Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Francuzi šire 5G, Kinezi traže da ne diskriminiraju Huawei

Kineski Huawei, globalni gigant u proizvodnji opreme telekomunikacijskih mreža, u središtu je međunarodne političke oluje jer SAD nastoji uvjeriti druge zemlje da kompaniji zabrane ulazak u svoje mobilne mreže

Huawei's first global flagship store is pictured in Shenzhen
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1 komentara

Kinesko veleposlanstvo u Parizu pozvalo je francusku vladu da ne diskriminira Huawei pri odabiru dobavljača za 5G mobilnu mrežu, rekavši kako se boji da će se kineska kompanija suočiti s više ograničenja od konkurenata.

Kineski Huawei, globalni gigant u proizvodnji opreme telekomunikacijskih mreža, u središtu je međunarodne političke oluje jer Sjedinjene Države nastoje uvjeriti druge zemlje da kompaniji zabrane ulazak u svoje mobilne mreže. Washington kaže da bi Huaewijeva tehnologija mogla otvoriti stražnja vrata za kinesko špijuniranje. Takve ocjene Huawei i Peking negiraju.

Francuska je u ranoj fazi uvođenja svoje bežične tehnologije pete generacije, a vladino stajalište o mogućoj ulozi Huaweija i dalje nije jasno, iznose neke kompanije iz telekomunikacijske industrije.

Neke francuske medijske kuće izvijestile su zadnjih mjeseci da Huawei može očekivati ograničenja u nekoliko francuskih gradova.

Kineska ambasada je u izjavi na svojoj web stranici navela da je "šokirana i zabrinuta" takvim izvještajima, dodajući da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i drugi dužnosnici dali opetovana uvjerenja da će se prema svim kompanijama postupati pošteno.

- Ako zbog sigurnosnih nedoumica francuska vlada doista mora nametnuti ograničenja operaterima, trebala bi uspostaviti transparentne kriterije oko toga i tretirati sve kompanije jednako - kaže se u izjavi kineskog veleposlanstva.

Dodaje se da su strahovi od sigurnosti zbog Huaweija neutemeljeni.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message