Obavijesti

Tech

Komentari 28

Ako nas pogodi tajanstveni virus nećemo se znati obraniti

Ako nas pogodi tajanstveni virus nećemo se znati obraniti
1

Tajanstveni virus koji brzo ubija ljude i prelazi u druge zemlje bio je jedan od slučajeva u kojima je Svjetska banka simulirala pandemiju i brzinu reakcija političara te su otkrili kako nismo spremni

VIDEO

Svijet nije spreman za slučaj pandemije, otkrila je Svjetska banka nakon što je simulirala četiri velike katastrofe. 

Ministri iz 12 zemalja i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije te Centara za kontrolu bolesti suočili su se u nizu slučajeva s hipotetskim i 'realnim' scenarijem u kojem se smrtonosna bolest počinje širiti preko granica te su pratili simulirane vijesti i objave na društvenim mrežama. 

Ove vježbe bile su pokušaj da se utvrdi zašto je globalni odgovor na epidemiju ebole 2014. bio tako loš te kako pokrpati te rupe u planiranju prije neke sljedeće katastrofe. 

Stručnjaci kažu kako je jedan od najvećih propusta zastarjeli pristup društvenim mrežama i činjenica da razne agencije nisu navikle, ili voljne, prihvatiti tu kulturu dijeljenja informacija i objavljivanja novosti u stvarnom vremenu. Kao primjer je spomenut Instagram post o kruzeru i zaraženom radniku. Za samo nekoliko minuta taj post je vidjelo na tisuće ljudi, a ministri su morali reagirati i koordinirati se s raznim agencijama i zemljama. 

Obamin šef ureda Ron Klain rekao je za Washington Post kako još nismo spremni za veliku pandemiju, ali ni za srednju, dok je Tim Evans iz Svjetske banke izjavio da su otkrili kako su ljudi improvizirali kako su se stvari odvijale oko njih. 

Cilj ovakvih vježbi bio je da se sustavno pripreme za sljedeću ovakvu katastrofu, koja bi nas mogla pogoditi prije nego što mislimo. Jedan od problema kod reagiranja nacija u ovakvim situacijama je i strah od utjecaja zaraze na ekonomiju i turizam, a slično se dogodilo i lani kod zika virusa. 

Inače, sve su ove vježbe bile neslužbene, a očekuju se još četiri tijekom sljedeće godine, kad se obilježava i 100. godišnjica od epidemije španjolske gripe koja je odnijela više od 50 milijuna života. Svjetska banka inače nije javno objavila svoje preporuke državama i agencijama oko toga što treba poduzeti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu