Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Čeka se odgovor: Ovo je poruka koju smo poslali vanzemaljcima

Znanstvenici su u smjeru planeta udaljenog 12 svjetlosnih godina poslali glazbenu poruku i nadaju se da će za otprilike 25 godina stići i odgovor od izvanzemaljaca, ako ih tamo ima

Foto: Ilustracija - NASA/JPL-Caltech
20 komentara

Naš prvi kontakt s izvanzemaljcima, ako ih ima, mogao bi biti već za 24 godine. Naime, znanstvenici su prije mjesec dana poslali glazbenu poruku u smjeru obližnjeg planeta, koji je u mnogome sličan Zemlji. 

Organizacija METI International čak devet puta je radiovalovima poslala poruke inteligentnim izvanzemaljcima i to između 16. i 18. listopada, kako bi bili sigurni da će stići prema odredištu. 

U glazbenoj poruci su 33 skladbe, svaka duga 10 sekundi, upute u kojima se navodi kako čovječanstvo bilježi vrijeme te napomena kad ćemo osluškivati povratnu poruku.

Glazbeni signal poslali su prema egzoplanetu GJ273b, koji se svrstava u kategoriju 'Super Zemlje'. Ima nešto veću masu od Zemlje, nalazi se u zoni koja bi mogla podržavati život i 12 je svjetlosnih godina udaljen od nas. To znači da bi nam odgovor mogao stići za 24 godine i po tome je to prva takva poruka s ciljanim iščekivanjem odgovora. Naravno, ako izvanzemaljci odluče odmah odgovoriti na poruku. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message