Tech

Komentari 5

Hrvati i umjetna inteligencija: Ona olakšava svakodnevni život za čak 67% hrvatskih građana

Hrvati i umjetna inteligencija: Ona olakšava svakodnevni život  za čak 67% hrvatskih građana

Oko 72% Hrvata smatra da utjecaj umjetne inteligencije ovisi o tome tko je primjenjuje, a 44% je zabrinuto jer nad njom nema kontrolu. Ipak, većina je gleda kao pozitivnu stvar

Za umjetnu inteligenciju čulo je 96% građana, njih 80% smatra da donekle ili u potpunosti razumije što je to točno, dok 20% nije sigurno i ne razumije značenje pojma u praksi, rezultati su istraživanja o umjetnoj inteligenciji koje je provedeno u Hrvatskoj.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 400 odraslih žena i muškaraca.

Kada govorimo o primjerima korištenja umjetne inteligencije, korisnici su najviše svjesni njezine prisutnosti u pametnim telefonima (82%), na internetskim tražilicama (75%) te u računalima (73%). S druge strane, znatno manji broj ispitanika razumije ulogu umjetne inteligencije u servisima za prijevoz kao što su Uber i Bolt (34%) te dostavnim servisima poput Wolta i Glova (27%).

Različiti stavovi o utjecaju umjetne inteligencije

Većina na umjetnu inteligenciju gleda kao nešto pozitivno, a 67% sudionika istraživanja ističe da im umjetna inteligencija olakšava svakodnevni život. Čak 62% vjeruje da doprinosi kvaliteti života, a tek jedan posto manje smatra da poboljšava zdravstvenu skrb.

Dio Hrvata i dalje je skeptičan, pokazuje istraživanje. Oko 72% Hrvata smatra da utjecaj umjetne inteligencije ovisi o tome tko je primjenjuje, a 44% je zabrinuto jer nad njom nema kontrolu. Oko 28% ispitanika smatra da je umjetna inteligencija opasnost za čovječanstvo te da će radi sve veće primjene umjetne inteligencije ostati bez posla.

Velika većina, čak 89% ističe da je bitno znati kako umjetna inteligencija funkcionira.

- Rezultati pokazuju da prevladava pozitivan stav prema umjetnoj inteligenciji, ali je prisutna određena nesigurnost što je posljedica neznanja. Drago mi je vidjeti da su naši građani sve svjesniji gdje se umjetna inteligencija primjenjuje te da prepoznaju ulogu hrvatskih kompanija u razvoju AI-ja. Posebno me raduje podatak da žele učiti i informirati se te smo upravo smo iz tog razloga prije mjesec dana predstavili besplatan tečaj, a interes građana nas je oduševio - osvrnuo se na rezultate istraživanja Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI.

Možete isprobati besplatni tečaj

Građani koji žele saznati više o umjetnoj inteligenciji, sada imaju jedinstvenu priliku za to. Od prošlog mjeseca u Hrvatskoj je dostupan najbolji besplatni online tečaj umjetne inteligencije na svijetu - Elements of AI koji je do sada privukao više od 13.500 tisuća građana, a gotovo 500 Hrvata ga je već i završilo.

Tečaj je namijenjen svima, neovisno o prethodnom obrazovanju i predznanju, a kroz šest poglavlja i 25 vježbi približava osnove umjetne inteligencije i njezine primjene u svakodnevnom životu. Za završetak tečaja treba vam tek malo vremena i dobra volje, a više detalja, kao i informacije o prijavi, potražite na službenoj web stranici.