Obavijesti

Što sve trebate znati prilikom kupnje vlastitog stana

Što sve trebate znati prilikom kupnje vlastitog stana
4

Mukotrpna potraga za novim domom, osim što uključuje dobro promišljeno ulaganje vlastitog novca, zahtijeva mnogo vremena

Stresno i dugo razdoblje pretraživanja agencija za nekretnine, Njuškala te ostalih web oglasnika završava trenutkom konačnog odabira vlastitog doma.  Nerijetko nakon početnog ushićenja uslijede i prvi problemi, o kojima prethodno ne razmišljamo pri kupnji doma. Iskustvo našeg čitatelja Ivana Filipovića najbolje pokazuje na što trebate obratiti pozornost prije upuštanja u kupnju.

Thinkstock

Savjetuje da svakako prije kupnje:

  • izravno stupite u kontakt s prodavačem
  • obavezno pronađete arhitekta
  • namještaj potražite online
  • ništa ne prepuštate slučaju i osigurate svoj dom

"Godinama sam tražio stan, što preko Njuškala, što pomoću raznih agencija, a kad sam konačno pronašao željeni dom - dogodila se hrpa nepredviđenih situacija", priča nam Ivan. Svojom najvećom pogreškom smatra što nije pozvao arhitekta.

"Sreću je ubrzo zamijenio kaos. Iza lijepih zidova krilo se more popravaka. Cijevi u kupaonici trebale su se kompletno zamijeniti, što sam saznao nakon puknuća cijevi. Zbog toga su se digle i pločice, tako da je cijela dogradnja kupaonice a i drugih sitnih popravaka po stanu trajala godinu dana”, dodaje i napominje da je najviše potrošio na majstore za sitne popravke i montaže.

Iz vlastitog iskustva svima predlaže osiguranje imovine, o kojem se, nažalost, prekasno informirao.

"Definitivno se isplati osigurati stan odmah poslije kupnje jer za stan od 60 četvornih metara plaćate 62 kune mjesečno, a primjerice, Croatia osiguranje nudi čak i uslugu Moj majstor prvih godinu dana za 1 lipu, što bi se u mom slučaju itekako isplatilo", naglašava.

Vedrija strana kupnje vlastitog stana svakako je svima omiljeno uređenje životnog prostora. Nakon što je popravio stan, krenule su slatke brige kupovanja namještaja i onih bitnih detalja koje stan pretvaraju u vlastiti dom. 

Predlaže da budete mudri i party useljenja napravite odmah poslije kupnje. "Nagovorite prijatelje da vam donesu biljke kao dar za useljenje pa ih kasnije imate kao slatku uspomenu i zgodne detalje u stanu", ističe. Budite opušteni, obojite zidove poput školske ploče i dajte prijateljima da vam crtaju po zidovima. Piši-briši je uvijek odlična varijanta zabavnog uređenja stana. Prilikom postavljanja namještaja pazite na strane svijeta i svjetlost kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Osim kupovine po salonima namještaja, detalje za stan možete potražiti na Njuškalu, ali i na slovenskoj Bolhi, koja je sve popularnija. „Nikako ne bi izostavio ni zagrebački Hrelić svima onima koji su u blizini. Svakako se uspije pronaći par zanimljivih a cjenovno vrlo pristupačnih detalja koji su odlični za boho stil uređenja“, napominje Ivan.

Prilikom uređenja i kupovine namještaja dobro je imati na umu da osiguranje pokriva i stvari u stanu te se svakako dobro informirajte. Također, kriva je predodžba vlasnika nekretnina da osiguranje zahtijeva pozamašnu količinu novca, što je nemjerljivo u usporedbi sa sigurnošću koju dobivate.

Nešto na što bi svakako trebali obratiti pozornost u ovom blagdanskom razdoblju su statistički podaci od prethodne dvije godine koji pokazuju da su krađe daleko najučestalija kaznena djela, a broj požara u neprestanom je porastu.

Samo u Zagrebačkoj županiji 2015. godine zabilježeno je više od 1000 požara, od toga čak 479 u građevinskim objektima. A Splitsko-dalmatinska županija ima više od 902 zabilježena požara, od toga čak 142 u objektima. U slučaju požara, čestih izljeva vode iz cijevi, pa i dizanja parketa ili pucanja stakla na prozorima, osiguranje pokriva neželjene rizike.

Brojne koristi osiguranja vaše imovine pogledajte na stranicama Croatia osiguranja i neka vam sigurnost vašeg doma bude na prvome mjestu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra