Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Hakirali slušalice: Pretvorili ih u mikrofon da vas prisluškuju

Izraelski stručnjaci pokazali su da se slušalice uključene u računalo mogu 'hakirati' kako bi se pretvorile u mikrofon i na taj način jednostavno snimali razgovori oko njih

Foto: Pixabay
18 komentara

Skupina znanstvenika pokazala je da se vaše obične slušalice mogu jednostavno 'hakirati' i pretvoriti u mikrofon što bi hakeri mogli iskoristiti da vas prisluškuju. 

Tehnički se nisu hakirale same slušalice, već su znanstvenici sa izraelskog sveučilišta Ben Gurion napravili kod koji je omogućio hakiranje računala. Tim su kodom mogli računalu narediti da ulaz za slušalice postane ulaz za mikrofon, odnosno iskoristili su funkcije RealTek codeca koji dolazi s većinom matičnih ploča. 

To im je omogućilo da slušalice koje su normalno uključene u svoj izlaz na računalu postanu mikrofon i snimaju zvukove oko sebe. U testu su koristili  Sennheiserove slušalice, a rezultat je bio prilično dobar te se razgovor i sa šest metara udaljenosti mogao dobro čuti. 

Dok softver Sepake(a)r nije namjerno dizajniran kako bi bio maliciozan, već da se dokaže teorija, prijetnja koju predstavlja je stvarna. Voditelj projekta Mordechai Guri  za Wired je rekao da ljudi ne razmišljaju o ovakvoj ranjivosti privatnosti i kako nas se sve može pratiti. Oni su ovo radili na računalima, ali bi se mobiteli, tableti i drugi uređaji mogli iskoristiti za slične napade. 

Nakon što smo vidjeli i da Mark Zuckerberg prekriva web kameru na laptopu, ovo je očito još jedna stvar na koju bi oni opsjednuti privatnošću morali paziti u budućnosti.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message