Obavijesti

Tech

Komentari 33

Američki ponos u problemima: Zapeo u kanalu, oteglili su ga...

Američki ponos  u problemima: Zapeo u kanalu, oteglili su ga...
1

Najnoviji američki razarač od četiri milijarde dolara, kojeg nazivaju tehnološki najnaprednijim brodom ikada, pokvario se u Panamskom kanalu i udario u zid

VIDEO

Najnoviji razarač američke mornarice USS Zumwalt pokvario se dok je prolazio kroz Panamski kanal, pri čemu je udario u zidove kanala te je brod, koji je koštao čak četiri milijarde dolara, morao otegliti remorker. Ponos i dika američke mornarice završila je u bivšoj američkoj mornaričkoj bazi u Panami gdje će se pristupiti hitnom popravku, javljaju američki mediji. 

Prema američkom mornaričkom institutu USS Zumwalt je tijekom prolaska kroz kanal izgubio pogon, a posada je vidjela kako voda ulazi u dio broda koji je povezuje brodske napredne indukcijske motore. Riječ je o snažnim električnim motorima koji pokreću oružje, senzore, navigacijske sustave i propelere.

Nakon što je izgubio pogon, Zumwalt je udario u zidove Panamskog kanala, no to je opisano kao 'mali' kontakt koji je rezultirao 'zanemarivom kozmetičkom štetom'.

Prema trenutnim planovima, popravak Zumwalta u Panami trebao bi trajati do 10 dana. Inače, razarač je bio na putu prema matičnoj luci u San Diegu.

USS Zumwalt dovršen je u rujnu ove godine, dug je 183 metra, a krasi ga futuristički izgled zbog kojeg je na radaru vidljiv tek kao manja brodica. Tehnološki je najnapredniji brod ikad izgrađen za američku mornaricu, a ponosi se i novim sustavom za ispaljivanje projektila čiji je domet veći od 100 kilometara.

I u rujnu je imao problema, i to već na prvim testiranjima na moru. Tada je također prodrla voda u brod, a popravak je trajao dva tjedna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'
APPUCINOO APLIKACIJA

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'

Jedan od ključnih ciljeva Appucinoo aplikacije je omogućiti privatnim korisnicima jednostavniji put do različitih djelatnosti i usluga s njihovog govornog područja, kažu nam osnivači

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice
100 PREDAVANJA U DVA DANA

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice

Najveći interes posjetitelja očekuje se za tri keynote predavanja osnivača globalno najuspješnijih IT kompanija iz Hrvatske, Srbije i BiH: Infobipa, Nordeusa i NSofta, odnosno Izabela Jelenića, Branka Milutinovića i Igora Krezića.
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti