Obavijesti

Tech

Komentari 35

Čovjek koji je poginuo u Tesli ranije se žalio na autopilot

Čovjek koji je poginuo u Tesli ranije se žalio na autopilot
5

Walter Huang smrtno je stradao kada se njegov luksuzni električni SUV izravno zabio u betonsku zaštitnu barijeru na autocesti. Nakon njegove smrti obitelj je tužila američkog proizvođača

VIDEO

Danas su objavljeni dokumenti koji potvrđuju da se čovjek koji je 2018. godine poginuo u Tesli Modelu X ranije žalio na to da Teslin autopilot u njegovom autu ne radi ispravno. Walter Huang smrtno je stradao kada se njegov luksuzni električni SUV izravno zabio u betonsku zaštitnu barijeru na autocesti. Nakon njegove smrti obitelj je tužila američkog proizvođača zbog toga što su uvjereni da je njegovu smrt skrivio neispravan i loš autopilot. 



Dokumente je objavio Američki odbor za sigurnost transporta koji još 2018. istražuje kontroverznu nesreću koja je odjeknula u medijima diljem svijeta. U objavljenim dokumentima je otkriveno da se Huang nekoliko puta žalio svojoj supruzi kako njegov Model X na autopilotu skreće prema istoj barijeri na autocesti u Kaliforniji kojom svako jutro ide na posao. Osim što je taj nedostatak opisao supruzi Huang, inače inženjer u tvrtki Apple, se o njemu žalio i svojem bratu te prijatelju koji je također vlasnik Modela X. 



Huangov je automobil prije trenutka udarca vozio brzinom 114 km/h, a u barijeru se zabio izravno. Prema podacima iz automobila koje je objavio odbor Huangova Tesla je naglo skrenula ulijevo prema barijeri, a on je imao ruke na upravljaču i pokušao izbjeći nesreću okretanjem upravljača. Tesla je nakon nezgode reagirala jako oštrim priopćenjem u kojim su predstavnici tvrtke između ostalog utvrdili da je Huang nije pazio na cestu i nije držao ruke na volanu. 



Slične nezgode s vozilima Tesle i smrtnim posljedicama dok je uključen autopilot dogodile su se već nekoliko puta. Američke vlasti, među njima i jedan senator već su nekoliko puta od Tesle zatražili da preimenuju svoj sustav za pomoć u vožnji jer zbog naziva mnogi vozači misle da uz Autopilot mogu zaboraviti na vožnju. U Tesli pak smatraju da je to nepotrebno jer prilikom uključivanja Autopilota automobil jasno upozorava da vozač mora i dalje paziti na promet i držati ruke na upravljaču, a na to upozorava i ako vozač neko vrijeme nema ruke na upravljaču.



Slične sustave nudi i većina drugih proizvođača automobila, no nitko svoj sustav ne naziva Autopilot. Radi se o svojevrsnom poluautonomnom sustavu vožnje koji na autocestama i brzim cestama automatski ubrzava, usporava i upravlja automobilom, koči u slučaju opasnosti i obavlja druge jednostavne manevre na autocesti. Teslin sustav je među najsofisticiranijima na svijetu, no daleko od savršenog da bi mogao potpuno samostalno voziti, a mnogi ljudi, posebno u SAD-u, uvjereni su da može baš to.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način