Obavijesti

Tech

Komentari 93

Padaju i najgora predviđanja: Vrućine će biti nepodnošljive...

Padaju i najgora predviđanja: Vrućine će biti  nepodnošljive...
1

Od 2070. godine mogu se očekivati brojne ekstremne oluje, požari i nepodnošljivi toplinski udari, a 2100. godine naš će planet biti negdje između "malo toplijeg i puno toplijeg nego danas"

VIDEO

Globalno zatopljenje će za 15 posto premašiti najgora predviđanja UN-ovih stručnjaka, a temperatura će dotad porasti za 4 Celzija, što je puno više od granice od 2 Celzija koju su kao kritičnu postavili međunarodni stručnjaci za globalno zagrijavanje.

Patrick Brown i Ken Caldeira, klimatolozi s Instituta Carnegie na kalifornijskom sveučilištu Stanford izračunali su da će "globalno zatopljenje biti puno snažnije", a rezultate istraživanja objavili su u časopisu Nature.

Ovako se Zemlja mijenjala kroz 20 godina: 'Izgleda kao da diše'
Ovako se Zemlja mijenjala kroz 20 godina: 'Izgleda kao da diše'

Brzina globalnog zagrijavanja je podcijenjena, zbog čega će biti vrlo teško ispuniti ciljeve što ih je 2015. postavilo 200 zemalja na sastanku u Parizu. Posrijedi je ograničenje porasta temperature na manje od 2 Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da će stabiliziranje globalne temperature zahtijevati još rigoroznije smanjenje emisije stakleničkih plinova nego što je bilo ranije izračunato", upozorili su Brown i Caldeira. 

Reuters/Pixsell

UN je izvijestio da su sadašnja nastojanja vlada da ograniče emisije stakleničkih plinova preslaba da bi se postigli ciljevi zadani Pariškim sporazumom 2015. 

"Dobra je vijest da znamo više o budućim klimatološkim zbivanjima, a loša, jako loša da će nam budućnost biti toplija nego što smo predvidjeli", kaže profesor meterologije Sveučilišta Reading koji nije sudjelovao u studiji, William Collins. 

Katastrofa nam kuca na vrata: Zemlja ima sve manje vremena
Katastrofa nam kuca na vrata: Zemlja ima sve manje vremena

Po jednom od pesimističnijih scenarija, po kojemu će emisija stakleničkih plinova i dalje rasti do 2100., temperatura bi mogla porasti za 4,8 stupnjeva u odnosu na 4,3 Celzijusa koliko je predviđeno na UN-ovu panelu stručnjaka održanom 2014. 

"Ne postoji način kako zaustaviti globalno zatopljenje. Sve što se dosad dogodilo duboko je ukorijenjeno u klimatski sustav. Ne možemo emisiju štetnih plinova zaustaviti već sutra, no moramo usporiti klimatske promjene dovoljno da bismo bili sigurni da im se možemo što bezbolnije prilagoditi", smatraju znanstvenici. 

Srljamo u propast: Poplave i požari bit će sve učestaliji...
Srljamo u propast: Poplave i požari bit će sve učestaliji...

Od 2070. godine mogu se očekivati brojne ekstremne oluje, požari i nepodnošljivi toplinski udari.

Do 2100. godine naš će planet biti negdje između "malo toplijeg i puno toplijeg nego danas", a razlika između malo toplijeg i puno toplijeg broji se u milijunima spašenih ljudskih života.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle