Obavijesti

Tech

Komentari 2

A1 Hrvatska do 2025. planira gigabitnom fiksnom mrežom povezati milijun kućanstava

A1 Hrvatska do 2025. planira gigabitnom fiksnom mrežom povezati milijun kućanstava
3

Osim dostizanja velikih brzina u fiksnoj mreži od 50 Gbps, latencija (odaziv mreže) u budućnosti će se smanjiti na samo 15 nanosekundi

VIDEO

A1 Hrvatska do 2025. gigabitnom optičkom fiksnom mrežom planira povezati milijun ili oko 70 posto kućanstava u Hrvatskoj, najavio je u četvrtak na konferenciji za medije predsjednik uprave tog telekoma Jiri Dvorjačansky.

- Zadnjih 12 godina u fiksnu mrežu investirali smo milijardu eura, uključujući akvizicije poput B.neta i Metroneta, modernizaciju mreže i drugo. Nastavljamo s investicijama u tu mrežu, koja već sada može podržati kapacitet od 50 Gbps - istaknuo je Dvorjačansky.

Ne iznoseći koliko planiraju investirati u 2023. i do 2025., ocijenio je da A1 ima moderniju gigabitnu fiksnu mrežu, na koju trenutno oko 670 tisuća kućanstava ima mogućnost spajanja.

Krajem ove godine to će biti dostupno za njih 800 tisuća, a Dvorjančansky vjeruje i da će njihove investicije pridonijeti i napretku Hrvatske na EU DESI indeksu (stupanj digitalizacije zemlje).

Podsjetio je i na ovogodišnju investiciju A1 od 109,28 milijuna eura u radio-frekvencijski spektar, te na ulaganja u frekvencije za 5G, čime, dodao je, pokazuju i da na mobilnoj mreži rade jednakim intenzitetom.

Na konferenciji za medije pokazali su i test brze fiksne mreže, na uređajima kineskog dobavljača ZTE, s kojim, po riječima glavnog direktora za tehniku i informacijske tehnologije u A1 Branimira Marića, kao i s još desetak drugih iz svijeta surađuju kao i većina telekoma.

Marić je kazao da im je cilj u idućih par godina u potpunosti zamijeniti zastarjelu pristupnu tehnologiju fiksnoj mreži putem bakrene parice novim tehnologijama, kao i zamijeniti sve modeme kod korisnika.

- Ne gradimo optičku mrežu samo u velikim gradovima i oko njih, nego i u manjim mjestima i ruralnim krajevima, i to dijelom i sredstvima iz EU fonda koja smo dobili za tu namjenu- dodao je Marić.

Osim dostizanja velikih brzina u fiksnoj mreži od 50 Gbps, za razliku od sada kada komercijalni korisnički uređaji podržavaju brzine u toj mreži od 2,5 do maksimalnih 10 Gbps, Marić je istaknuo da će se i latencija (odaziv mreže) u budućnosti smanjiti na samo 15 nanosekundi, čime se također dokazuje i milijun puta veća brzina nego u mrežama na bakrenoj parici.

Na pitanje novinara planiraju li i kada A1 povećati cijene ove godine s obzirom na mogućnosti koje za to ima indeksnom klauzulom zbog inflacije, u A1 su odgovorili da o tome još nisu donijeli odluku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...