Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Godzilla u svemiru: I japansko čudovište dobilo svoje zviježđe

Tisućama godina ljudi daju imena skupinama zvijezda na nebu, a od 1922. imamo i službeni popis 88 područja s imenima zvijeđa. Sada su se astronomi poigrali i napravili nova zviježđa gdje su Hulk, Tardis i Godzilla

Screenshot
Foto: Screenshot
0 komentara

Godzilla je jedno od najpoznatijih filmskih čudovišta i jedan od najpoznatijih simbola japanske popularne kulture, a sada se nalazi i u svemiru. 

Foto: NASA

Astronomi iz NASA-e i niz timova iz cijelog svijeta odlučili obilježiti 10 godina rada teleskopa Fermi. Iz zabave su napravili moderna zviježđa, pa su u njega uvrstili i veliko čudovište. 

Za razliku od službenih imena za 88 zviježđa koja vidimo na nebu, ova neslužbena lista ima 21 lik. Uz Godzillu se ovdje nalaze TARDIS iz serije Doctor Who, Enterprise iz Zvjezdanih staza, ali i Hulk te Mali Princ. 

Ostala zviježđa možete vidjeti ovdje.

Na Godzillu su se odlučili jer Godzilla ima radioaktivni dah u kojem su znanstvenici našli sličnost sa gama zračenjem kod crnih rupa i neutronskih zvijezda. Inače, teleskop Fermi koristi gama zračenje kako bi iz orbite obavljao astronomska mjerenja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message