Obavijesti

Tech

Komentari 3

Britanci uvode 5G: Huawei će sudjelovati, ali će ih ograničiti

Britanci uvode 5G: Huawei će sudjelovati, ali će ih ograničiti
1

Huawei je priopćio kako SAD želi spriječiti njegov ulazak u britansku 5G mrežu, jer nijedna američka kompanija ne može ponuditi takvu tehnologiju po konkurentnim cijenama

VIDEO

Britanski premijer Boris Johnson odlučio je kako će kineski Huawei sudjelovati u uvođenju 5G mobilne mreže Velike Britanije, ali u ograničenoj ulozi, usprkos upozorenjima Amerikanaca oko sigurnosnih rizika.

Johnson se zbog toga sastanao s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem su dali preporuke o Huaweijevoj ulozi.

Kineski div neće moći pružati opremu 'osjetljivim dijelovima mreže', navodi BBC.

Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa strahuje da bi Kina mogla upotrebljavati Huawei za krađu zapadnjačkih tajni, dok Peking upozorava da će blokiranjem kompanije Velika Britanija naštetiti kineskim investicijama u otok.

Johnson je u ponedjeljak rekao kako je moguće biti u tijeku s novom tehnologijom 5G-a i bez ugrožavanja nacionalne sigurnosti ili "dubokog obavještajnog odnosa" s SAD-om.

Huawei Statement Regarding UK 5G Decision from Victor Zhang, Vice-President: "Huawei is reassured by the UK government'...

Posted by Huawei on Tuesday, January 28, 2020

Iz Huaweija su poručili kako će ova odluka, temeljena na dokazima, rezultirati na naprednijoj, sigurnijoj i povoljnijoj infrastrukturi koja će biti spremna za budućnost. 

- Ovo Britaniji daje pristup najmodernijim tehnologijama i osigurava konkurentno tržište - rekao je Huaweijev Victor Zhang. 

Huawei u Britaniji, kao lisica u kokošinjicu

Izvori su Reutersu prošlog tjedna rekli da su viši britanski dužnosnici predložili da se Huaweiju dodijeli ograničena uloga u izgradnji 5G mreže. To bi bio „proračunati kompromis”, koji bi se Washingtonu mogao predstaviti kao oštro ograničenje, ali bi ga britanski operatori koji već koriste opremu tvrtke mogli prihvatiti.

Bivši konzervativni čelnik odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat usporedio je dopuštenje pristupa Huaweija britanskog 5G mreži s „puštanjem lisice u kokošinjac kad ustvari treba čuvati ogradu”.

No, telekomunikacijske tvrtke su upozorile da bi ih potpuna zabrana Huaweija koštala milijarde dolara, kao i odgodu uvođenje 5G-a. Time bi bile ostavljene da se oslone na švedski Ericsson i finsku Nokiju, jedine glavne konkurente kineskom gigantu.

Britanska obavještajna služba kritizirala je Huawei zbog neuspješnog rješavanja sigurnosnih propusta u svojoj opremi, no također je priopćila da nije pronašla dokaze o državnoj špijunaži.

Bivša britanska premijerka Theresa May prošle se je godine, prije odlaska s dužnosti, složila da Huaweiju treba blokirati ulazak u temeljne dijelove 5G mreže, ali da mu se može omogućiti ograničeni pristup dijelovima koji nisu toliko bitni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu