Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
59 komentara

Bliski susret: Između Zemlje i Mjeseca projurio veliki asteroid

Asteroid 2017 AG13 otkrili smo tek u subotu, a u ponedjeljak je projurio kraj nas. Da je pogodio atmosferu, stijena velika 15 do 34 metra imala bi učinak kao meteor iznad Čeljabinska 2013.

Foto: ESA - P.Carril

Asteroid velik poput zgrade projurio je u ponedjeljak pored Zemlje na udaljenost manjoj od one na kojoj se nalazi Mjesec. Svemirska stijena bila je potpuno iznenađenje za astronome koji do subote nisu ni znali da postoji. 

Asteroid 2017 AG13 bio je dugačak između 15 i 34 metra, a kraj nas je projurio na otprilike polovice udaljenosti Zemlje i Mjeseca brzinom od 16 kilometara u sekundi. 

- Ovo se kreće jako brzo i jako blizu nas - rekao je astronom Eric Feldman tijekom prijenosa prolaska asteroida. Dodao je i kako ima iznimno eliptičnu orbitu te da presijeca orbite Venere i Zemlje. 

Da je porozna stijena promjera 34 metra pogodila atmosferu Zemlje, simulator pokazuje kako bi oslobodio oko 70 kilotona energije ali da bi eksplodirao u atmosferi. No, kako je otprilike sličan onome koji je pogodio Čeljabinsk 2013. godine, takve bi bile i posljedice, piše Yahoo.

Očekuje se da će kraj Zemlje opet proći 28. prosinca ove godine. NASA na svojoj stranici na kojoj prati asteroide očekuje još 38 bliskih prolazaka asteroida samo tijekom siječnja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message