Obavijesti

Tech

Komentari 10

30 godina Windowsa: Sve je krenulo na današnji dan 1985.

30 godina Windowsa: Sve je krenulo na današnji dan 1985.
5

Iako današnji Windowsi 10 nimalo ne nalikuju prvim Windowsima, skrolanje, padajući izbornici, ikone i dalje su tu, ali i popularne aplikacije Notepad i Paint

VIDEO

PC revolucija počela je prije točno 30 godina. Microsoft je objavio prvu verziju slavnog operativnog sustava Windows upravo na današnji dan 20. studenoga 1985. godine. Windowsi su tada naslijedili MS-DOS, također jedan od povijesnih operativnih sustava.

Bila je to velika prekretnica i otvaranje puta prema modernim verzijama Windowsa kakve imamo danas. Iako današnji Windows 10 nimalo ne nalikuju na Windows 1.0, najmoderniji Windowsi i dalje koriste osnove poput skrolanja, padajućih izbornika, ikona pa i svevremenskih aplikacija poput Notepada i Painta.

Wikipedia

Windows 1.0 je također pripremio pozornicu za korištenje "miša". U MS-DOS-u mogli ste samo upisivati naredbe, ali Windows 1.0 je omogućavao da mišem pomičete prozore ciljanjem i klikanjem. Zajedno s Macintoshom miš je potpuno promijenio način na koji korisnici koriste računala.

VIDEO

No, prijelaz nije bio jednostavan i mnogi su se korisnici žalili da se Windows 1.0 previše fokusira na miš umjesto na naredbe tipkovnicom.

Također, lansiranje Windowsa je izazvalo početak bitke između Applea, IBM-a i Microsofta u nastojanju da se napravi najbolje računalo za šire mase.

Prije 30 godina Windowsi su trebali dvije floppy diskete (one velike), 256 kilobajta memorije i grafičku karticu. Ako ste htjeli koristiti više programa, trebao vam je PC s hard diskom i 512 kilobajta memorije. To su vrijednosti koje danas izgledaju vrlo skromno, no bio je to tek početak eksplozije PC-a.

Microsoft se počeo fokusirati na programe i softver i bio je relativno otvoren za aplikacije drugih softveraša, što mu je donijelo prednost u privlačenju PC proizvođača i podršci drugih važnih softverskih kompanija. To je bila platforma na kojoj se potom proslavio Microsoft postajući softver za partnere koji su prodavali hardver opremu.

VIDEO

Windowsi su dominirali PC tržištem 30 godina unatoč tome što je Apple dostizao i kultni status sa svojim dizajnom.

No, u današnje doba smartphonea i tableta Windowsi se suočavaju s najvećim izazovom. Windows Phone zaostaje za Android i iOS operativnim sustava na mobitelima i tabletima. Nedavni podaci Gartnera pokazuju kako Windows Phone sustav ima udjel od samo 1,7 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle