Obavijesti

Tech

Komentari 7

17 mu je godina: Ovih 13 stvari o Googleu možda niste ni znali

17 mu je godina: Ovih 13 stvari o Googleu možda niste ni znali
1

Sergey Brin i Larry Page htjeli su svjetske informacije organizirati i učiniti svima dostupnim, a na rođendan Googlea donosimo vam 13 zanimljivosti o mega tražilici

VIDEO

Google danas slavi 17. rođendan uz prigodni Google Doodle koji nas vraća u 90-e godine prošlog stoljeća. Tako na starom PC-u vidimo Googleovu početnu stranicu sa samih početaka, tu je lava svjetiljka, ali i Linuxov pingvin koji viri iza monitora.

Googleov rođendan varirao je tijekom godina, no ovaj datum obilježava se kao službeni rođendan od 2006. godine.

Sergey Brin i Larry Page pokrenuli su Google dok su još bili na fakultetu s ciljem da „organiziraju svjetske informacije i učine ih univerzalno dostupne svima“. Prije 17 godina sjedište Googlea bilo je u garaži Brinove i Pageove prijateljice, Susan Wojcicki, u Menlo Parku, a danas tvrtka broji preko 50.000 zaposlenika.

Svijet bez Googlea danas bi bio nezamisliv, a kako bi obilježili njegov 17. rođendan, donosimo vam 13 zanimljivosti koje možda niste znali o njemu.

  • Google je prvotno nazvan BackRub.
  • Naziv Google došao je od krivo napisane riječi „googol“ koja predstavlja broj 1 i sto nula, što je trebalo značiti da je cilj tražilice pružiti što veće količine podataka.
  • Prvi Google Doodle bio je simbol festivala Burning Man. Larry Page i Sergey Brin otišli su na festival 1998. godine te su na stranicu postavili Google Doodle kako bi korisnici znali da ih tog vikenda nema u uredu.
  • Google je angažirao svog prvog kuhara, Charlija Ayersa, u studenom 1999. godine kada je tvrtka imala samo 40 zaposlenika.
  • Ayers je postao glavni kuhar u Googleu te je imao tim od 5 kuhara i 150 zaposlenika koji su posluživali 4.000 obroka u 10 kafića u sjedištu tvrtke. Ayers je napustio Google 2006. godine.
  • Gmail možete koristiti na više od 50 jezika.
  • Oko 1.000 Googleovih zaposlenika postali su milijunaši kada je tvrtka 2004. godine izašla na burzu.
  • Jedna od tih milijunaša je i Bonnie Brown koja je u tvrtki radila kao maserka zaposlenika od 1999. godine. Tada je zarađivala oko 450 dolara tjedno.
  • Procjenjuje se da opcijom „I'm Feeling Lucky“ (Prati me sreća), koja je napravljena kako bi se preskočila stranica s predloženim rezultatima pretrage te izravno vodi na prvi izbor za upisani pojam, Google gubi oko 100 milijuna dolara od prihoda od oglasa.
  • Googleov prvi službeni tvit bio je „I'm feeling lucky“ ispisan binarnim pismom.
  • Googleovi osnivači, Larry Page i Sergey Brin, posjeduju oko 14 % tvrtke, što je otprilike 46 milijardi dolara.
  • Prije 6 godina Google je unajmio oko 200 koza koje su tjedan dana pasle travu u njihovom kalifornijskom sjedištu.
  • Novi Googleov zaposlenik naziva se „Noogler“, a bivši „Xoogler“. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama