Obavijesti

Tech

Komentari 8

Europa glasuje o kontroverznoj zaštiti online autorskih prava

Europa glasuje o kontroverznoj zaštiti online autorskih prava
1

Mi samo tražimo da oni koji kradu vijesti pošteno plate, rekli su šefovi novinskih agencija. Povjerenica Mariya Gabriel kaže da današnja pravila pripadaju prošlom svijetu bez broadbanda, smartfona i društvenih mreža

VIDEO

Zastupnici Europskog parlamenta glasovat će u srijedu o autorskim pravima na internetu, prijedlogu direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu koja je u posljednje vrijeme izazvala brojne polemike širom Europe.

Prijedlog direktive, koja bi po tvrdnjama Komisije, Uniju trebao uvesti u 21. stoljeće i osigurati da autori glazbe, filmova i vijesti budu pravedno plaćeni za svoj rad, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa u kojem snage odmjeravaju na jednoj strani medijske kuće i Paul McCartney, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.

- Otkako je Europska komisija iznijela svoj prijedlog prije dvije godine vode se komplicirane rasprave, koje su ponekad teške, a također se intenzivno lobira sa svih strana  rekla je europska povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel uoči ključnog glasovanja u Europskom parlamentu.

- Sada smo u odlučujućoj fazi: današnja pravila pripadaju prošlom svijetu u kojemu nije bilo širokopojasnog interneta, smartfona ili društvenih mreža - kazala je ona.

Gabriel je pozvala zastupnike da glasuju za konroverznu reformu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Međutim, to nije glasovanje o konačnom prihvaćanju zakonodavnog prijedloga, nego tek utvrđivanje pozicije Europskog parlamenta, na temelju koje se mogu otvoriti pregovori o konačnom tekstu zakona sa drugim suzakonodavcem, Vijećem EU-a, to jest s državama članicama. 

Europski parlament je u srpnju odbio prijedlog koji je nešto ranije usvojio nadležni Odbor za pravna pitanja, a danas će zastupnici ponovno glasovati o tom prijedlogu.

- Kako pada prodaja novina, jedina nada je uvođenje internetskog prihoda. No, veliki internetski igrači jednostavno besplatno uberu plodove rada izdavača i agencijskih novinara, a rezultat je siromašenje cijele industrije" - upozorili su šefovi novinskih agencija u pismu Europskom parlamentu i osudili Facebook i Google da svoje protivljenje grade na "potpunoj laži" - navodnoj prijetnjii slobodnom pristupu internetu.

"Mi samo tražimo da oni koji kradu vijesti pošteno plate", poručili su.

Borba se vodi oko dva elementa prijedloga zakona. Prvi je članak 13 po kojem bi platforme kao što je Googleov YouTube bile zakonski odgovorne za kontrolu korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora. Drugi je članak 11 koji bi uveo tzv. "susjedna prava" (autorskom pravu susjedna ili srodna prava) odnosno tzv. "porez na linkove", po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobivati naknadu za autorska prava kada bi Google ili druge internetske stranice dijelile poveznice na njihove članke, uključujući i kratke isječke članaka.

- Bit će to komplicirano glasovanje - upozorio je glasnogovornik EP-a. Dokaz za to je više od 250 amandmana.

Obuljen potpisala Deklaraciju 

Ministrica kulture Republike Hrvatske dr. Nina Obuljen Koržinek potpisala je Deklaraciju ministara kulture zemalja članica EU, vezanu uz prijedlog Direktive o autorskim pravima, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva.

Ministarstvo kulture RH je na službenim stranicama objavilo Deklaraciju ministara kulture država članica EU, pokrenutu na inicijativu francuske ministrice kulture i komunikacija Françoise Nyssen, a vezano uz prijedlog Direktive o autorskim pravima i predstojeće glasovanje zastupnika Europskog parlamenta.

"Želeći istaknuti važnost i značenje reforme autorskih prava čiji je cilj osigurati uravnoteženiji zakonski okvir za sve dionike koji stvaraju u digitalnom okruženju, ministrica kulture dr. Nina Obuljen Koržinek, uz saveznu ministricu za kulturu i medije Njemačke Moniku Grütters i druge europske ministre kulture, svojim je potpisom podržala tekst Deklaracije", ističe se u priopćenju. 

Deklaracija poziva na nastavak pregovora koji se odnose na budućnost kulturnih i kreativnih industrija i bolje funkcioniranje digitalnog tržišta u Europi uz potvrđivanje suverenog prava država članica u obrani zajedničkih interesa i temeljnih vrijednosti, kao što su pravednost, kulturna raznolikost, medijski pluralizam i neovisnost medija.

Naglašena je i potreba uvođenja novih pravila kako bi se pridonijelo većoj dostupnosti interneta, a autorsko pravo moglo učinkovito koristiti kao pravna osnova za pravičnu naknadu stvaraocima i izdavačima, osobito od strane platformi koje su postale glavni izvori pristupa sadržaju na internetu. Primjenom uravnoteženih rješenja, novih ciljanih iznimaka i olakšanog pristupa sadržaju treba voditi računa o slobodi govora, interesima javnosti i korisnika djela.

O prijedlogu Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu o kojoj će u srijedu, 12. rujna, raspravljati Europski parlament ministrica kulture dr.  Nina Obuljen Koržinek razgovarala je na sastanku, održanom prošli petak, 7. rujna, u Ministarstvu kulture RH u Zagrebu s predstavnicima umjetničkih i strukovnih udruga koji su ponovili svoju čvrstu podršku predloženoj Direktivi. 
 Ministrica Obuljen Koržinek podržala je reviziju Direktive i stavove predstavnika udruga, ističući kako je u digitalnom vremenu važno da se hrvatsko zakonodavstvo vezano za zaštitu autorskih prava unaprijedi, te da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonito korištenje autorskih djela.

Cilj je Direktive poboljšati autorsko-pravnu zaštitu kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na internetu, a istodobno u određenoj mjeri ograničiti autorsko pravo radi lakšeg korištenja autorskih djela u znanosti i istraživanju, obrazovanju i zaštiti kulturne baštine, ističu iz Ministarstva kulture RH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način