Tech

Komentari 2

Google dobio bitku: 'Pravo na zaborav' neće vrijediti globalno

Google dobio bitku: 'Pravo na zaborav' neće vrijediti globalno

U američkom tehnološkom divu tvrdili su da bi u slučaju primjene izvan Europe autoritarne vlade mogle zloupotrijebiti obvezu uklanjanja iz rezultata pretraživanja kako bi prikrile kršenje ljudskih prava

Sud pravde Europske unije odbacio je u utorak zahtjev Francuske da se stroži propisi o „pravu na zaborav” na Internetu prošire iz Europe na cijeli svijet, presudivši da Google ne mora uklanjati poveznice s osjetljivim osobnim podacima.

Spor je trebao biti test koji će pokazati može li Europa proširiti svoje zakone i izvan svojih granica te mogu li pojedinci tražiti uklanjanje osobnih podataka iz rezultata internetskog pretraživanja bez ograničavanja slobode govora i legitimnog javnog interesa.

- Trenutno zakoni EU-a ne obavezuju operatore tražilice koji odobre zahtjev za uklanjanjem reference na subjekt podatka... da ih uklone na svim verzijama svoje tražilice - utvrdio je najviši europski sud.

- Zakoni EU-a zahtijevaju da ih operator tražilice ukloni na verzijama svoje tražilice zastupljenima u svim članicama EU-a - naglasio je sud.

Spor je izbio nakon što je francuski regulator za zaštitu privatnosti CNIL 2016. godine izrekao Googleu kaznu od 100.000 eura zato što je na zahtjev koji se naziva „pravom na zaborav”, odbio ukloniti osjetljive podatke iz rezultata internetskog pretraživanja diljem svijeta.

Google se požalio najvišoj francuskoj savjetodavnoj sudskoj instanci koja je zatražila mišljenje od Suda pravde EU-a.

U američkom tehnološkom divu tvrdili su da bi u slučaju primjene izvan Europe autoritarne vlade mogle zloupotrijebiti obvezu uklanjanja iz rezultata pretraživanja kako bi prikrile kršenje ljudskih prava.

- Od 2014. ulažemo velike napore kako bismo zajamčili pravo na zaborav i uspostavili razumnu ravnotežu između prava na pristup informacijama i prava na privatnost. Drago nam je što je sud prihvatio naše argumente - poručili su iz Googlea nakon objave presude.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'FASHION BUZZ':