Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Digitalizirat će Šibenik kako bi zaštitili staru gradsku jezgru

Napraviti ćemo osobne karte za svaki objekt, kojih u Šibeniku ima preko 2000. To je alat koji će građanima, konzervatorima i arhitektima olakšati projekte i zahvate, kažu pokretači novog digitalnog projekta

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1 komentara

Microsoft Hrvatska i Span te Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u ponedjeljak su potpisali sporazum o suradnji na projektu informacijskog sustava povijesne cjeline grada Šibenika - Geonucleus.Si.

Kako je pojašnjeno na konferenciji za medije, IT rješenje temelji se na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Azure, a za Društvo Juraj Dalmatinac razviti će ga i implementirati Microsoftov partner, tvrtka Span. 

Foto: Microsoft

Sporazum su potpisali direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko, predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović i predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac Nikola Grubić. 

Pojašnjavajući razloge pokretanja projekta, Grubić kaže da su u društvu bili svjesni da staru šibensku jezgru gotovo svakodnevno pogađaju nove devastacije, s obzirom da i građani često nisu upućeni što smiju raditi na svojim kućama a što ne primjerice kod uređenja fasada ili postavljanja solarnih panela.

Tako su došli na ideju internetskog portala na kojem bi podaci bili objedinjeni na jednom mjestu, a pojašnjava da je cilj da se klikom miša na parcelu dobije osnovna konzervatorska informacija za svaki objekt.

"Napraviti ćemo osobne karte za svaki objekt, kojih u gradu Šibeniku ima preko dvije tisuće. To je alat koji će mnogim dionicima, kao što su građani, konzervatori i arhitekti, olakšati njihove projekte i zahvate u gradskoj jezgri"; pojašnjava Grubić.

Foto: Microsoft

Kao ciljeve projekta između ostalog navodi digitalizaciju podataka, povećanje vidljivosti kulturne baštine Šibenika kroz sve važnije internetske tražilice, uspostavu javnog servisa za pružanje pravnih informacija o građevinama posebne kulturne vrijednosti, sustavnu informatizaciju osnovnog paketa konzervatorskih podataka te spajanje na sve relevantne elemente povezane s bilo kakvim zahvatima.

Aktivnosti koje se provode na projektu su identifikacija i mapiranje građevina kulturno-povijesne cjeline grada Šibenika, a kako navodi Grubić, za sada su prikupljene karte za više od 300 objekata. "Već imamo bazu podataka koja pri izradi portala može biti pohranjena", pojašnjava Grubić. 

Naposljetku, slijedi i verifikacija osnovnih konzervatorskih informacija, te u konačnici programiranje i izrada internetskog portala.

Financijska vrijednost cijelog projekta, što uključuje i informatički dio, kao i onaj terenski, u smislu pripreme podataka, je do oko milijun kuna. 

Projekt se financira donacijama privatnih tvrtki, a podupiru ga i državne institucije, kao što su Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture. Kako navodi Grubić, dosad je ostvaren uspjeh te je digitalizirano 330 objekata.

S obzirom da je u staroj gradskoj jezgri ukupno oko dvije tisuće objekata, ovisno o sredstvima će se nadopunjavati ta baza podataka, pojašnjava.

Foto: Microsoft

Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko, čija je tvrtka tehnologijom podržala cijeli projekt, izjavila je da je ta kompanija od samih početaka svojeg postojanja u poslovnom modelu izrazio fokusirana na partnere.

"Oni svakodnevno provode tu našu misiju s našim korisnicima, kako bi u konačnici svi zajedno bili uspješniji i bolji", kaže Skoko.

Microsoft samo u Hrvatskoj surađuje s više od tisuću partnera, koji imaju na raspolaganju cijeli niz alata i programa koje mogu koristiti u svojem svakodnevnom poslovanju i primijeniti te alate i programe kako bi njihovo poslovanje i razvoj bili što uspješniji, navodi Skoko.

Pristupanjem partnera na Azure platformu, pojašnjava, partneri mogu razvijati svoja rješenja, a Microsoft im omogućuje da ih globalno promoviraju i tako podižu svoju konkurentnost.

Predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović je izrazio zadovoljstvo jer su odabrani kao partner na ovom projektu, posebice zbog rijetko viđene strasti kojom društvo Juraj Dalmatinac radi na unaprjeđenju stvari u svom gradu.

Kaže da je ovaj projekt primjer digitalne transformacije kojem je želja pomoći građanima u svakodnevnom radu i životu. Cilj mu je ne samo digitalizirati karte i dokumente, već i građanima omogućiti i interakciju i s gradom i društvom, kako bi i oni naposljetku pomogli u unaprjeđenju i očuvanju gradske baštine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message