Obavijesti

Tech

Komentari 88

Bilo kuda, brzi internet svuda: Isprobali smo Pokućni internet

Bilo kuda, brzi internet svuda: Isprobali smo Pokućni internet
6

Tele2 uz Pokućni internet nudi odličnu ADSL alternativu, a ovu brzu vezu možete ponijeti svugdje, što mu je glavna prednost. Uz to, za 169 kuna mjesečno nude neograničeni promet

VIDEO

Brzi internet postao je sasvim razumljiva stvar koju očekujemo imati svugdje gdje se nalazimo. No, u stvarnosti to i nije uvijek tako. Da, optika i kabelski internet omogućuju brzine i iznad 100 Mbps, ali to je dostupno u nekim gradovima ili tek u nekim kvartovima. Međutim, čak i u centru Zagreba možete zaglaviti na niskim brzinama, ako ste previše udaljeni od centrale i ne možete imati dobru VDSL vezu. 

Mobilni internet koji u pravilu imamo u svojim tarifama omogućuje velike brzine na 4G mrežama, ali najčešće imamo tarife koje nam tu omogućuju nekoliko gigabajta. Sasvim jasno da to nije dovoljno da mjesec dana uživamo u igrama, streamingu i ostalim blagodatima brzih komunikacijskih veza. Tele2 je još lani ponudio svoje svojevrsno rješenje za one koji nisu zadovoljni fiksnom brzinom ili vezom i to kroz Pokućni internet. Radi se o opciji u kojoj uz tarifu nude i router na koji možete spojiti više uređaja (žicom ili bežično) i omogućuju surfanje brzinama do 150 Mbps. I dok su lani nudili pakete s limitiranim prometom (do 100 GB), ove su godine napokon uveli i neograničeni paket u kojem se tarifa Bezbroj GB plaća 169 kn mjesečno (plus najam uređaja od 15 kuna), čime je ovakav tarifni paket i uređaj postao još bolja alternativa klasičnom ADSL-u.

Jedna od glavnih prednosti Pokućnog interneta je da ga možemo ponijeti sa sobom kad god putujemo negdje. Bilo to na vikendicu ili na godišnji, router koji nosimo sa sobom ima unaprijed postavljene postavke i sve što trebamo napraviti je uključiti ga u struju te su naši uređaji odmah spremni za surfanje. Korisno, ako ideš na odmor u apartman i ne želiš razmišljati o tome hoće li ti netko ponuditi brzi internet.

Za razliku od fiksne veze, kod koje router najčešće uvijek stoji na istom mjestu u stanu, ovdje ste u prednosti i jer ga možete postaviti na idealno mjesto u stanu u kojem lovite najbolji signal ili na mjesto gdje će ostali uređaji imati najbolju komunikaciju s routerom. Glavni razlog tome je što se u njemu nalazi SIM kartica pa postajete potpuno mobilni. 

Tako smo ga i mi ponijeli u Istru, gdje smo ga testirali u blizini Peroja. Karta pokrivenosti pokazuje da na tom području imaju dijelova sa 3G signalom, a kako smo bili u kampu usred šume, brzina downloada je uglavnom bila između 3 i 7 Mbps. Upload se kretao između 2 i 5 Mbps, no sve u svemu pokazalo se dovoljno za surfanje i povremeno gledanje Netflixa, a slične su brzine bile i u obližnjoj Barbarigi. 

Na Malešnici u Zagrebu, router smo isprobali u prizemlju obiteljske kuće gdje je brzina bila uglavnom 30 / 20 Mbps, što je opet bolje od 20/5 Mbps koliko smo mjerili kod fiksnog operatera na istoj lokaciji. Na Trešnjevci je brzina iznosila 34,94 / 38,72 Mbps. U zagrebačkoj Dubravi je pak najbolji rezultat bio 27,63/30,38 Mbps, što je sasvim dovoljno za prosječnog korisnika, ali daleko od 150 Mbps. Router smo isprobali i u Novim Dvorima Klanječkim u Hrvatskom zagorju, a tamo je najveća brzina bila 20,14 / 19,50 Mbps. Na drugom kraju Hrvatske, u Osijeku smo izmjerili 14,99/3,93 Mbps.

Na trajektu kod Vele Luke brzina je bila 21,17 / 5,64 Mbps, dok je na Lastovu izmjereno 10,66 / 4,01 Mbps

Ako se pitate koliko je taj neograničen internet stvarno neograničen, iz Tele2 navode kako u slučaju ove tarife pravedno korištenje (Fair usage policy) je limitirano na 1 TB mjesečno, nakon čega će brzinu spustiti na 1 Mbps u vrijeme najvećeg korištenja (18 do 23 sata). Što je prilično težak limit za preskočiti velikoj većini korisnika.

Vipnet - Turbo internet

Slično rješenje nudi i Vipnet, koji ga reklamira kao opciju za iznajmljivače. Oni također nude neograničeni promet za 150 kuna mjesečno, s brzinama ograničenima do 112 Mbps. Kod njih se brzina spušta na 1 Mbit/s nakon potrošenih 100 GB u mjesecu, no u razdoblju između ponoći i 8 sati ujutro primjenjuje se neograničeni podatkovni promet bez ograničenja brzine. 

Hrvatski Telekom - Stream on uz 50 GB i MiFi uređaj

HT u ponudi ima tarife za mobilni Internet koje korisnicima donose 50GB podatkovnog prometa na 4G brzinama do 262,5 Mbit/s koje mogu koristiti u pokretu ili na bilo kojoj drugoj lokaciji van kuće. Svi HT korisnici fiksnog pristupa internetu i korisnici mobilne Tarife za mlade ovu uslugu mogu dobiti za već od 89kn mjesečno. Usluga uključuje i praktični, prenosivi MiFi uređaj (1kn jednokratno) koji omogućava do 15 Wi-Fi konekcija i jednu USB konekciju. Za one kojima tih 50 GB nije dovoljno, a važan im je video sadržaj, HT nudi Stream On opciju od 9 kuna s kojom dobivaju mogućnost neograničenog gledanja sadržaja na MAXtv to go, HBO GO, Pickbox, Netflix i YouTubeu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta