Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Bit će mainstream: Predavanja počinju držati hologrami

3D projekcije kostura već se koriste na medicinskim fakultetima u SAD-u, a procjenjuje se da će se do 2026. u učionicama redovito raditi s alatima virtualne stvarnosti

0 komentara

Studenti poslovne škole Imperial Collegea u Londonu prošli su tjedan slušali prva predavanja s - hologramima.

Koristeći tehnologiju sličnu onoj kakva je na pozornicama oživila Michaela Jacksona i Tupaca Shakura, na ovom fakultetu odlučili su isprobati futuristički pristup u radu sa studentima. Time će omogućiti nastupe predavača koji se nalaze u drugim zemljama, pa i na drugim kontinentima.

- Uvijek možemo koristiti videokonferenciju, no vjerujemo kako se hologramima postiže bolji osjećaj prisutnosti - kazao je za BBC dr. David Lefevre, voditelj fakultetskog Edtech Laba.

Tehnološki, na Imperial Collegeu postigli su da hologram, odnosno trodimenzionalna projekcija predavača, direktno komunicira sa studentima te da se kreće po pozornici. Na prvom predavanju studentima su se predstavili predavači iz Londona, New Yorka i Los Angelesa.

- Predavači su ispred sebe imali monitore visoke rezolucije koji su bili kalibrirani tako da mogu pokazivati prema publici te gledati ravno u studente. Tako zaista mogu izmjenjivati iskustvo - pojasnio je Lefevre.

Osim toga, uspjeli su u tome da se dva holograma pokazuju istodobno. Dvije gošće iz SAD-a sudjelovale su u panelu, uz još dvije sugovornice koje su bile na pozornici.

Ova vrsta projekcije jeftinija je od pravih holograma, koji mogu stajati i do 1,2 milijuna kuna za samo jedno prikazivanje. Stoga je primjenjivija u duljem razdoblju, ističu na Imperial Collegeu, gdje na kritike o preskupome projektu odgovaraju da su dugoročno koristi veće od eventualnih troškova.

Ističu kako će se ovako i profesorima omogućiti više fleksibilnosti u radu jer će predavanja moći držati i kad se nalaze na putovanjima.

3D projekcije kostura već se koriste na medicinskim fakultetima u SAD-u.

- Bit će to jedna od tehnologija na koje ćemo se naviknuti te će vjerojatno postati redovno korištena - zaključuje dr. Lefevre.

Hologramske projekcije, u skupljim i jeftinijim verzijama, postaju sve češća tehnologija u školama, kako u svijetu tako i kod nas, iako je sve još na razini testiranja i eksperimentalne nastave. A u Velikoj Britaniji procjenjuju da će do 2026. u učionice ući i virtualna stvarnost kao redoviti alat u nastavi, čak i za najmlađe. 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message