Obavijesti

Tech

Komentari 16

HAKOM na Jadranu opet mjeri TV i radijske smetnje iz Italije

HAKOM na Jadranu opet mjeri TV i radijske smetnje iz Italije
1

Iz HAKOM-a podsjećaju kako problem ometanja hrvatskih radijskih i televizijskih programa od strane talijanskih, međunarodno neusklađenih odašiljača, datira unazad nekoliko desetljeća.

VIDEO

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) ponovno je duž jadranske obale pokrenula opsežnu akciju mjerenja i prijave smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijemu hrvatskih radijskih i televizijskih programa, izvijestili su u petak iz HAKOM-a. 

Mjerenja se provode duž cijele obale i na otocima od Savudrije na sjeveru do Prevlake na jugu zemlje, gdje su smetnje najizraženije.

Iz HAKOM-a podsjećaju kako problem ometanja hrvatskih radijskih i televizijskih programa od strane talijanskih, međunarodno neusklađenih odašiljača, datira unazad nekoliko desetljeća. S početkom prelaska na digitalnu televiziju u sjevernoj Italiji te puštanjem u rad novih međunarodno neusklađenih odašiljača u prosincu 2010. dodatno narušena kakvoća prijema digitalne televizije u priobalnom dijelu Istre. Daljnjom digitalizacijom u Italiji do kraja 2012. smetnje su se proširile i na ostali dio jadranske obale sve do Prevlake, a ista razina smetnji, uz manje oscilacije, nastavljena je posljednjih nekoliko godina, navodi se u priopćenju.

Velik problem predstavljaju i radijske smetnje iz Italije, koje su vrlo izražene, a svake godine razina i broj smetnji kulminira u ljetnim mjesecima, kada su zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova smetnje iz Italije još izraženije te znatno narušavaju mogućnost slušanja hrvatskih FM radijskih postaja.

Iz HAKOM-a ističu kako svih ovih godina, a posebno posljednjih sedam godina, kroz posebni program mjernih akcija, ulažu velike napore kako bi se postojeće smetnje na televizijskim i radijskim frekvencijama u priobalnom dijelu Hrvatske uklonile te kako bi se izbjegle nove smetnje koje dolaze iz Italije.

Nakon provedenih mjerenja, talijanskoj administraciji šalju prijave smetnji za odašiljače koji protivno međunarodnim propisima odašilju na frekvencijama dodijeljenim našoj državi  i koje je potrebno isključiti iz rada. Međutim, za njih HAKOM nije u mogućnosti izdati nalog za isključivanje, s obzirom da se odašiljači nalaze u drugoj državi te su van nadležnosti HAKOM-a. 

"U posljednjih sedam godina, temeljem utvrđenih smetnji, poslano je više od 3200 međunarodnih prijava smetnji administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem", naglašavaju iz HAKOM-a, napominjući kako o tome istovremeno izvještavaju i Međunarodnu telekomunikacijsku zajednicu (ITU) i njena nadležna tijela. 

"Kao rezultat hrvatskih aktivnosti u međunarodnim aktivnostima, Italija je donijela uredbe i zakon temeljem kojih je izmijenjen plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, osnovan je kompenzacijski fond i osigurana sredstva te propisan postupak za isključivanje ometajućih odašiljača. Rezultati implementacije donesenog plana trebali su biti vidljivi već krajem 2015., kad su trebali biti isključeni talijanski odašiljači koji uzrokuju smetnje mreži digitalne televizije u Hrvatskoj. Rokove za uklanjanje smetnji talijanska administracija jednostrano je pomaknula na kraj travnja 2016., a ovih dana u srpnju, već na samom početku mjerne akcije, možemo potvrditi da značajniji pomaci u otklanjanju smetnji s talijanske strane još uvijek nisu učinjeni. Smetnje u jadranskoj regiji su i dalje vrlo jake i onemogućavaju prijam hrvatskih programa duž obale", stoji u priopćenju HAKOM-a. 

Napominju kako o svim aktivnostima u tom području izvješćuju i nadležna hrvatska ministarstva, ali i kako, unatoč potpisanim sporazumima i predstavnicima s talijanskim ministarstvom i regulatorom, Italija do danas nije uklonila ni jednu značajnu smetnju koju je prijavila Republika Hrvatska. 

Osim smetnji koje dolaze iz Italije, u HAKOM-u su angažirani i na uočavanju i otklanjanju ostalih smetnji, pogotovo smetnji službama koje se koriste u svrhu sigurnosti ljudskih života na kopnu, moru, u zraku te unutarnjim vodama. 

Iz HAKOM-a također ističu kako su povremeno prisutne i smetnje na mrežama pokretnih komunikacija na GSM, UMTS i LTE sustavima, a koje se također pojačavaju tijekom ljetnih mjeseci. S obzirom na povećanu dinamiku puštanja u rad LTE baznih postaja u frekvencijskom području 800 MHz, broj prijavljenih smetnji sve je veći, ističu iz HAKOM-a uz napomenu kako u suradnji s mrežnim i operatorima pokretnih komunikacija na terenu utvrđuju uzrok smetnji i pronalaze odgovarajuća rješenja za njihovo uklanjanje. Kako bi se gledateljima olakšao postupak prijave i otklanjanja smetnji te kako bi se oslobodili od mogućih troškova prilagodbe opreme, u opravdanim je slučajevima HAKOM je predvidio sredstva za financiranje nabave i ugradnje filtera za uklanjanje smetnji nastalih zbog zastarjelih TV prijamnika krajnjim korisnicima, navode iz HAKOM-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.