Obavijesti

Tech

Komentari 9

Ferrari, Giugiaro, Lamborghini, pogledajte jurilice iz Ženeve

Ferrari, Giugiaro, Lamborghini, pogledajte jurilice iz Ženeve
12

Na salonu automobila u Ženevi predstavljeni su i novi modeli sportskih autmobila, ali i koncepti poput Nissan Invitationa, Kije Track'ster te VW Cross Coupe

VIDEO

Giugiaro otkrio Brivido, hibridni superauto

Talijanski karoserist Giugiaro, tvrtka koja je sada poslovno povezana s Volkswagenom, pokazala je koncept supersportskog automobila pod imenom Brivido u kojem radi hibridni pogon iz Porsche Panamere. Benzinski i elektromotor zajedno razvijaju 408 KS što je dovoljno za sprint do 100 km/h za manje od šest sekundi i najveću brzinu od 275 km/h uz prosječnu potrošnju od samo 6,5 litara na 100 km. 

Povratak kultnog 'japanskog Ferrarija'

Honda je na salon u Ženevi dovela koncept novog NSX, modela koji bi trebao zamijeniti ikonu japanske autoindustrije, prvi japanski superautomobil. Novi NSX bit će hibrid sa V6 benzincem i dva elektromotora pa će pogon za razliku od originala biti na sve kotače. Podaci o snazi su za sada tajna, no Honda obečava spektakularne performanse i držanje zavoja koje će zasjeniti konkurenciju. Jedina loša vijest za obožavatelje - prodaja serijske verzije započinje tek 2015. godine. 

Unikatni, samo pokazni, otvoreni Aventador

Jedinstveni Aventador J napravljen je samo kao izložbeni primjerak i nije zamišljeno da krene u serijsku proizvodnju. Ime je dobio prema FIA-inom pravilniku - tamo se u poglavlju “J” opsiuju tehničke specifikacije trkaćih automobila. Otvoreni Aventador težak 1575 kg pokreće 6.5-litreni V12 motor sa 700 KS, pa bi performanse ovog unikatnog modela trebale biti bolje nego kod “običnog” Aventadora.

Najsnažniji Ferrari ikada napravljen

Pod poklopcem motora najnovijeg Ferrarijevog modela radi V12 stroj s luđačkih 740 KS što F12 Berlinettu čini najsnažnijim automobilom koji je ova slavna tvrtka ikada proizvela. Motor je spojen na mjenjač s dvije spojke kao u Formuli 1, pogon je na stražnje kotače, pa sprint do stotke traje samo 3,1 sekundu. Do 200 km/h stiže za 8,5 sekundi, a postavio je i rekord na Ferrarijevoj tvorničkoj trkaćoj stazi Fiorano.

Kia za Track’ster donosi 250 KS za zabavu

Iako izgledom dosta podsjeća na Soul, Track’ster slijedi sasvim drugačiju filozofiju: nije dovoljno samo dobro izgledati, već treba i pružiti mnogo zabave u vožnji. Track’ster je za nešto takvo savršeno “naoružan” s turbo motorom obujma dvije litre i 250 KS. Serijska proizvodnja za sada nije potvrđena, no činjenica da se Track’ster seli sa salona na salon govori o tome da Kia s njim ima ozbiljne planove. 

Novi Nissanov kompakt ili nasljednik Notea

Ovom izuzetno napadnom i agresivnom studijom nazvanom Invitation Nissan najavljuje novi automobil u kompaktnom segmentu. Radi li se ovdje o nikada dočekanom nasljedniku Almere ili samo vizijom nasljednika Notea - Japanci za sada ne žele otkriti. Konačni proizvod bi se na tržištu trebao naći tijekom iduće godine. Nissan je još pokazao i novi crossover Hi-Cross s hibridnim pogonom i sedam sjedala.

Volskwagen Crossover troši tek 1,8 litara

Svoju je premijeru Volkswagen Cross Coupe doživio u Tokiju, a u Ženevu dolazi s potpuno promijenjenim štedljivjim pogonom. Pod limom sada radi dizel u kombinaciji s dva električna motora, sprijeda i straga. Ukupna snaga ovog hibrida iznosi 306 KS, što je dovoljno za maksimalnih 220 km/h. Zahvaljujući mogučnosti punjenja baterija na utičnicu, potrošnja goriva iznosi samo 1,8 litara na 100 kilometara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin