Tech

Komentari 146

Haker objavio osobne podatke 533 mil. korisnika Facebooka, među njima je 659.000 Hrvata?

Haker objavio osobne podatke 533 mil. korisnika Facebooka, među njima je 659.000 Hrvata?

Na jednom forumu objavljeni su telefonski brojevi i drugi osobni podaci čak 533 milijuna korisnika Facebooka. Radi se o korisnicima iz 106 zemalja među kojima je i Hrvatska

Bussines Insider potvrdio je kako se radi o autentičnim podacima među kojima su imena, prezimena, lokacije, datumi rođenja, biografije, brojevi mobitelima i, u nekim slučajevima, e-mail adrese. Stručnjaci upozoravaju kako takvo curenje podataka najviše koristi kriminalcima za brojne prevare. 

Alon Gal, stručnjak za kibernetički kriminal, prvi je otkrio curenje podataka korisnika Facebooka još u siječnju kada je netko na forumu počeo oglašavati svoj program koji može otkriti brojeve telefona korisnika popularne društvene mreže. No, sada su svi podaci javno objavljeni i dostupni svima. 

Gal je poručio kako nema puno toga što Facebook trenutno može napraviti, no može obavijestiti svoje korisnike o tome što se dogodilo i upozoriti ih da ne nasjedaju na moguće prevare. 

- Ljudi koji koriste Facebook im vjeruju da će čuvati njihove podatke pa bi u Facebooku trebali tretirati njihove podatke s poštovanjem - poručio je Gal. 

Prema podacima koje je Gal objavio na svojem Twitteru, među korisnicima čiji su podaci objavljeni je i 659.115 Hrvata.