Obavijesti

Tech

Komentari 52

Apple imao rekordnu godinu: Prodali još 48 milijuna iPhonea

Apple imao rekordnu godinu: Prodali još 48 milijuna iPhonea
1

Prodaja iPhonea porasla je za 22 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 48,05 milijuna. Ovo je bila i rekordna godina, a čista dobit bila je 53,4 milijarde dolara

VIDEO

Prihodi Applea skočili su u proteklom tromjesečju 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 51,5 milijardi dolara, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu prodaje iPhonea.

Poslovno izvješće, objavljeno u utorak, pokazuje da je Apple u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 11,1 milijardu dolara, što je 31 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je prodaja iPhonea porasla za 22 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 48,05 milijuna. Unatoč snažnom rastu, taj je podatak slabiji od procjena analitičara koji su očekivali prodaju 48,7 milijuna tih pametnih telefona.

Izvješće pokazuje da i dalje pada prodaja iPad tableta zbog povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovu Androidu. U proteklom tromjesečju Apple je prodao 9,9 milijuna iPada, 20 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prodaja Mac kompjutora dosegnula je, pak, rekordnu razinu od 5,7 milijuna, dok su analitičari očekivali prodaju 5,6 milijuna tih računala.

Tvrtka ni ovoga puta nije objavila brojčane podatke o prodaji Apple Watcha, njezinog prvog potpuno novog proizvoda od 2010. godine. No, Apple je objavio da su ukupni prihodi od 'ostalih proizvoda', koji uključuju taj pametni sat, iPod i Beats slušalice, dosegnuli 3,04 milijarde dolara, što je 61 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Snažan rast prihoda i dobiti Applea ponajviše se zahvaljuje rastu prodaje u Kini. U proteklom tromjesečju prihodi tvrtke u toj zemlji dosegnuli su 12,5 milijardi dolara, dok su u istom lanjskom razdoblju iznosili 6,3 milijarde.

Međutim, prihodi u Kini pali su u odnosu na prethodni kvartal, kada su iznosili 13,2 milijarde dolara.

Analitičari kažu da je to jedan od razloga zbog kojega cijena dionice najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti jučer na Wall Streetu nije znatnije porasla, premda su financijski rezultati bolji od očekivanja.

Ulagači su oprezni i zbog toga što prognoze Applea o daljnjem poslovanju nisu oduševile. Kompanija je, naime, objavila da u tekućem tromjesečju očekuje prihode između 75,5 i 77,5 milijardi dolara, dok su analitičari u prosjeku očekivali 77,17 milijardi.

S proteklim tromjesečjem završena je Appleova fiskalna godina, u kojoj je ostvario prihode od gotovo 234 milijarde dolara, 28 posto više nego godinu dana prije. Čista dobit skočila je, pak, za 35 posto, na 53,4 milijarde dolara.

- Fiskalna 2015. bila je za Apple najuspješnija godina dosad - poručio je u izvješću izvršni direktor tvrtke Tim Cook.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....