Obavijesti

Tech

Komentari 0

Dva brata jaka: Isprobali smo novi Xiaomi 13 Pro i Xiaomi 13

Dva brata jaka: Isprobali smo novi Xiaomi 13 Pro i Xiaomi 13
5

Manji Xiaomi 13 je ravnih rubova, gotovo idealnih gabarita, ali i jeftiniji i to osjetno. Nudi približno iste performanse, no malo slabiju kameru i manju bateriju

VIDEO

Xiaomi je ovog proljeća nizom uređaja iz svoje top serije, ali i novim Redmi Note telefonima, odlučio snažno udariti prema konkurenciji, ali i ponuditi atraktivan telefon u praktično svakom segmentu.

Xiaomi 13 i 13 Pro dva su top uređaja koji nude puno toga zajedničkog te smo ih zbog toga i isprobali zajedno. Xiaomi je 'običnom' 13 izravnao rubove i stavio ravni ekran te su ga ukupno podigli za stepenicu, dok Pro ostavlja premium dojam od prvog dodira pa tako i kroz svakodnevno korištenje.

Veći Pro dolazi s ekranom od 6,73 inča, u odnosu na 6,36 inča kod Xiaomija 13. Oba podržavaju HDR10+ i 120 Hz osvježenje, a Pro ima nešto višu rezoluciju (1440x3200) te gustoću prikaza od 522 ppi. On je i zaobljeniji po rubovima, ali i osjetno teži sa 229 grama, u odnosu na 189 kod manjeg uređaja. I dok je kod manjeg telefona Gorilla Glass 5, Pro je dobio noviji Victus sloj. Modul s kamerama na stražnjoj strani prilično strši, pa se telefon klacka, no to je dizajnerska boljka većine mobitela koja se ublažava ako stavite neku masku oko uređaja. A dobro je što Xiaomi uz telefon isporučuje i silikonsku masku. Užitku u korištenju pomažu i prilično glasni i dosta dobri stereo zvučnici.

Ono što treba posebno istaknuti je IP68 zaštita na oba modela, koje na Xiaomiju 12 nije bilo, što ipak znači dodatnu razinu sigurnosti korištenja telefona u raznim vremenskim uvjetima i uz vodu.

Iako Xiaomi 13 ima manji ekran i nešto nižu rezoluciju, osobni dojam je kako su ovo taman mjere i masa uređaja. Lakši i kompaktniji telefon je ugodniji za svakodnevno baratanje, a tih pola inča nije presudna razlika u svakodnevnom korištenju. Naime, kako je ovdje ravan ekran, on je iskoristiviji do svih rubova pa i na to trebate računati. Ekrani na oba uređaja imaju dovoljno svjetline i ugodni su za rad s odličnim prikazom boja.

Ono gdje su ovi telefoni prilično jednaki su njihove performanse. Pogoni ih isti Snapdragon 8 Gen2 čipset koji im osigurava dovoljno snage za sve zadatke i smješta u rang s ostalim top modelima na tržištu. Pro ima malu prednost po pitanju radne memorije, s 12 GB u odnosu na 8, a raspolažu s 256 GB interne memorije. U svakodnevnom radu ta razlika teško će se osjetiti, a koristit će vam u igrama i nekim zahtjevnijim zadacima. Oba uređaja podržavaju i Wi-Fi7 te Bluetooth 5.3. 

Veći Xiaomi 13 Pro dolazi i sa većom baterijom od 4820 mAh, dok je ona u Xiaomiju 13 kapaciteta 4500 mAh. Razlika je i u brzini punjenja. Pro podržava 120 W punjenje na žicu, a manji model 'samo' 67 W punjenje, što će opet biti dovoljno da se napuni za manje od 40 minuta. Pro pak treba oko 20 minuta. Oba uređaja podržavaju i 50W bežično punjenje, ako imate odgovarajući punjač te podržavaju i 10W reverzibilno punjenje. To će vam poslužiti za punjenje satova i slušalica u hodu.

I da, Xiaomi uz svoje telefone i dalje isporučuje punjač. 

Snažne adute Xiaomi polaže na kamere novih telefona, a Xiaomi 13 Pro dobio je 50-megapikselni Sonyjev IMX989 senzor od 1 inča, najveći u mobitelima. Isti senzor nalazi se i u Vivo X90 Pro telefonu, a ovdje Xiaomi surađuje s Leicom kroz leće i modove snimanja kako bi isporučili što bolje fotografije. Naime, radi se o Leica Vario Summicron leći s f/1,8 blendom. 

Tu su još dvije Leica kamere od 50 megapiksela. Prva je telefoto kamera s 3,2x optičkim uvećanjem i f/2,0 blendom te optičkom stabilizacijom, a za širokokutne snimke zadužena je f/2,2 kamera s kutom od 115 stupnjeva. Ono što me zasmetalo pri noćnim fotografijama je bilo povremene teškoće s fokusiranjem.

GALERIJA: Fotografije Xiaomi 13 Pro

11
| Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Usporedbe radi, manji Xiaomi 13 ima isto 50-megapikselnu kameru, no nešto manji  1/1.56" Sony IMX800 senzor. I ovdje se nalaze kamere s Leica potpisom, a Xiaomi je u odnosu na lanjski model poboljšao ostale dvije kamere. Tako telefoto kamera od 10 megapiksela ima 3,2 optički zum i optičku stabilizaciju, a širokokutna kamera snima fotografije od 12 megapiksela. 

GALERIJA: Fotografije Xiaomi 13

 

13
| Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Obje kamere dijele podršku za 8K video, portretne noćne modove i oba uređaja imaju 32 mpx prednju kamere. 

Na kraju, treba istaknuti i jednu od glavnih razlika, a to je 300 eura niža cijena (na Xiaomi shopu) za Xiaomi 13.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu