Tech

Komentari 2

Elon Musk prodao dionice Tesle vrijedne pet milijardi dolara, prvo pitao fanove na Twitteru

Elon Musk prodao dionice Tesle vrijedne pet milijardi dolara, prvo pitao fanove na Twitteru

Prodanih 4,5 milijuna dionica čini oko tri posto njegova vlasničkog udjela, znatno manje no što je izvršni direktor Tesle sugerirao na Twitteru, pitavši pratitelje treba li prodati 10 posto udjela u kompaniji

Izvršni direktor Tesle Elon Musk prodao je proteklih dana mali dio vlasničkog udjela u kompaniji vrijedan oko pet milijardi dolara, paralelno iskoristivši pravo na kupnju više od dva milijuna dionica.

Musk je prema izvješću podastrtom regulatoru prodao gotovo 3,6 milijuna dionica Tesle, vrijednih oko četiri milijarde dolara, te još 934.000 dionica za 1,1 milijardu dolara, kako bi pokrio porezne obaveze nakon što je iskoristio opcije za kupnju gotovo 2,2 milijuna dionica.

Prodanih 4,5 milijuna dionica čini oko tri posto njegova vlasničkog udjela u američkom proizvođaču električnih vozila, znatno manje no što je izvršni direktor sugerirao na Twitteru, pitavši pratitelje treba li prodati 10 posto udjela u kompaniji. Većina je odgovorila potvrdno.

Prodaja dionica vezana uz opciju kupnje najavljena je u rujnu planom trgovanja koji omogućuje šefovima kompanija da unaprijed najave transakcije.

Nije bilo jasno kako je i je li uopće plan trgovanja povezan s Muskovom anketom na Twitteru. U Tesli nisu odgovorili na upit za komentarom.

Musk ima još više od 20 milijuna opcija na dionice koje istječu u kolovozu iduće godine.

Tesline dionice porasle su u četvrtak 3,6 posto u elektronskoj trgovini u SAD-u, prije otvaranja burzi. Na frankfurtskoj burzi dobile su na vrijednosti 4,7 posto, a bile su druge na ljestvici po prometu na trgovinskoj platformi Lang&Schwarz.

"Razlog je oporavka dionice što se čini da ima sistema u njegovom ludilu", istaknula je analitičarka AJ Bella Danni Hewson.

"On se pobrinuo da tržište shvati da dionice nije prodao iz pukog hira niti zato što su mu to rekli njegovi pratitelji na Twitteru. Odluku je sam donio (prije ankete) i odobrena je", smatra Hewson.