Obavijesti

Tech

Komentari 0

Bug Future Show: Tehnologija može pomoći u globalnoj ekonomskoj neizvjesnosti

Bug Future Show: Tehnologija može pomoći u globalnoj ekonomskoj neizvjesnosti

O stanju ICT-ja u Hrvatskoj i je li stvarno pokretač razvoja na panel raspravi su se predstavnici nekoliko velikih domaćih IT tvrtki složili da je to strateška grana koja pridonosi gospodarskoj snazi Hrvatske,

VIDEO

Globalna ekonomska neizvjesnost s inflacijom najveći je izazov u 2023. i u SAD-u, i u Europi, i u Hrvatskoj i drugdje, u čemu tehnologija i digitalizacija mogu pomoći, ako se primjenjuju uz dobre ideje, poručio je u četvrtak američki tehnološki i automobilistički novinar Tim Stevens s 10. manifestacije Bug Future Show (BFS).

Ta cjelodnevna tehnološka manifestacija, namijenjena prije svega ljubiteljima tehnologije i čitateljima magazina Bug, koji je s glavnim partnerom Hrvatskim telekom (HT) i organizator BFS-a je, nakon dvije godine isključivo online, ponovno uživo u Mozaik Event Centru okupila više od tri tisuće posjetitelja.

Glavni urednik Buga Miroslav Rosandić podsjetio je na prvi BFS prije deset godina u Kinu Europa, kada nisu ni mogli zamisliti da će se ta manifestacija pretvoriti u jednu od najvećih u regiji, a glavni strani gost Stevens iznio je deset trendova koji će obilježiti idućih deset mjeseci.

Osim globalne ekonomske neizvjesnosti i inflacije, za njega su to još i Web3 (nova generacija interneta koja uključuje decentralizaciju, blockchain tehnologije itd), kretanja oko kripto valuta i NFT-ova, kao i 'rat' na telefonima, što, kako je rekao, do sada baš nismo imali.

Veliko istraživanje otkrilo što Hrvati najviše rade na mobitelu i koliko su na internetu...
Veliko istraživanje otkrilo što Hrvati najviše rade na mobitelu i koliko su na internetu...

Osvrnuo se pritom na video snimke ratnih bitki u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta koji su sada na našim telefonima, a uz svaki trend je dao i savjet kako ih preživjeti, pa je tako za rat kazao da bi uz ostalo bilo dobro pokušati i ne pratiti baš sve te vijesti.

Velikim trendom za 2023. označio je za i povratak putovanja i turizma, umjetnu inteligenciju (AI) koja zahvaća sve i postaje neizbježna, 'rat' među proizvođačima električnih vozila, moguću 'smrt' medija pod naletom tehnologija, ali i važnost fokusiranja na radnička prava, posebice u velikim kompanijama poput Google, jer su sve više ugrožena.

O stanju ICT-ja u Hrvatskoj i je li stvarno pokretač razvoja na panel raspravi su se predstavnici nekoliko velikih domaćih IT tvrtki (Span, Omega Software, Sofascore, Aircash) složili da je to strateška grana koja pridonosi gospodarskoj snazi Hrvatske, da im stalno raste poslovanja i broj zaposlenih u Hrvatskoj te da svi rade i u inozemstvu.

Ocijenili su i da u Hrvatskoj ekonomski procesi kasne, kao i da nedostaje developera i drugih stručnjaka, pri čemu očekuju da bi se ljudi mogli i početi vraćati u Hrvatsku s obzirom da u razvijenijim zemljama dolazi i do otpuštanja te da bi za njihovo zadržavanje, osim daljnjeg rasta plaća, bilo dobro primjenjivati i modele radničkog dioničarstva (ESOP) i dodatne edukacije.

Njemački ministar: Trebamo ulagati u zelenu tehnologiju
Njemački ministar: Trebamo ulagati u zelenu tehnologiju

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić je ocijenio da je aktualni hrvatski obrazovni sustav u krizi i neodrživ, ali i da može odgovoriti na izazove budućnosti, ako se prilagodi vremenu, mladima i tehnologijama.

"Treba biti hrabar i otvoren, jer sadašnji se sustav obrazovanja ne može nositi s napretkom tehnologije budući da djecu i mlade uči samo činjenicama. Ipak, nisu baš mladi presretni ni s velikom količinom tehnologije. To je pokazalo i naše istraživanje o utjecaju digitalizacije na mlade, koji su većinom rekli da, iako su zbog digitale informiraniji i lakše se povezuju, to ih ipak ometa u učenju i kvaliteti slobodnog vremena", rekao je Jokić.

Stoga smatra da od digitalizacije u obrazovanju ne treba odustati, ali da bi škole trebale drugačije modele podučavanja, više poticati vještine rješavanja problema i donošenja odluka, razvijati kreativnost i naučiti mlade kako učiti, komunicirati i surađivati te biti digitalno pismeni, što po njemu vodi i važnijoj ulozi čovjeka.

BFS 2023 će do kraja dana predstaviti i novosti s najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike CES iz Las Vegasa, a završava u večernjim satima, prije čega će biti dodijeljeno i više nagrada pa tako i novčana od 18 tisuća eura timu koji osmisli najbolje održivo rješenje za online usluge jedne osiguravajuće kuće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović