Obavijesti

Tech

Komentari 0

Dječji žamor i smijeh uz šarenilo boja ispunio staru školu koja je desetljećima bila bez njega

Dječji žamor i smijeh uz šarenilo boja ispunio staru školu koja je desetljećima bila bez njega

Premda već desetljećima u učiniocama nema dječjeg smijeha ni žamora, on se opet čuje zadnjih godina u ljetnim tjednima u Zapuntelu zahvaljući udrzi Žaruljica, koja ondje organizira likovne i dramske radionice

VIDEO

Dječji žamor i smijeh uz šarenilo boja ispunio školu koja je desetljećima bila bez njega

I ove je godine oživjela stara škola u mjestu Zapuntel, na otoku Molatu. Premda već desetljećima u školskim učiniocama nema dječjeg smijeha ni žamora, on se opet čuje zadnjih godina u ljetnim tjednima zahvaljući udruzi Žaruljica, koja ondje organizira likovne i dramske radionice.
Još polovicom srpnja započelo je Zapuntelsko ljeto 2023. – krenulo je „Likovnom kolonijom magi(n)ja“, a nakon toga održana je i dramska radionica „Sancho Panza napokon na otoku“.
Djeca su ovog ljeta uživala u bojanju platnenih vrećica, izrađivali su skulpturice od gline, slikala raznim tehnikama, ali vrhunac je radionice bio slobodno oslikavanje zidova unutar zapuntelske škole, a sve je vodila Roja Galović, učenica Škole za umjetnost, dizajn i grafiku u Zaboku.

13


Nakon nekoliko predivnih dana na likovnoj radionici, par dana samo kupanja i odmaranja, Kazališna je udruga Igrajmo se, pod vodstvom Matije Šango-Šimurine, zadarske profesorice hrvatskog jezika i dramske pedagoginje, ujedno i dobitnice nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj u 2020. godini, održala dramsku radionicu za svu djecu na otoku. Asistirala su malo starija djeca, polaznici glumačke škole, Dora, Luce i Ivan.
U prostoru stare škole djeca su naučila da glumac ima sve što treba da bi se stvorila kazališna predstava, ima i glas i tijelo i priču. U par dana radionice otkrili su kako se snalaziti u scenskom prostoru i koristiti rekvizite. Kombinacijom dramskih igara i pričom o Don Quijoteu i životnoj sreći, nastala je mala predstava koja je izvedena pred mnogobrojnom publikom, roditeljima, bakama, djedovima i svima koji su se zainteresirani našli u Zapuntelu. 
Najviše su uživali u improvizacijama (neuvježbanim kratkim predstavama) i samom procesu stvaranja predstave. U skromnim uvjetima djeca su se jako zabavila i naučila ponešto o kazališnom svijetu. Dogodila su se nova prijateljstva, odlične ideje i nove spoznaje o sebi i društvu u kojemu živimo. 
U pet je dana kroz radionice prošlo dvadesetak djece, svi su pod dojmom i s velikom željom da se sve opet ponovi iduće ljeto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju