sa što više kvalitetnih igrača bilo bi lakše - zaključio je trener Hajduka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'
U SUDAČKOJ NADOKNADI

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'

Čudesne scene u Madridu. Bayern je do 88. imao finale Lige prvaka na Wembleyju, Tuchel je izvadio napadače Kanea, Musialu, Sanea... A džoker s klupe Joselu zabio je dva gola i preokrenuo utakmicu
VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!
KAO MLADIĆ

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!

Nakon kornera koji je rezultirao kontrom Bavaraca, čudesni je trk potegnuo Luka Modrić jer je to bila velika šansa gostiju za odlazak na 2-0 i praktički završetak utakmice. Ali, sve je spasio kapetan 'vatrenih'