Obavijesti

Tech

Komentari 37

Cupra Formentor VZ: Superbrzi auto s pet cilindara i 390 KS!

Cupra Formentor VZ: Superbrzi auto s pet cilindara i 390 KS!
27

U poplavi eklektričnih i hibridnih automobila koje sve više testiramo bio je pravi užitak isprobati nešto "sirovo", bučno i vatreno

VIDEO

Cupra želi biti malo drugačija marka od njenog osnivača Seata i to im jako dobro ide. Naglasak na sportski izgled i karakteristike te na premium doživljaj lansirao je ovu marku kroz samo par godina u društvo najvećih imena automobilske industrije i "pokopao" Seat koji će zbog uspjeha Cupre uskoro prestati proizvoditi aute. Naravno, VW grupa time ništa ne gubi jer Cupra je zapravo nasljednik Seata, i za razliku do njega od samog početka ima jasno definirani cilj i poslovnu filozofiju. A da ono sportsko ne bi samo ostalo na izgledu, oni zaista rade i vrlo uzbudljive automobile. 

U poplavi eklektičnih i hibridnih automobila koje sve više testiramo bio je pravi užitak isprobati nešto "sirovo", bučno i vatreno.: najsnažniji Formentor VZ5 s legendarnim peterocilindričnim motorom posuđenim iz Audijevih RS modela i mnogo, mnogo "staromodne" benzinske snage - 390 KS! Automobil smo vozili sedam dana i bio je to zaista dobrodošli odmak od svakidašnjice i lijepi povratak u doba kada se još nije pričalo o autima bez emisija, elektrificiranim pogonima, dosezima i punionicama. 

Svim ljubiteljima Cupre ovaj model je sigurno san. A da je poseban naglašava već svojim vanjskim izgledom. Već i "obična Cupra Formentor" izgleda odlično, agresivno i sportski. Ovaj model sve podiže na još višu, spektakularnu razinu. Izgled ovog automobila je doista nevjerojatan s detaljima dostojnih superautomobila. Mat sivoplavi lak sa mnogim detaljima u brončanoj boji odlično pristaje autu i naglašava njegov sportski karakter. Ne možete ne primijetiti spektakularni prednji odbojnik s krilcima od ugljičnih vlakana, koja osim što izgledaju dobro imaju i aerodinamičku funkciju te bolje usmjeravaju zrak u motorni prostor za hlađenje impresivnog stroja.Dobro izgleda čak i sam bakreni logo na maski između vrhunskih LED Matrix svjetala dobro dizajniranih prednjih svjetala. 

Dio koji ćete na cesti zbog brzine ovog auta češće viđati je svakako onaj stražnji, a tu je Formentor još spektakularniji. Dominira agresivni i funkcionalni stražnji difuzor od karbonskih vlakana iz kojeg vire četiri ispušne cijevi s bakrenim završecima, da onome iza odmah bude jasno o čemu se ovdje radi. Dojam upotpunjavaju ogromni 20-inčni naplatci, opet s bakrenim detaljima iza kojih su smješteni diskovi impozantnih dimenzija sa sportskim kočionim kliještima. 

Sportski vanjski izgled nastavlja se i u unutrašnjosti. Boja plastike i bakreni detalji su u skladu s vanjskom bojom, a vrhunska sportska školjkasta sjedala (koja su i vrlo udobna i dovoljno prostrana za one "punašnije")  odmah otkrivaju karakter ovog automobila, ako ga kojim čudom niste primijetili na vanjskom dizajnu. Materijali su vrhunski, a isto vrijedi i za kvalitetu izrade. Sve ovo, na prvi pogled, nimalo ne zaostaje za Audijem. 

Ispred vozača su digitalni instrumenti sa sportskom grafikom i maleni sportski upravljač s "ravnim" donjim dijelom. Na upravljaču ćete pronaći sve gumbe koje trebate a prilagodljivi tempomat, prilagođavanje digitalnih instrumenata, za upravljanje audio sustavom i druge funkcije. Tu su i dvije velike tipke, jedna za pokretanje i gašenje autam,a druga je "Cupra tipka", pomoću koje se može mijenjati program vožnje. Ti se programi također mogu mijenjati i personalizirati putem infotainment zaslona.

Infotainment radi solidno, i od prvog Formentora kojeg smo testirali osjetno je ubrzan i ne zapinje toliko. Ipak, nešto što je u početku prilično loše teško je učiniti vrhunskim tako da u industriji ima i osjetno boljih infotainment sustava. U svakom slučaju onih u kojima se lakše snađete. 

Cupra je postala jedina VW-ova marka koja je dobila "pravo na korištenje" legendarnog Audijevog peterocilindričnog motora koji svoj posao trenutno obavlja u RS3 i RS Q3, a kroz povijest je pokretao i mnoge druge sportske Audije, posebice TT. Ipak, da bi ih pozicionirali ispod Audija, Cupri "su dali" minimalno oslabljenu verziju koja razvija 10 KS manje, za još uvijek vrhunskih 390 KS. Motor s pet cilindara je među ljubiteljima Audija ali i drugim ljubiteljima brzine postigao zvjezdani status. Prepoznat je i od struke te je od 2010. godine desetak puta proglašavan međunarodnim motorom godine u klasi obujma 2 do 2,5 litara. 

Motor uz 390 KS ima i 480 Nm (20 manje nego kod Audija) što garantira spektakularne performanse. Možete sprintati od 0-100 km/h za 4,2 sekunde i pojuriti do ograničenih 250 km/h, a sve to vrijeme vas prati očaravajući zvuk ovog posebnog motora. Njega je teško opisati, no vjerujte nam na riječ, rijetko koji auto jeftiniji od 100.000 eura zvuči ovako dobro. Cuprin  zvuk nije agresivan ili naporan kao kod nekih sportskih  četverocilindraša, nema glasnog pucanja iz ispuha. Nije nametljiv ali je moćan i tjera vas da zaboravite da možete uživati i u alternativnom programu za uši iz vrhunskog Beats audio sustava. Zapravo, ne sjećamo se kada smo neki automobil toliko vozili s isključenim "radiom"... Barem približnu predodžbu kako automobil zvuči možete dobiti u videu ispod. No uživo je mnogo, mnogo bolje...

Pokretanje videa...

Cupra Formentor 00:37

Dotaknimo se i potrošnje koja ne može biti mala uz ovakvu benzinsku ergelu pod poklopcem. Test smo završili s kombiniranim prosjekom od 12,3 l/100 km, no moramo priznati da ni u jednom trenutku nismo razmišljali o nekakvoj štednji. Za to je ovaj automobil jednostavno previše uzbudljiv. Sigurno može trošiti manje, ali i više. 

Kao i Audi RS3, Formentor ima pogon na sve kotače s razdjelnikom okretnog momenta koji se sastoji od dvije elektrohidraulički kontrolirane spojke koje pružaju neovisnu kontrolu okretnog momenta za svaki kotač. To jamči vrhunski užitak u vožnji zavojima. Također, tu je i Drift Mode način rada koji zaobilazi elektroničku kontrolu stabilnosti i dozvoljava vještim vozačima da se vrhunski zabave u vožnji.  Zahvaljujući tome, puna snaga može se poslati na jedan stražnji kotač i omogućiti spektakularna proklizavanja kroz zavoje. Osim pogona pohvale idu na račun odličnog izravnog upravljača, moćnog ovjesa i još moćnijih kočnica te brzog DSG mjenjača sa sedam brzina. Ipak, Formentor ni u ovoj izvedbi ne može sakriti činjenicu da je SUV, uz što dolazi i nešto više težište pa nije svemoguć pri sportskoj vožnji. No kada su u pitanju SUV-ovi, ovo je jedan od najzabavnijih auta na tržištu. 

Formentor je jedan od onih malobrojnih automobila koji uspješno kombiniraju vrhunske sportske performanse s udobnošću. Osim što se dobro vozi, ovaj automobil je i izuzetno udoban. U tome je neusporedivo bolji od onoga na što smo navikli od klasičnih hot hatcheva kojih, na žalost, na tržištu ima sve manje. Suvereno će se nositi i s lošim cestama, ovjes nije pretjerano tvrd i odlično upija sve vrste neravnina. Formentor nije nimalo naporan nin na dužim putovanjima, naprotiv putovati s njime do mora pravi je užitak i na autocesti gdje se možete voziti opušteno i mirno. Kad dođe trenutak, možete stisnuti papučicu gasa i ova će  zvijer pokazati za što je sposobna. 

Zaključak

Formentor je sportski auto ali je i udoban, praktičan i ima sve što vam je potrebno da bude savršen za svakodnevnu upotrebu. Dakle, ako želite praktičan automobil koji je sposoban biti i uzbudljiv sportski auto Cupra Formentor VZ5 je prilično dobra opcija. To je prostran, udoban, ali i supersportski automobil koji uz sve to izgleda nevjerojatno impresivno. Cijena je prilično visoka, no kada vidite što se sve danas na tržištu nudi u ovoj cjenovnoj kategoriji, Cupra Formentor VZ5 doima se kao jackpot za vozače koji znaju uživati. Na dobri, stari način...

Plus:

Vrlo uzbudljiv u vožnji
Odličan zvuk motora
Vanjski i unutarnji dizajn

Minus: 

Visoka potrošnja goriva
Komplicirani infotainment
Cijena

TVORNIČKI TEHNIČKI PODACI: 

masa: 1683 kg
dimenzije: 447 x 185 x 151 cm
obujam motora: 2480 ccm
snaga: 282 kW/390 KS  
0-100 km/h: 4,2 s
najveća brzina: 250 km/h
potrošnja benzin: 9,3 l/100 km
cijena: 79.730 € (testni model), 70.150 € (bez dodatne opreme), 32.231 € (osnovni Formentor benzinac 150 KS)

Važnija oprema Cupra Formentor VZ5

Aluminijski naplatci 20", trozonski automatski klima uređaj, dodirni zaslon 12", digitalni instrumenti 10,25", grijani sportski upravljač s polugama za izmjenu stupnjeva, grijana školjkasta sportska sjedala Cup Bucket presvučena kožom, Matrix LED svjetla, prednji i stražnji parkirni senzori, sustav kamera s pregledom od 360 stupnjeva, specijalna Magnetic Tech Mat boja, Beats premium audio sustav, električno otvaranje prtljažnika, panoramski krov...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti