Tech

Komentari 34

Appleov propust omogućio je hakerima lakši upad u telefone

Appleov propust  omogućio je hakerima lakši upad u telefone

Apple je objavio zakrpu koja hakerima omogućuje da presretnu vašu zaštićenu komunikaciju. Apple nije otkrio kada su i kako saznali za propust i je li bilo napada

Veliki propust u Appleovu softveru za mobilne uređaje mogao bi hakerima omogućiti da presretnu vašu e-poštu i drugu komunikaciju koja bi trebala biti zaštićena, objavili su u petak iz kompanije, a Reuters navodi da bi Mac računala mogla biti još izloženija. 

Ako napadači imaju pristup mreži na kojoj je i telefon žrtve, poput dijeljenja Wi-Fi mreže u kafićima, oni bi mogli vidjeti ili utjecati na komunikaciju korisnika i zaštićenih servisa poput Gmaila ili Facebooka, a vlada s pristupom podacima operatera mogla bi učiniti isto.

- Ovo je loše koliko možete zamisliti, to je sve što mogu reći - izjavio je profesor kriptografije Matthew Green sa Sveučilišta Johns Hopkins. 

Apple nije objavio kako su i kada saznali za propust u iOS, a ni je li to netko iskoristio, ali na svojim su stranicama za korisničku podršku napisali da softver nije mogao priznati autentičnost konekcija. 

Objavili su i zakrpu za iOS operacijski sustav. Bez toga, haker može jednostavno biti između vas i druge strane na koju možda šaljete financijske podatke ili neke privatne poruke. Za Mac OS X se očekuje zakrpa. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku