Tech

Komentari 7

Emirati su već stigli, a u orbitu Crvenog planeta dans stiže Kina

Emirati su već stigli, a u orbitu Crvenog planeta dans stiže Kina

Tijekom srijede u orbitu Marsa trebala bi stići i kineska letjelica Tianwen-1 koju su lansirali u srpnju prošle godine. Uspiju li stići u orbitu, kasnije ove godine Kina planira spustiti i rover

Svemirska sonda Hope koju su prije nekoliko mjeseci lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ušla je u utorak u orbitu Marsa čime je prva arapska zemlja uspješno obavila međuplanetarnu misiju.

Sonda Hope, na arapskom Amal, prije sedam mjeseci lansirana je uz pomoć japanske rakete H-IIA, a u orbiti našeg planetarnog susjeda provest će dvije godine pomno promatrajući atmosferu i dnevne promjene vremena. 

- Čestitam vladarima i narodu Ujedinjenih Arapskih Emirata  kazao je prijestolonasljednik Mohamed bin Zayed prilikom posjete zapovjednom centru Misije Mars.

Obrativši se timu koji stoji iza misije kazao je da je njihovo postignuće "čast" za njih same i njihovu zemlju.

UAE je peta država u svijetu koja je dosegnula Crveni planet.

UAE je objelodanio vrlo ambiciozan svemirski program koji uključuje izgradnju ljudskog naselja na Marsu do 2117.

Misija Hope koštala je 200 milijuna dolara, a tamošnji znanstvenici surađivat će sa znanstvenim timovima sa sveučilišta Colorado Boulder, Državnog sveučilišta Arizone i Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji.

Tijekom srijede u orbitu Marsa trebala bi stići i kineska letjelica Tianwen-1 koju su lansirali u srpnju prošle godine. Uspiju li stići u orbitu, kasnije ove godine Kina planira spustiti i rover te bi se pridružili NASA-i u istraživanju Marsa. Sljedeći tjedan na Mars naime stiže i rover Perseverance.