Tech

Komentari 18

Fiat temeljito obnovio Tipo, a sad postoji i kao crossover

Fiat temeljito obnovio Tipo, a sad postoji i kao crossover

Promjene na Fiatovom povoljnom kompaktu su klasične za redizajn, a najveća novost je Tipo Cross, nova crossover izvedba s dizajnom kojim podsjeća na SUV

Redizajnirani Tipo se od dosadašnjeg modela razlikuje izgledom prednjeg dijela. Novi su branik, maska i LED svjetla, a tu je i novi dominanti natpis "FIAT" na maski koji je zamijenio dosadašnji logo. Auto je dobio i nove naplatke te dvije nove boje. 

U unutrašnjosti se najviše ističu novi digitalni instrumenti koji su dijagonale 7" i nude brojne nove funkcije. Oni dolaze u kombinaciji s novim većim i naprednijim dodirnim zaslonom dijagonale 10,25". Promijenjeni su i neki drugi dijelovi unutrašnjosti . Tu su tako novi elegantniji upravljač, nove presvlake sjedala i neki drugi detalji. 

S redizajnom Tipo je dobio i nove štedljivije i čišće motore. Dosadašnji atmosferski benzinski motor snage 95 KS zamijenjen je turbo benzincem obujma jedne litre sa 100 KS i 190 Nm (prethodnik je imao samo 127 Nm). Dizelski motori su prerađeni. Osnovni i dalje razvija 95 KS, a snažnija varijanta 130 umjesto dosadašnjih 120 KS. Auto je dobio i nove sustave za pomoć u vožnji te sigurnosne sustave. 

Najveća novost je izvedba Tipo Cross. Ova crossover izvedba inspirirana SUV-ovima pridružuje se limuzini (ne prodaje se u Hrvatskoj), karavanu i klasičnom kompaktu s petora vrata koji i dalje ostaju u ponudi. Auto ima plastične zaštitne ukrase na karoseriji i drugačije odbojnike.

Od podloge je udaljen dodatnih 4 centimetara, ima prerađen ovjes i veće kotače od klasičnog Tipa. Od njega je ukupno sedam centimetara viši što doprinosi izgledu SUV-a. Redizajnirani Tipo i novi Tipo Cross u hrvatsku dolaze do kraja godine. Cijene još nisu objavljene.