Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Svemir mu je promijenio DNK: Više nije isti kao brat blizanac

Više ne moram Marka zvati identičnim blizancem, napisao je u šali Scott Kelly nakon što je otkrio da se njegova DNK promijenila za 7 posto nakon godine dana u svemiru

Foto: Robert Markowitz - NASA - Johnson Space Center
46 komentara

Astronauti Mark i Scott Kelly bili su potpuno identični u trenutku kad je Scott otišao na jednogodišnju misiju u svemir, međutim sada se oni razlikuju i na genetskoj razini.

Novi rezultati studije na blizancima astronautima pokazuju da je 7 posto Scottovih gena ostalo promijenjeno i dvije godine nakon što se vratio na Zemlju. 

Foto: Reuters/Pxl

Znanstvenici su u studiji proučavali sve što se događa s Kellyjem prije misije, tijekom misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali i po povratku. U svemu su imali i odličan uzorak za usporedbu jer je njegov brat blizanac Mark ostao na Zemlji tijekom ove misije. 

PRVI REZULTATI Blizanci astronauti nisu bili isti nakon godine dana u svemiru

Kelly je na Twitteru objavio kako do ovog tjedna nije znao za nove rezultate, koji uz manje razlike potvrđuju i prvu analizu studije. 

- Što? Moja DNK se promijenila za 7 posto! Tko bi rekao? - napisao je Kelly koji je dodao u šali kako više ne mora Marka zvati identičnim blizancem. 

BIO U SVEMIRU 360 DANA Posljedice: "Osjećam kao da mi koža gori dok hodam"

NASA navodi kako je 340 dana u orbiti aktiviralo ono što nazivaju "svemirskim genima". Kako opisuju, stres svemirskog putovanja može uzrokovati promjene u biološkom putu stanica i te radnje mogu aktivirati stvaranje novih molekula, poput masnoća ili porteina, raspadanje stanica ili uključiti i isključiti gene koji mogu promijeniti funkcije stanica. Znanstvenici kažu kako su dugotrajne promjene kod Kellyja povezane s imunološkim sustavom, ispravljanjem DNK, formiranjem kostiju, hipoksijom i hiperkapnijom, prenosi CNN

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message