Obavijesti

Tech

Komentari 8

Brzi internet i u konobama na otocima uz 5G funkcionalnosti

Brzi internet i u konobama na otocima uz 5G funkcionalnosti
7

Od početka prošle godine Vipnet je znatno poboljšao LTE pokrivenost, a 50 posto lokacija je na 300 Mbit/s. Na Rabu su predstavili i najnovija 5G rješenja koja podižu kvalitetu i pokrivenost signalom

VIDEO

Uvođenjem novih 5G funkcionalnosti na hrvatske otoke u Vipnetu su uspjeli ostvariti i do 4 puta kvalitetniji signal te dvostruko veću brzinu, rekao je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku u Vipnetu te pojasnio kako će novim rješenjima korisnici i na otocima u zatvorenom prostoru imati jednako kvalitetnu vezu kao što je to negdje u Zagrebu. 

Širenje optičke mreže koja bi na hrvatske otoke dovela brze podatkovne veze iznimno je skup i zahtjevan projekt, zbog čega su se u Vipnetu odlučili na hibridni model kojim su do Krka stigli optikom, a dalje su prema Cresu i Rabu modernizirali mikrovalne sustave koji se koriste kako bi se ostvarili visoki telekomunikacijski kapaciteti. Jedan od glavnih razloga ovakvog širenja brzih veza i na udaljene otoke je povećanje potreba od 150 posto tijekom turističke sezone. Ukidanje roaming naknada prošle godine omogućilo je strancima da i kod nas surfaju bezbrižno, no kako je to bilo prošle godine u srpnju, kad mnogi nisu bili sasvim sigurni što mogu i što ne, ove godine bi promet trebao bilježiti dodatni skok na obali.

- Konvergentna strategija bazira se na izgradnji fiksne infrastrukture u gradovima i većim naseljima dok se 4G mobilna tehnologija vrlo brzo počela percipirati kao bazična tehnologija koja omogućuje bezbrižno korištenje svih aplikacija, čak i kad nismo spojeni na žicu. Nakon implementacije prvih 5G funkcionalnosti u Vip mreži, današnja je demonstracija logičan nastavak i put prema potpunom uvođenju 5G tehnologije - rekao je Makar predstavljajući nove funkcionalnosti u Rabu. 

U Vipnetu su pojasnili i kako su novim dizajnom sa samo jednom baznom stanicom uspjeli pokriti 1500 kvadratnih kilometara oko Lastova, a podloga za to su MIMO i edge computing tehnologije. Edge computing na samoj baznoj stanici znači primjenu značajne procesorske snage, a MIMO se odnosi na matematički model komunikacijskog sustava s više prijamnih i odašiljačkih antena te omogućuje velika poboljšanja u propusnosti i dometu bez bez potrebe za povećanjem frekvencijskog opsega ili odašiljačke snage. 

- Dok u gradovima mobilna mreža nadopunjuje fiksnu infrastrukturu i dodatno olakšava svakodnevni rad i život, u ruralnim je krajevima ona jedini način da se dovoljno agilno dovede broadband i brzine predviđene Digitalnom Agendom, ali i da se smanji postojeći digitalni jaz. Zbog toga je Vipnetova mobilna mreža trenutno čak i na većim kapacitetima i brzinama u ruralnim krajevima i na lokacijama gdje nema fiksne infrastrukture. Turistički orijentirana područja poput priobalja i otoka, poseban su izazov zbog značajnih kapacitivnih potreba - rekao je Makar.

Naime, prema DESI indeksu (Indeks digitalnoga gospodarstva i društva) za 2018. Hrvatska se nalazi na 22. mjestu od 28 zemalja EU. Iako smo se popravili u odnosu na 2017., nismo ostvarili značajni napredak, a najveći izazov su loši rezultati u povezivosti, gdje smo na 27. mjestu. Dostupnost širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima i pokrivenost brzom širokopojasnom mrežom su ograničene. Osim toga, cijene fiksnog širokopojasnog pristupa i dalje su među najvišima u Europi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle