Obavijesti

Tech

Komentari 9

Hrvat na čelu superprojekta: 'Moj lijek lansirali su u svemir'

Hrvat na čelu superprojekta: 'Moj lijek lansirali su u svemir'
1

Stižu rezultati: Uzorak lijeka lansiran je iz Kennedy Space Centra u SAD-u početkom lipnja. Nakon tri i pol mjeseca, 17. rujna, stižu rezultati na Zemlju...

VIDEO

Zoran Radić (60), rođeni Zadranin, voditelj je projekta američkog Nacionalnog instituta za zdravlje koji je na tragu novom tipu lijeka protiv nervnih bojnih otrova i organofosfornih pesticida, kakvog struka dosad nije imala prilike vidjeti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Riječ je o protuotrovu - tableti - što u svijetu još ne postoji, a i učinak će mu biti jedinstven.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Molekularna struktura lijeka bit će takva da on može brzo dospjeti u dijafragmu i u mišiće budući da ljudi koji se otruju ovim otrovima umiru od gušenja jer im dijafragma jednostavno prestane funkcionirati pa pluća ne mogu primati zrak - pojašnjava Radić. Uz to, lijek će djelovati i na centralni živčani sustav u koji otrov također dospijeva. Dosad protuotrovi nisu djelovali na centralni živčani sustav, no ovaj na kojem Radić s timom stručnjaka radi to može, za što već postoje potvrde primjene na laboratorijskim miševima i nehumanim primatima.

Rad se nastavlja na Zemlji

- Projekt je trenutačno u eksperimentalnoj fazi i teško je reći kad bi se lijek mogao naći na tržištu, no rezultati koje smo prikupili u ovoj fazi istraživanja su ohrabrujući - pojašnjava Radić napominjući da su u svemirskoj kapsuli SpX11 Dragon uzorci lijeka koji su početkom lipnja ove godine lansirani na Međunarodnu svemirsku postaju, a uskoro se planira i njihov povratak te nastavak istraživanja na Zemlji.

- Da bi dobili željene rezultate, proteini iz uzorka trebaju se kristalizirati, za što su najbolji uvjeti upravo oni ‘svemirski’, odnosno uvjeti smanjene gravitacije. Nakon što je kapsula prikačena na svemirsku postaju, astronaut Jack Fisher je jednim malim ključem okrenuo ventil i spojio sadržaj dviju komora. U jednoj je protein, a u drugoj otopina, a kad se njih dvoje pomiješaju, počinju se formirati kristali - govori Radić najavljujući da se 17. rujna očekuje povratak kapsule na Zemlju, odnosno njezino spuštanje u Tihi ocean.

- Bit će to u blizini Los Angelesa, konkretnije Long Beacha, gdje će kapsulu u oceanu pokupiti brod američke mornarice i idući dan nam je predati na lokalnom aerodromu - tvrdi Radić, koji se nada da udarac kapsule u površinu oceana neće biti poguban za uzorke.

Suradnja sa Zagrebom

Do sada se već 40-ak raznih proteinskih kristala formiranih u svemiru spustilo na Zemlju.

- Vraćene su u željenom stanju, pa se nadam da će tako biti i s našom kapsulom - optimistično će profesor. Lijek na kojem radi velike bi koristi trebao imati i u liječenju onih koji su izloženi pesticidima jer pesticidi i nervni bojni otrovi pripadaju istoj klasi spojeva.

- Bojni otrov koji je prošlih godina korišten u sirijskom sukobu upravo je sarin, a sretnim spletom okolnosti upravo ovo što mi imamo, ovaj eksperimentalni lijek, je efikasan i protiv sarina - najavljuje Radić.

Protuotrovi koji su trenutno dostupni primjenjuju se isključivo intravenozno ili intramuskularno, a za njihovu primjenu kod otrovanih nužan je stručan kadar. Kod tableta to neće biti slučaj. Osim američkih znanstvenika, u razvoju lijeka sudjeluje i zagrebački IMI (Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada), u kojem su rađeni pokusi na laboratorijskim miševima.

- Zagrebački kolege su vrlo stručni i svoj dio posla izuzetno dobro rade - ističe Radić, koji, osim što radi na Sveučilištu u San Diegu, sudjeluje u poslijediplomskom studiju na zagrebačkom PMF-u kao predavač na jednom od kolegija, a Hrvatsko prirodoslovno društvo lani mu je dodijelilo i godišnju nagradu Spiridon Brusina zbog promocije hrvatske znanosti u svijetu. Uvijek mu je drago iz San Diega doći kući i prenositi svoje široko znanje našim studentima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle