Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

30 godina Windowsa: Sve je krenulo na današnji dan 1985.

Iako današnji Windowsi 10 nimalo ne nalikuju prvim Windowsima, skrolanje, padajući izbornici, ikone i dalje su tu, ali i popularne aplikacije Notepad i Paint

Microsoft
Foto: Microsoft
10 komentara

PC revolucija počela je prije točno 30 godina. Microsoft je objavio prvu verziju slavnog operativnog sustava Windows upravo na današnji dan 20. studenoga 1985. godine. Windowsi su tada naslijedili MS-DOS, također jedan od povijesnih operativnih sustava.

Bila je to velika prekretnica i otvaranje puta prema modernim verzijama Windowsa kakve imamo danas. Iako današnji Windows 10 nimalo ne nalikuju na Windows 1.0, najmoderniji Windowsi i dalje koriste osnove poput skrolanja, padajućih izbornika, ikona pa i svevremenskih aplikacija poput Notepada i Painta.

Wikipedia

Windows 1.0 je također pripremio pozornicu za korištenje "miša". U MS-DOS-u mogli ste samo upisivati naredbe, ali Windows 1.0 je omogućavao da mišem pomičete prozore ciljanjem i klikanjem. Zajedno s Macintoshom miš je potpuno promijenio način na koji korisnici koriste računala.

No, prijelaz nije bio jednostavan i mnogi su se korisnici žalili da se Windows 1.0 previše fokusira na miš umjesto na naredbe tipkovnicom.

Također, lansiranje Windowsa je izazvalo početak bitke između Applea, IBM-a i Microsofta u nastojanju da se napravi najbolje računalo za šire mase.

Prije 30 godina Windowsi su trebali dvije floppy diskete (one velike), 256 kilobajta memorije i grafičku karticu. Ako ste htjeli koristiti više programa, trebao vam je PC s hard diskom i 512 kilobajta memorije. To su vrijednosti koje danas izgledaju vrlo skromno, no bio je to tek početak eksplozije PC-a.

Microsoft se počeo fokusirati na programe i softver i bio je relativno otvoren za aplikacije drugih softveraša, što mu je donijelo prednost u privlačenju PC proizvođača i podršci drugih važnih softverskih kompanija. To je bila platforma na kojoj se potom proslavio Microsoft postajući softver za partnere koji su prodavali hardver opremu.

Windowsi su dominirali PC tržištem 30 godina unatoč tome što je Apple dostizao i kultni status sa svojim dizajnom.

No, u današnje doba smartphonea i tableta Windowsi se suočavaju s najvećim izazovom. Windows Phone zaostaje za Android i iOS operativnim sustava na mobitelima i tabletima. Nedavni podaci Gartnera pokazuju kako Windows Phone sustav ima udjel od samo 1,7 posto.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message