Obavijesti

Tech

Komentari 28

Apple bi izumom M. Soljačića bežično punio iPhone i iPad?

Apple bi izumom M. Soljačića bežično punio iPhone i iPad?
1

Marin Soljačić (37) dokazao je da je bežični prijenos energije moguć, a nagađa se da bi ga komercijalizirati mogao Apple i da je Steve Jobs osobno zvao Soljačića

Marina Soljačića (37), rođenog Zagrepčanina, svjetski mediji nazivaju znanstvenom zvijezdom, novim Teslom i predviđaju mu Nobelovu nagradu, piše Večernji list.  Profesoru na odsjeku fizike na MIT-u (Tehnološki institut u Massachusettsu) u Bostonu dosadio je zvuk supruginog mobitela koji je stalno pištao upozoravajući da je baterija gotovo prazna. Pomislio je kako bi bilo lijepo da se mobitel puni sam od sebe i počeo raditi na projektu novog načina bežičnog prijenosa energije preko magnetskih polja. 

Soljačić je dokazao bežični prijenos energije tvrdeći da je izvediv uz visoku stopu efikasnosti i da može imati primjenu izvan laboratorija. Dobio je 2008. 'nagradu za genije' MacArthur Fellowships koja uključuje i stipendiju, pa je nastavio istraživanje. Kaže da je samo pitanje dana kada će bežični način punjenja uređaja doći na tržišta. 

Američki mediji pišu da bi izum mogao komercijalizirati Apple te da je Soljačića navodno Steve Jobs osobno kontaktirao. Iz Soljačićeve tvrtke WiTricity Corporation takve glasine nisu mogli potvrditi, no Apple je već opisao mogućnost da iMac bude izvor energije za punjenje vanjskih uređaja poput iPhonea i iPada ako se nalaze u krugu od jednog metra od izvora. Iz Soljačićeve tvrtke kažu i da njegov izum ima perspektivu i u programima NATO-a i NASA-e te da iz Obamine administracije stalno stižu signali za suradnju. Još nisu pozvani u Bijelu kuću, ali su uvjereni da ih ona neće zaobići.