Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Gradnja Ytongom: Pročitajte iskustva Ytong instruktora

Da bi se iskoristile sve prednosti gradnje YTONG sustavom, potrebno je pridržavati se određenih uputstava od samog početka gradnje

Ytong
Foto: Ytong
3 komentara

Prije početka gradnje važno je dobro organizirati gradilište prije dostave materijala te ga držati urednim tokom gradnje i slijediti uputstva za zidanje Ytongom. Kvalitetan građevni materijal s odličnim termoizolacijskim svojstvima neće vas nužno dovesti do željenog energetskog razreda ukoliko nije i kvalitetno ugrađen. Izvođačima i investitoru na raspolaganju je, stoga, instruktor gradnje koji će na gradilištu demonstrirati zidanje Ytong sustavom.

"Kada krene gradnja, na gradilište šaljemo svog instruktora gradnje kako bi se radovi odvijali brzo i kvalitetno, što investitoru i izvođačima na gradilištu uljeva sigurnost. Kvalitetno izgrađena Ytong građevina najbolja je referenca", rekao je arhitekt Ranko Novak iz Ytonga.

Gradilište Jelušićevih posjetio je Dean Doblanović, koji više od 15 godina kontinuirano nosi titulu "Ytong instruktora". Dean ima bogato iskustvo i znanje o karakteristikama porobetona i aspektima njegove primjene na različitim tipovima gradnje. Obišao je cijelu Hrvatsku i bio prisutan na svim značajnijim, ali i manjim Ytong gradilištima. Posebno je važno da je stekao zavidno iskustvo o majstorima - izvođačima. Pored edukacija izvođača koje je obavljao na gradilištima, sudjelovao je i na brojnim teoretskim i praktičnim prezentacijama koje je tvrtka Ytong organizirala u različitim srednjim školama i trgovinama građevnim materijalima.

Posebno nas je zanimalo kako Deana percipiraju izvođači osjetljivi na savjete iz struke. No, Dean vrlo brzo uspostavlja prijateljski odnos s izvođačima. "U prijateljskog atmosferi lakše je raditi. Tada i s onim "težima" mogu lakše uspostaviti zajednički jezik i u konačnici će poslušati uputstva» rekao je Dean Doblanović i dodao:  «Najčešće majstori "sve znaju", a ubrzo se uspostavi da koriste standardni umjesto Ytong alata, ili da ne popunjavaju uredno sve fuge tankoslojnim mortom." Međutim, u većini majstori žele naučiti i prihvatiti sva njegova uputstva, jer shvaćaju da će im ona pomoći da budu brži i efikasniji.

Obzirom na obujam posla i njegov gust raspored, potrebno je 2 do 3 tjedna unaprijed rezervirati termin instruktaže. "Na manja gradilišta dolazim u dva navrata. Prvi put kad se postavlja prvi red Ytong blokova na a.b. ploču. To je vrlo važno radi postizanja horizontalnosti prvog reda koji diktira položaj svih sljedećih redova. Drugi put dolazim prilikom postavljanja Ytong stropa. Ovisno o potrebi i veličini gradilišta, broj posjeta može biti i znatno veći", pojasnio je Dean.

Deana smo pratili na djelu na gradilištu Jelušićevih prilikom postavljanja prvog reda Ytong zida. Tom prilikom obajsnio nam je svaki svoj potez. U sljedećem nastavku donosimo uputstva za pravilno zidanje Ytong zida.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message