A1 ulaže 16,2 milijuna kuna u 120 solarnih elektrana kako bi smanjili svoj utjecaj na klimu | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 2

A1 ulaže 16,2 milijuna kuna u 120 solarnih elektrana kako bi smanjili svoj utjecaj na klimu

A1 ulaže 16,2 milijuna kuna u 120 solarnih elektrana kako bi smanjili svoj utjecaj na klimu
3

Ovo je dodatni korak kojim doprinosimo održivom prijelazu prema klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. godine te ostvarenju ciljeva Green Deala EU, rekao je Tomislav Makar iz A1

VIDEO

A1 Hrvatska objavila je kako ulažu više od 16,2 milijuna kuna u 120 solarnih elektrana i 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama.  55 posto ovog projekta financirano je iz LIFE programa Europske Unije.

Programom LIFE Europska unija želi doprinijeti zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša i smanjiti utjecaj klimatskih promjena financiranjem inovativnih projekata koji će doprinijeti prelasku na niskougljično gospodarstvo te održanju bioraznolikosti  i ekosustava.

Cilj projekta nazvanog LIFE4GREENBROADBAND je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova.

Rekordi padali iz dana u dan: U Sj. Americi najtopliji lipanj ikad
Rekordi padali iz dana u dan: U Sj. Americi najtopliji lipanj ikad

Među stakleničkim plinovima ugljični dioksid (CO2) je najzastupljeniji i iznosi 81% u ukupnom udjelu. Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava u A1 Hrvatska navode da će godišnje smanjiti potrošnju od 1.721.560 kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone. 

Inače, kompanija je prelaskom na zelenu energiju iz HEPovog ZelEn programa smanjila svoj ugljični otisak za 75 posto, a cilj cijele A1 Telekom Austria Grupe je da do 2030. godine budu ugljično neutralni.

- Ovo je dodatni korak kojim doprinosimo održivom prijelazu prema klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. godine te ostvarenju ciljeva Green Deala EU. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu gigabitnu najmoderniju mrežu, ali na odgovoran način i omogućiti da bezbrižno uživaju u svim njezinim performansama uz minimalan utjecaj na okoliš - izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor i informacijske tehnologije za tehniku A1 Hrvatska.

Kroz ovaj projekt A1 Hrvatska također želi potaknuti provedbu projekata kojima je cilj ublažavanje klimatskih promjena u telekomunikacijskom sektoru kroz primjenu obnovljivih izvora energije i sustava energetske učinkovitosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Hrvatski matematički genijalac: Bornu (17) prepoznao i Harvard
ČUDO JEDNO

Hrvatski matematički genijalac: Bornu (17) prepoznao i Harvard

Borna Vidmar, učenik Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, dobitnik je priznanja Harvard Book Prize koje učenicima dodjeljuju bivši studenti (alumni) tog vrhunskog sveučilišta

FOTO Isprobali smo Honor 200 Pro: Prvi dojmovi s telefonom koji  želi biti 'kralj portreta'
PORTRETI NA AI POGON

FOTO Isprobali smo Honor 200 Pro: Prvi dojmovi s telefonom koji želi biti 'kralj portreta'

Honor i francuski 'Studio Harcourt' surađivali su na izradi algoritma za portrete u novom Honoru 200 Pro, telefonu srednje klase koji performansama i dizajnom nudi puno toga iz klase više
Nvidia na AI pogon prestigla Microsoft i postala najvrjednija kompanija na svijetu
LUDNICA ZA ČIPOVIMA

Nvidia na AI pogon prestigla Microsoft i postala najvrjednija kompanija na svijetu

Konkurencija među AI kompanijama je žestoka. Microsoft, Alphabet, Meta i Apple samo su neki od tehnoloških teškaša koji se bore za stvaranje proizvoda koji će dominirati svijetom. A to natjecanje pogoduje Nvidiji